Μια φωτογραφία της 29ης Ιανουαρίου 2018 δείχνει την καταστροφή του αρχαίου ναού του Ain Dara, περίπου επτά χιλιόμετρα από το Afrin, αφού υπέστη ζημιές στις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις σύμφωνα με το τμήμα αρχαιοτήτων της Συρίας και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η καταστροφική επίθεση στο σύμπλεγμα της εποχής του σιδήρου συγκρίνεται με την καταστροφή του ISIS στην Παλμύρα. Οι επιθέσεις από τις Τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, κατέστρεψαν εν μέρει το νεο-χεττικό συγκρότημα ναών των 3.000 χρόνων που χτίστηκε από τους Αραμαίους μεταξύ του 10ου και του 8ου αιώνα π.Χ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε φωτογραφίες της καταστροφής, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Συριακής Δημοκρατίας στο Facebook. Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, η Συρία έχει χάσει πολλά από τα αρχαία της αξιοθέατα, με σημαντικές ζημιές στις περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπως αυτές της Παλμύρας και της παλιάς πόλης του Χαλεπίου, που βρίσκονται, σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του ISIS.

Μιλώντας στην Agence France Presse, ο πρώην επικεφαλής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμόν Αμπντουλκαρίμ δήλωσε ότι η επίθεση στο Ain Dara χαρακτηρίζεται από το «ίδιο επίπεδο φρικαλεότητας» με την καταστροφή του ISIS στο ναό του Bel στη Παλμύρα. Οι αεροπορικές επιθέσεις ενδέχεται να υποδηλώνουν αυξημένο επίπεδο απειλών για τους ιστορικούς τόπους της περιοχής.

«Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί μια μετατόπιση της τακτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών κατά τους προσεχείς μήνες, σε μια περιοχή που περιέχει υψηλή πυκνότητα αρχαίων καταλοίπων», δήλωσε ο Michael Danti, αρχαιολόγος της Αμερικανικής Σχολής Ανατολικών Ερευνών στο National Geographic.

Τα αρχαία χωριά της Βόρειας Συρίας, κοντά στο Αφρίν, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται σε  κίνδυνο από το 2013. Τα χωριά, τα οποία χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ. και παρουσιάζουν ένα αξιοσημείωτα διατηρημένο τοπίο με τα αρχιτεκτονικά λείψανα των κατοικιών, των ειδωλολατρικών ναών, των εκκλησιών, των δεξαμενών, των λουτρών, σημειώνει ο ιστότοπος της UNESCO.