«Αχ, Έρωτα θεέ, τι άπληστος, τι ακόρεστος που είσαι! Ενώ όλα τα χωράς, όλα τα δέχεσαι, σαν θάλασσα, ό,τι θα καταπιείς, όσο ακριβό κι υπέροχο κι αν είναι, μέσα σε μια στιγμή ξεπέφτει, ευτελίζεται και δεν σου φτάνει. Τόσο γεμάτος με μορφές της φαντασίας είν’ ο έρωτας, που είναι από μόνος του η τέλεια φαντασίωση»
– «Δωδέκατη Νύχτα», Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με κωμωδία και σκηνοθετεί για την κεντρική σκηνή του Εθνικού τη «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που κάνει πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου. Η παράσταση έρχεται ως συνέχεια του επετειακού φετινού αφιερώματος του Εθνικού στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον Ριχάρδο Γ’ και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ») και κλείνει με ένα από τα γνωστότερα έργα του.

Όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στη «Δωδέκατη Νύχτα», ο Σαίξπηρ, πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες απο την παράσταση:

©Patroklos Skafidas  ©Patroklos Skafidas

©Patroklos Skafidas

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Συνεργασία στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Βαγγέλης Αμπατζής, Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Info: «Δωδέκατη Νύχτα»| Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή |20 Οκτωβρίου – 8 Ιανουαρίου 

Σχετικά άρθρα:
– Εξερευνώντας τον Δημήτρη Καραντζά, από την Τώνια Καράογλου