Ο Άκραμ Καν προτίθεται να αποσυρθεί από πλήρεις παραστάσεις χορού και η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στους θαυμαστές του. Ο διάσημος χορογράφος και χορευτής θα παρουσιάσει το τελευταίο του σόλο, που φέρει ως τίτλο την ελληνική λέξη Xenos, ένα κομμάτι φτιαγμένο ειδικά για την εκατονταετηρίδα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2018 στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (21-27/2/2018), ενώ θα παρουσιαστεί την άνοιξη και στο Sadler’s Wells.

Akram Khan & Israel Galván, TOROBAKA, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2015

Akram Khan & Israel Galván, TOROBAKA, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2015

Ο 43χρονος χορευτής-χορογράφος δήλωσε ότι θα εξακολουθεί να χορεύει μικρότερους ρόλους, αλλά στην ηλικία του η ένταση ενός σόλο που διαρκεί περισσότερο από μια ώρα είναι υπερβολική.

Ο Άκραμ Καν είπε στον Γκάρντιαν ότι το σώμα του άλλαζε και γινόταν επιρρεπές σε τραυματισμούς. «Είναι απλώς ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής μου … αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να συμφωνήσω με αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι όλοι Σιλβί», πρόσθεσε αναφερόμενος στη Σιλβί Γκιλέμ, η οποία υποκλίθηκε για τελευταία φορά στο κοινό της σε ηλικία 50 ετών. Ο Άκραμ Καν εμφανίστηκε με την Σιλβί Γκιλέμ στο Sadler’s Wells το 2006.

Ο Άκραμ Καν άρχισε να αισθάνεται την επιβάρυνση της ηλικίας το 2011, όταν χόρευε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, το Desh, όπως δήλωσε και αυτή η διαπίστωση ήταν συναισθηματικά δύσκολη. Ο δημοφιλής και παραγωγικός Άκραμ Καν προτίθεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη χορογραφία.