Η Αυστραλιανή φωτογράφος Lee Grant κέρδισε το πρώτο βραβείο Εθνικού Φωτογραφικού Πορτρέτου, ύψους 50.000 δολαρίων, για την εντυπωσιακή φωτογραφία ενός νεαρού άνδρα που διαμένει σε συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών της Αυστραλίας. Η φωτογραφία της με τίτλο «Charlie», επικράτησε ανάμεσα σε 43 φιναλίστ και συνολικά 3.224 υποψηφιότητες και εικονίζει έναν νεαρό κάτοικο του συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών Ainslie Village της Καμπέρα.

Η Grant, που ζει και εργάζεται μεταξύ Αυστραλίας και Ασίας, φωτογραφίζοντας έγχρωμα, ζωηρά πρόσωπα που αποκαλύπτουν το διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτιστικό πρόσωπο της Αυστραλίας, γνώρισε τον Charlie όσο δούλευε στο συγκρότημα κατοικιών σ’ ένα πρόγραμμα θεραπείας μέσω της τέχνης.

"Charlie" της Lee Grant.

“Charlie” της Lee Grant

«Με απασχολούν ιδιαίτερα θέματα της ανωνυμίας, της κοινότητας και της σύνδεσης. Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και τι σημαίνει να είσαι Αυστραλός αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η φωτογραφία είναι ένα εκπληκτικό μέσο για να εξερευνήσουμε βαθύτερα αυτά τα θέματα», δήλωσε η Grant στην αυστραλιανή Guardian.

Η Grant έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα πολύ προσωπικό φωτογραφικό στίγμα, χρησιμοποιώντας την εικόνα ως μέσο υπέρβασης των γλωσσικών φραγμών, απαθανατίζοντας με το φακό της πτυχές της ταυτότητας και της μετακίνησης των πληθυσμών, που κινδυνεύουν να περάσουν απαρατήρητες. Εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί στο Αυστραλιανό Κέντρο Φωτογραφίας του Σίδνεϊ, στη Γκαλερί Τέχνης Monash στη Μελβούρνη, καθώς και στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, ενώ έχει τιμηθεί με το διάσημο βραβείο φωτογραφίας William and Winifred Bowness το 2010.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο της ιστορίας μας, που πρέπει να κοιτάξουμε καλά τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς, τις οποίες θεωρώ τρομακτικές», πρόσθεσε η Grant.

Μία ακόμα φωτογραφία ανθρωποκεντρικού ενδιαφέροντος, κατάφερε να ξεχωρίσει στον διαγωνισμό, κατακτώντας ειδικό έπαινο. To φωτογραφικό πορτρέτο της Filomena Rizzo, που αποτυπώνει το αντιφατικό βλέμμα της 11χρονης κόρης της Ολίβια, η οποία μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν να ξεπεράσει μια σειρά από ιδεοψυχαναγκαστικές παρορμήσεις που την κυρίευαν, δεν άφησε κανένα μέλος της επιτροπής ασυγκίνητο.

"My Olivia" της Filomena Rizzo.

“My Olivia” της Filomena Rizzo

Από νεαρή ηλικία, η Ολίβια ζούσε εξαιρετικά έντονα συναισθήματα ψυχαναγκαστικής υφής. Ένιωθε την ανάγκη να κλωτσά τον κάδο των σκουπιδιών 10 φορές, να χτυπά την πόρτα του αμαξιού με τη ζώνη ασφαλείας 10 φορές και να επαναλαμβάνει την ίδια χειρονομία με τα χέρια της 10 φορές κάθε πρωί. Αν δεν έκανε κάτι από τα παραπάνω, δεν μπορούσε να ξεκινήσει καλά τη μέρα της. Όλες αυτές οι παρορμήσεις, ήταν συνέπεια πολλών γενετικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που η υπομονή και η ωρίμανση τη βοήθησαν να τις ξεπεράσει. Φαίνεται, όμως, πως θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο βλέμμα της, το οποίο ήταν αυτό που κατάφερε να απογειώσει το φωτογραφικό πορτρέτο της μητέρας της στα μάτια των κριτών.

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Φωτογραφικού Πορτρέτου διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη στην Καμπέρα. Ο Christopher Chapman, επιμελητής της Πινακοθήκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χτυπήθηκε» από την ανθρωπιά αυτών των δύο πορτρέτων.

Τα πορτρέτα και των 43 φιναλίστ του διαγωνισμού θα εκτεθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της Καμπέρα, από τις 24 Μαρτίου έως τις 17 Ιουνίου 2018, ενώ μετά θα ακολουθήσει μια εγχώρια περιοδεία.