To γαστρονομικό φεστιβάλ της Τήνου Tinos Food Paths, επέστρεψε από τις 6 Μαΐου, μετατρέποντας το νησί σε προορισμό γαστρονομικού τουρισμού για 4η συνεχή χρονιά. Μια γλυκιά αναστάτωση επικρατεί αυτές τις ημέρες, όπου μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι αγρότες, ψαράδες, παραγωγοί αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό έχουν όλοι συναντηθεί στο κυκλαδίτικο νησί με σκοπό ένα ταξίδι στις γεύσεις και τις αισθήσεις μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του φεστιβάλ.

Το στοίχημα του Tinos Food Paths – μίας πρωτοβουλίας που πάρθηκε μεταξύ ώριμων τυριών και κόκκινων κρασιών ένα χειμωνιάτικο βράδυ – είναι να προσφέρει στον επισκέπτη του νησιού μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, που θα τον «ταξιδεύει» από τα χωράφια μέχρι το τραπέζι του και από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον του τόπου. Για να το καταφέρει αυτό έχει συγκεντρώσει σεφ από όλη την Ελλάδα που μέσα από τα ιδιαίτερα πιάτα τους θα προσπαθήσουν να παρασύρουν τους επισκέπτες σε αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης βρίσκεται ήδη εδώ και τέσσερις ημέρες στην Τήνο και, όπως μας λέει, οργώνει με ένα τζιπάκι το νησί, ψάχνοντας να βρει τις κατάλληλες πρώτες ύλες για το μενού που πρόκειται να παρουσιάσει το Σάββατο 12 Μαΐου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η ονομασία που του έχει δώσει είναι “Foraging Tinos” και αυτό γιατί αγαπά να συλλέγει ο ίδιος από τη φύση, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει στην μαγειρική του, όταν τουλάχιστον αυτό είναι εφικτό. Ανάμεσα στα μαγειρέματα και το οδοιπορικό ταξίδι στις γεύσεις και τα τοπία της Τήνου, ο Βασίλης Καλλίδης ξεκλέβει λίγο χρόνο και απαντά στις ερωτήσεις μας για το μενού που θα παρουσιάσει στο 4ο Tinos Food Paths, τα αγαπημένα του τηνιακά πιάτα και για το ποια είναι τα ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Ποιο είναι το μενού που ετοιμάζεις για το φετινό Tinos food paths?
Έχω βαφτίσει την μαγειρική μου “Foraging Tinos”. Μεγάλη μου αγάπη είναι να συλλέγω υλικά από τη φύση. Αυτές τις ημέρες με ένα τζιπάκι οργώνω την Τήνο και ψάχνω να βρω σε μποστάνια υλικά που θα μου δώσουν έμπνευση. Ενδεικτικά, θα μαγειρέψω ένα hot- dog με λουκάνικο από περιστέρι – το περιστέρι αποτελεί και το θέμα του φετινού φεστιβάλ-, μία ζεστή κακαβιά από πετρόψαρα, μία μυδοσαλάτα με λουλούδια βρώσιμα από τους κάμπους της Τήνου και γαύρο μαρινάτο με τουρσί από λαχανικά που προέρχονται από τηνιακά μποστάνια. Επίσης, θα φτιάξω σούπα βελουτέ από άγριες αγκινάρες, μικρά καβουράκια τηγανιτά που θα σερβιριστούν με ένα τζελ κακαβιάς, τηνιακό τυράκι σερβιρισμένο μαζί με στάχτη από καβουρδισμένο ψωμί και για επιδόρπιο παγωτό φτιαγμένο από γάλα συκιάς σερβιρισμένο μέσα σε φύλλο συκιάς.

Πώς εμπνεύστηκες αυτά τα πιάτα; 
Έμπνευση για μένα αποτέλεσαν από τη μία τα τηνιακά προϊόντα και από την άλλη η μαγειρική του μέλλοντος. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι πάρα πολύ με τα πρωβιοτικά, με την ευγενή σήψη – που αποτελεί τελευταία παγκόσμια τάση.

Ποια η ιδιαιτερότητα της Τήνου όσον αφορά τη γαστρονομία του νησιού?
Η Τήνος έχει πλούσια γαστρονομική ιστορία και τρομερά προϊόντα, όχι ότι δεν έχουν άλλα μέρη της Ελλάδας, όμως το παράδοξο εδώ είναι ότι είναι τόσο αγνό το νησί, που ακόμη υπάρχουν μποστάνια, στάνες και πολύ καλά προϊόντα, δυσεύρετα σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό που με μαγεύει περισσότερο εδώ, όμως, είναι η αγνότητα του τόπου και η ιδιαιτερότητα της σκέψης των ντόπιων. Συσπειρωμένοι, αγαπημένοι, δουλεύουν για το κοινό καλό, που είναι και το καλύτερο υλικό επιτυχίας του φεστιβάλ.

«Συσπειρωμένοι, αγαπημένοι, δουλεύουν για το κοινό καλό, που είναι και το καλύτερο υλικό επιτυχίας του φεστιβάλ»

Ποιο παραδοσιακό φαγητό της Τήνου που δοκίμασες σου άρεσε περισσότερο;
Αυτές της ημέρες δοκίμασα πιτσούνια κοκκινιστά, που αποτελούν από τα πιο φίνα κρέατα και ήταν πεντανόστιμα. Ένα από τα πρώτα πιάτα που σερβίρουν στα πιο καλά εστιατόρια ανά τον κόσμο είναι το περιστέρι, παρόλο που στην Ελλάδα δεν το τρώμε πολύ πλέον, σε αντίθεση με παλιότερα. Μάλιστα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβάλλεται στους περιστερώνες ένα ντοκιμαντέρ, όπου ένας ντόπιος, ο κυρ Γιάννης, αφηγείται την ιστορία της συμβίωσης περιστεριών και ανθρώπων, παλιά στην Τήνο. Τα περιστέρια ζούσαν με τους ανθρώπους στα ίδια σπίτια και το λιγοστό κρέας που είχαν παλιά οι Τηνιακοί προερχόταν από περιστέρια.

Tinos Food Paths

Tinos Food Paths

Πώς είναι αυτές τις ημέρες του φεστιβάλ η ατμόσφαιρά που επικρατεί στο νησί;
Είναι όλα πολύ όμορφα, έχει έρθει πολύς κόσμος, μάλιστα, στην παλιά ιχθυόσκαλα της Τήνου έχει δημιουργηθεί ένα hub από bloggers από όλο τον κόσμο, δημοσιογράφους, επισκέπτες αλλά και πολλούς ντόπιους, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι αυτές τις ημέρες στο φεστιβάλ.

Γιατί θα λέγατε σε κάποιον ότι αξίζει να επισκεφθεί το Tinos food paths?
Γιατί είναι ένα ξεχωριστό γαστρονομικό event της χώρας, που διεξάγεται κατά μεγάλο μέρος στα θεαματικά ορεινά χωριά της Τήνου, κάτι που αποτελεί για εμένα από μόνο του το μεγαλύτερο ατού του. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια το Tinos food paths θα ενδυναμωθεί τόσο πολύ που θα γίνει το νούμερο ένα γαστρονομικό φεστιβάλ της Ελλάδας.


Παρακολουθήστε όλο το γαστρονομικό ταξίδι του Βασίλη Καλλίδη μέσα από τη σελίδα του στο instagram.

Info:

Tinos food paths | 6 – 13 Μαΐου 2018