Πρόσφατα, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την ανακαίνιση των αιθουσών του που στεγάζουν τις συλλογές από την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική.

70 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον, το οποίο θα φιλοξενήσει τα μοναδικά εκθέματα των συλλογών του μουσείου. Το ΜΕΤ επέλεξε για αυτή τη ριζική ανακατασκευή των αιθουσών του τον Ταϊλανδό αρχιτέκτονα Kulapat Yantrasast, ιδρυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου wHY, που ειδικεύεται στη δημιουργία μουσείων και αιθουσών και βοηθά στην κατανόηση και την προσαρμογή των σημαντικότερων πολιτισμών στον κόσμο.

Μακέτα για την ανακαίνιση των αιθουσών με τις συλλογές Africa, Oceania και Americas

Γεννημένος στην Μπανγκόκ ο Yantrasast έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, ήταν στενός συνεργάτης του εμβληματικού αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο και ήταν υπεύθυνος ανάμεσα σε άλλα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Fort Worth στο Τέξας (2002), το Armani / Teatro στο Μιλάνο, το Fondation Francois Pinault pour l’Art Contemporain στο Παρίσι (2001-2003), το έργο του Μουσείου Calder στη Φιλαδέλφεια, (1999-2002) και το Ινστιτούτο Clark Art στο Williamstown.

Το 2003 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο wHY, και έκανε έργα πολύ εντυπωσιακά με αίθουσες μουσείων που διαφέρουν από τους τυπικούς εκθεσιακούς χώρους, που μοιάζουν με λευκά κουτιά χρησιμοποιώντας θερμά υλικά, ασυνήθιστες διατάξεις και έπιπλα. Στον κόσμο των μουσείων θεωρείται σταρ, τα έργα του είναι υποδειγματικά και παρακάτω παρουσιάζονται δέκα από τα καλύτερα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Οι βοηθητικοί χώροι των μουσείων μπερδεύονται με τις αίθουσες εκθέσεων, το άπλετο φυσικό φως κυριαρχεί, η θέα έρχεται σε αρμονία με τις νησίδες που δημιουργεί για να φιλοξενηθούν σε προθήκες πολύτιμα αντικείμενα. Ο Yantrasast θέλει να απλοποιεί τους χώρους των μουσείων που περιλαμβάνουν χιλιάδες αντικείμενα για να δημιουργήσει συνομιλίες μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνών και έργων τέχνης.

~ 1 ~

Grand Rapids Art Museum, Michigan, 2006

~ 2 ~

Ancient galleries at Art Institute of Chicago, Michigan, 2012

~ 3 ~

Harvard Art Museums, Cambridge, Massachusetts, 2014

~ 4 ~

David Kordansky Gallery, Los Angeles, California, 2014

~ 5 ~

Pomona College Studio Art Hall, Claremont, California, 2014

~ 6 ~

Clark Art Institute, Williamstown, Massachusetts, 2014

~ 7 ~

Speed Art Museum, Louisville, Kentucky, 2016

~ 8 ~

Institute of Contemporary Art Los Angeles, California, 2017

~ 9 ~

Marciano Art Foundation, Los Angeles, California, 2017

~ 10 ~

R & Company, New York City, New York, 2018