Το μεγαλύτερο δίδυμο στην ιστορία της τέχνης της περφόρμανς, Ουλάι και Μαρίνα Αμπράμοβιτς, θα επανενωθεί για να γράψει ένα βιβλίο για τη 12χρονη συνεργασία τους.

Η είδηση έρχεται μετά από δηλώσεις του Ουλάι στα εγκαίνια της έκθεσής του στη γκαλερί Boers-Li της Νέας Υόρκης. «Υπάρχουν τόσα πολλά απίστευτα περιστατικά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και νομίζω ότι αξίζει να διαβαστούν, ακούγονται σαν παραμύθια», είπε ο Ουλάι.

Η εκρηκτική σχέση των δυο καλλιτεχνών πέρασε από πολλές εντάσεις με τελευταία αυτή με τον Γερμανό καλλιτέχνη να πηγαίνει στα δικαστήρια την Αμπράμοβιτς για διαφυγόντα κέρδη από την καλλιτεχνική εκμετάλλευση της κοινής τους δουλειάς.

Ο Ουλάι για την ιστορία κέρδισε τη δίκη το 2016. Το ζευγάρι μετά το χωρισμό του στο Σινικό τείχος το 1988, κάτι που δημιούργησε και το έργο τέχνης τους με τίτλο The Great Wall Walk δε μιλούσε για δεκαετίες.

Συναντήθηκαν ξανά το 2010 στην περφόρμανς της Αμπράμοβιτς «The Artist Is Present», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης σε μια σκηνή που έγινε viral όσο λίγες στο χώρο της τέχνης.

Ως σόλο καλλιτέχνης η Αμπράμοβιτς είδε την καριέρα της να απογειώνεται ενώ η αξία της είναι σταθερά ψηλά στο χρηματιστήριο της τέχνης σε αντίθεση με τον Ουλάι. Το 2014, η Αμπράμοβιτς αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ουλάι να αναπαράγει εικόνες των κοινών έργων του στο βιβλίο του Whispers: Ulay on Ulay. Στη θέση τους ο καλλιτέχνης έβαλε ροζ τετράγωνα.

Τέλος καλό, όλα καλά για την ιστορία αυτή, αφού ο Ουλάι εμφανίστηκε και πήρε μέρος και στη δημόσια συζήτηση με αφορμή την έκθεση της Αμπράμοβιτς στη Βόννη και η Μαρίνα έθαψε το τσεκούρι του πολέμου, όταν είδε ότι αυτό που τελικά συνέφερε και τους δυο είναι να εκμεταλλευθούν την κοινή τους ιστορία. Πάντως ο Ουλάι ομολογεί πως «Σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι έκανα πριν από τη συνεργασία μου με την Αμπράμοβιτς».

Οι δυο καλλιτέχνες θα συναντηθούν ξανά τον Αύγουστο προκειμένου να δουλέψουν τα χειρόγραφα των κοινών αναμνήσεών τους.