Λίγα χρόνια πριν, μια παρέα φίλων από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με κοινό την αγάπη τους για την κλασική μουσική θα δημιουργούσαν ένα Φεστιβάλ που έμελλε να γίνει θεσμός. Εφτά χρόνια μετά το «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού» συνεχίζει να μαγεύει με  τους ήχους του, και οι νότες από τις παρτιτούρες των Bach, Mozart, Brahms,Schumann, Beethoven και Debussy αγκαλιάζουν το ειδυλλιακό τοπίο του Σαρωνικού.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την 1η Αυγούστου και η εναρκτήρια συναυλία στα Μέθανα έλαβε θερμή υποδοχή από το μουσικόφιλο κοινό. Σε αναμονή για το ταξίδι μας που θα καλύψει το διήμερο 5-6 Αυγούστου στην Ύδρα, βρήκαμε τον Γιάννη Αγρανιώτη, που είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού από το 2011 για να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις.

O Γιάννης Αγρανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα, και στα έξι του χρόνια κράτησε για πρώτη φορά βιολί, φυσικά από τότε δεν το αποχωρίστηκε ποτέ. Αποφοίτησε από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας και ύστερα συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Rostock στη Γερμανία, όπου αποφοίτησε με άριστα από την τάξη του Werner Scholz το 2009.

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει επίσης εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία και συμμετέχει σε διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών εθνικών διαγωνισμών.

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Πριν μερικά χρόνια το 2011 ξεκινά μια συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;
Αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτή η συνεργασία έχει εξελιχθεί σε κάτι σημαντικό τόσο σε καλλιτεχνικό, αλλά και διαπροσωπικό επίπεδο για όλους τους συμμετέχοντες. Η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων και η ουσιαστική επικοινωνία με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μάς βοηθά να εξελιχθούμε και μας κάνει καλύτερους.

Πώς πάρθηκε η απόφαση να γίνει αυτό το φεστιβάλ στα νησιά του Αργοσαρωνικού;
Ο βασικός λόγος είναι ότι και οι δύο συν-διευθυντές του φεστιβάλ έχουμε σχέσεις καταγωγής ή οικογενειακές με την περιοχή. Μετά είδαμε ότι υπάρχουν κάποιες υποδομές που έκαναν την πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ εφικτή και αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε, με λίγα μέσα στην αρχή.

Το να κάνεις ένα φεστιβάλ σε κάποιο νησί σίγουρα είναι αποτρεπτικό για κάποιους να έρθουν. Μπορεί να θεωρηθεί σαν διάκριση κοινού ή λειτουργεί σαν προτροπή στο να έρθουν;
Ελπίζω ότι δεν θα θεωρηθεί διάκριση κοινού. Παίζουμε τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για τους επισκέπτες, και προφανώς χαιρόμαστε όταν έρχεται κόσμος στα νησιά για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ, όπως γίνεται όλο και περισσότερο. Τα περισσότερα καλοκαιρινά, μικρού σχετικά μεγέθους και τέτοιας θεματικής φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, γίνονται στην περιφέρεια συνήθως. Θα ήταν δύσκολο να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο.

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Το Φεστιβάλ απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της μουσικής ή κάνει μια προσπάθεια να συμβάλλει έτσι ώστε το απαίδευτο κοινό να ανταποκριθεί σε τέτοια ακούσματα;
Πιστεύουμε και διαπιστώνουμε ακριβώς ότι μια τέτοια διοργάνωση συμβάλλει με ιδιαίτερα λειτουργικό τρόπο στο να γνωρίσει αυτή τη μουσική κάποιος που δεν έχει ίσως ξαναπάει σε συναυλία κλασικής μουσικής, είτε συμφωνικής είτε μουσικής δωματίου. Ο συνδυασμός αμεσότητας, λόγω των μικρών χώρων, υψηλού επιπέδου ερμηνειών και γιορτινής φεστιβαλικής διάθεσης είναι αποφασιστικής σημασίας.

Πώς αποφασίζετε για τα σημεία που θα γίνουν οι συναυλίες; Υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ανάμεσα στα νησιά;
Είναι νησιά της περιοχής, το ένα κοντά στο άλλο και σχετικά κοντά στην Αθήνα. Υπάρχουν φίλοι και γνωστοί σε όλα τα νησιά. Επισκεπτόμαστε τους πιθανούς χώρους για να δούμε την καταλληλότητα, ενώ φροντίζουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και προσέλευση του κοινού και βλέπουμε τι είναι δυνατόν από πλευράς οργανωτικής, δηλαδή μετακινήσεις διανυκτερεύσεις κτλ.

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Το ρεπερτόριό σας σταματάει στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπάρχει κάποια σκέψη να κάνετε κάποιο άνοιγμα στην μοντέρνα κλασική μουσική στο μέλλον;
Το σκεπτικό μας είναι να συνδυάζουμε γνωστά και σημαντικά έργα των μεγάλων συνθετών, που ακούει όμως κανείς σπάνια δια ζώσης με κάποια λιγότερο γνωστά έργα. Έχουμε παίξει στο παρελθόν μουσική του ύστερου 20ού αιώνα.(Ιάννη Ξενάκη) καθώς και κλασικών μοντέρνων ( Schoenberg, Webern). Το σημαντικότερο όμως είναι το πρόγραμμα της κάθε συναυλίας να είναι έτσι δομημένο ώστε τα έργα να αναδεικνύονται όπως πρέπει. Στο φετινό πρόγραμμα δεν υπάρχει κάτι γραμμένο πιο κοντά στις μέρες μας είναι η αλήθεια, αλλά δεν κρύβει κάποια μορφή αποκλεισμού αυτό. Απλώς φέτος δεν θα λειτουργούσε ένα τέτοιο έργο πιστεύω έτσι όπως είναι δομημένο το πρόγραμμα. Δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε ένα φεστιβάλ νέας μουσικής βέβαια, αλλά και στο παρελθόν έχουμε συμπεριλάβει τέτοια έργα, και σκοπεύουμε να το ξανακάνουμε.

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Info:

7ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού | 1 – 9 Αυγούστου 2017 | Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Κύθηρα, Mέθανα, Γαλατάς