Όσο αμφιλεγόμενο και να θεωρείται το έργο του, ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι ασχολείται σταθερά και επίμονα με το θέμα της παγκόσμιας κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Η νέα του έκθεση ονομάζεται Laundromat και άνοιξε στη Nέα Υόρκη στο 18 της Wooster str.

Ai Weiwei: Laundromat

Ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε μια απέραντη έκθεση ρούχων και παπουτσιών που μάζεψε από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης την άνοιξη του 2016, όταν στην περιοχή φιλοξενούνταν μέχρι και 15.000 άνδρες γυναίκες και παιδιά κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, για εβδομάδες, σε άθλιες συνθήκες, με λιγοστά τρόφιμα και οδυνηρές συνθήκες υγιεινής.

Ai Weiwei: Laundromat

Όταν η Ειδομένη έκλεισε, εκτοπίζοντας τις χιλιάδες των προσφύγων που ζούσαν εκεί, στη βιασύνη τους πολλοί άφησαν πίσω τους ρούχα, παπούτσια, προσωπικά ενθύμια και φωτογραφίες. Ο Άι Γουέι Γουέι τα συνέλεξε, τα έπλυνε, τα οργάνωσε σε κατηγορίες και σήμερα εκτίθενται σαν μια οδυνηρή και ισχυρή υπενθύμιση της ανθρώπινης κατάστασης σε μια θυελλώδη στιγμή. Μέσα από το έργο του, όσο και αν αμφισβητείται, έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ai Weiwei: Laundromat   Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat Ai Weiwei: Laundromat

Σχετικά άρθρα: Προσφυγικά σωσίβια στα παλάτια της Βιέννης και της Φλωρεντίας από τον Αϊ Γουέι Γουέι

“Ποιος φοβάται τον Άι Γουέι Γουέι;”, από την Αργυρώ Μποζώνη

“Eίδαμε τον Ai Weiwei στο Κυκλαδικής: «Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς»”, από την Έλενα Γαλανοπούλου

“Η πρώτη έκθεση του Ai Weiwei στην Ελλάδα”