Στον πρόλογο του βιβλίου “Vivian Maier: The Color Work” που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε σπάνιες φωτογραφίες της διάσημης πλέον φωτογράφου του δρόμου Βίβιαν Μάγερ, από τις χιλιάδες που βρέθηκαν σε μια αποθήκη όταν πέθανε. Η Μάγερ, που πέρασε τη ζωή της σαν νταντά στο Σικάγο, είχε το ταλέντο να αρπάζει τη στιγμή, «να την κλέβει όπως ο Προμηθέας κλέβει τη φωτιά από τους θεούς και την παραδίδει στους ανθρώπους», όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου της ο διάσημος φωτογράφος Joel Meyerowitz.

Παρόλο που η Μάγερ αγαπούσε την ασπρόμαυρη φωτογραφία, η νέα έκθεση στη γκαλερί Howard Greenberg της Νέας Υόρκης αποτελείται αποκλειστικά από σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες και αποκαλύπτει ένα νέο σώμα του έργου της. Πολλές εικόνες αποπνέουν ζωντάνια, ένα κόκκινο κραγιόν ή ένα μπουκέτο λουλούδια που αφέθηκε στο δρόμο, αλλά κυρίως σημειώνουν τις πολιτικές και κοινωνικές μετατοπίσεις της εποχής της, καθώς στο φόντο πολλών φωτογραφιών βρίσκονται τίτλοι εφημερίδων και αφίσες ταινιών.

Όταν ένας κτηματομεσίτης του Σικάγου, ο John Maloof, αγόρασε ένα μυστηριώδες κιβώτιο σε δημοπρασία αποθηκών και ανακάλυψε τους θησαυρούς που έκρυβε, κατόρθωσε και έστρεψε τα μάτια του κόσμου σε μια άγνωστη έως τότε φωτογράφο. Ο Maloof έκανε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ το 2014, ενώ από τότε κατάφερε να δείξει το έργο της σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Info

Vivian Maier: The Color Work | Howard Greenberg Gallery
Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2019.