Ο Βασίλης Καλλίδης πέρα από καλός σεφ, είναι κι ένας αυθόρμητος τύπος. Γι’ αυτό όταν τον ρωτάς να σου αποκαλύψει τις γευστικές του προτιμήσεις, η απάντηση που θα πάρεις δεν περιλαμβάνει κανένα σπάνιο γκουρμέ πιάτο από την Ινδία ή κάποια μυστική συνταγή που ανακάλυψε σε ένα απ’ τα πολλά ταξίδια που έχει κάνει. Αν κυκλοφορείς στην πόλη, μπορεί να τον πετύχεις στο διπλανό τραπέζι ενός μπεργκεράδικου ή κανενός σούσι μπαρ να απολαμβάνει τα καλύτερα πιάτα του μαγαζιού. Πόσο μάλλον μετά την έκδοση των βιβλίων του, στα οποία έχει χαρτογραφήσει γαστρονομικά τα καλύτερα σημεία της Αθήνας για φαγητό. Όλα αυτά τα μέρη, δηλαδή, που επισκέπτεται με την καντίνα του κάθε Σάββατο στις 19:00 για τις ανάγκες της νέας του εκπομπής με τίτλο «Street Food», που προβάλλεται ήδη στον ANT1.

Αυθόρμητα, σχεδόν αυτόματα, προέκυψε η ιδέα για το νέο κόνσεπτ της εκπομπής του. «Ήμουν στη Θεσσαλονίκη και μόλις είδα σε μια μάντρα αυτή την καντίνα, τρελάθηκα! Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και την αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι απ’ τα σέβεντις, εντελώς βίντατζ και εξαιρετικά τρέντι. Ξέρεις, είναι παγκόσμια τάση τελευταία οι σεφ να έχουν την καντίνα τους. Κάπως έτσι, μου ήρθε στο μυαλό και η ιδέα για την εκπομπή. Μια καντίνα που γυρίζει την Αθήνα για να προβάλλει τα καλύτερα μέρη για Street Food». Η αλήθεια είναι ότι μια αγάπη κι ένα πάθος με τις καντίνες τα έχει ο Βασίλης Καλλίδης. Το γαστρονομικό του παιδί, το Überness στη Λαχαναγορά του Ρέντη, είναι εμπνευσμένο από τις καντίνες της εθνικής οδού και τις μεταμεσονύχτιες λιγούρες του.

Από την άλλη, street food και ποιότητα είναι μάλλον δυο λέξεις σε κόντρα. Ή, μήπως, όχι; «Το Street Food είναι κακό φαγητό με την έννοια ότι είναι πολύ λιπαρό. Εκείνο όμως που το κάνει ξεχωριστό, είναι τα υλικά. Όλα τα μέρη που αναδεικνύουμε στην εκπομπή, όπως και το Uberness, βασίζονται σε υλικά πρώτης ποιότητας, αυτά που λέμε “σπιτικά“. Χωρίς αυτά δεν πας πουθενά. Αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά και μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο».

Δεν έχει άδικο. Ειδικά αν κρίνω απ’ το μπέργκερ που έφτιαξε για τις ανάγκες του 3ου επεισοδίου του Street Food με θέμα «Το καλύτερο μπέργκερ της Αθήνας», η αίσθηση του ότι τρως κάτι αγνό, παρότι είναι βουτηγμένο στα λιπαρά, ήταν προφανής. Τα υλικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα του Βασίλη, από την ποιότητά τους, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο είναι κομμένα. Το χαμόγελό του στο γύρισμα έσβησε για λίγο όταν κατάλαβε ότι το μαρούλι που χρειαζόταν για τη συνταγή ήταν ψιλοκομμένο, αντικαθιστώντας το όμως με φύλλα μαρουλιού, τελειοποίησε τη συνταγή. «No compromise», που γράφει στο πάνω μέρος και η καντίνα του…

Οι επόμενες γευστικές στάσεις που προγραμματίζει με την «ασυμβίβαστη» καντίνα του θα έχουν άρωμα Αμερικής και Middle East. Κάθε επεισόδιο και μια διαφορετική γαστρονομική περιπέτεια, με λίγα λόγια. «Η Αθήνα είναι γεμάτη από φανταστικά μέρη που μπορούν να σου προσφέρουν γευστικό και καλό φαγητό. Έχω φτιάξει στο μυαλό μου έναν χάρτη με τα καλύτερα γευστικά σημεία της πόλης τα οποία σκοπεύω να αναδείξω, όλα αυτά τα κρυμμένα γαστρονομικά διαμάντια». Τελευταία απορία, λίγο πριν τον αφήσω να ολοκληρώσει το γύρισμα. Μετά το τέλος της εκπομπής, τι θα απογίνει η καντίνα; «Σίγουρα θα είναι το νέο μου μεταφορικό μέσο για τα ταξίδια που προγραμματίζω!».

Συντονιστείτε κάθε Σάββατο στις 19:00 στη νέα εκπομπή «Street Food» που προβάλλεται στον ANT1

Ακολουθήστε το instagram της εκπομπής στο #streetfoodant1

Ιnfo: To Überness βρίσκεται μέσα στο χώρο της Λαχαναγοράς του Ρέντη. Εισέρχεστε από την κεντρική πύλη (Τζων Κέννεντυ 1), στρίβετε κατευθείαν αριστερά και στο δεύτερο κτίριο δεξιά.