Δύο τίτλοι που ξεχωρίσαμε από δύο εκδοτικούς οίκους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα με φρέσκιες ιδέες στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Οι Μέλισσες από το τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και ο Γούλφι από τις Εκδόσεις Φουρφούρι. Δύο ξεχωριστές εκδόσεις για το πλούσιο και εκπαιδευτικό περιεχόμενο από τη μία, και για την πρωτότυπη ιστορία από την άλλη.

Οι Μέλισσες – Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Από τη μία πλευρά ο εικονογράφος Piotr Socha ο άνθρωπος πίσω από μερικές βραβευμένες εικονογραφήσεις περιοδικών, όπως το Ηarvard Business Review, το Machina αλλά και παραγωγές στην τηλεόραση της Πολωνίας που του έδωσαν και το βραβείο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή (1999) και από την άλλη πλευρά o Wojciech Grajkowski που κάποτε υπήρξε επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας της Πολωνίας.

Ένας παράξενος συνδυασμός εκρηκτικός θα έλεγα που δεν είχε τυχαία ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μία έκρηξη γνώσης και ομορφιάς – το βιβλίο Μέλισσες που στην Ελλάδα, μας έφεραν οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

μέλισσες

Ένα βιβλίο με ένα και μοναδικό περιεχόμενο – τη ζωή και τις συνήθειες μιας μέλισσας. Και αν κανείς απορήσει τότε θα υπογραμμίσω πως πρόκειται για ένα διαθεματικό βιβλίο, ένα ταξίδι εξερεύνησης του μαγικού κόσμου της μέλισσας με πολλούς και ενδιαφέροντες σταθμούς – στην ανατομία, στην ιστορία, στη μυθολογία, στη μαγειρική, στην αρχιτεκτονική, στην τεχνολογία, στη γεωγραφία, στην ιατρική.

Μια μελιστάλαχτη ιστορία που δεν αφήνει κανένα κενό

Μια διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο που δημιουργεί μια μελιστάλαχτη ιστορία που δεν αφήνει κανένα κενό. Ένα σημείο συνάντησης των μελισσών ανά τους αιώνες, από τη βιβλική τους παρουσία στον αρχαίο κόσμο αλλά και την αιγυπτιακή και τη σλαβική παράδοση, των Πολωνών, των Αιθιόπων, των Ασιατών μελισσοκόμων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και του Ναπολέοντα.

Ένα βιβλίο που σε προσκαλεί να μάθεις για το χορό των μελισσών, το βιο-μιμητισμό και τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιγράφουν τη φύση στα επιστημονικά τους επιτεύγματα, για την επικονίαση, μια σχέση αμοιβαίου κέρδους για τα φυτά και τα έντομα, για την πρώτη γνωριμία του ανθρώπου με τις μέλισσες που μαθαίνουμε μέσα από τοιχογραφίες 8000 ετών, για την παγανιστική γιορτή της κουπάλα αλλά και πολλές άλλες παραδόσεις των σλαβικών φυλών. Τέχνες και τεχνικές, έθιμα και συνήθειες, θρύλους, γιατροσόφια και συνταγές όλα μπορεί να τα συναντήσεις σε αυτό το βιβλίο που αρμονικά συνδέει επιστημονικές γνώσεις και ετερόκλητες φαινομενικά πληροφορίες, με κοινό παρανομαστή τις μέλισσες.

Η ζωντανή εικονογράφηση του Piotr Socha αναδεικνύεται από το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου, με κάθε σαλόνι να καταπιάνεται με ένα θέμα, έναν κόσμο ή ένα μύθο που σε καθηλώνει με την πρωτότυπη πληροφορία δίχως να κουράζει αλλά να σε προσκαλεί να συνεχίσεις αυτό το γνωστικό ταξίδι, περιπλανώμενος ανάμεσα στον κόσμο αυτού του μικρού εντόμου που κάθε άλλο παρά ανιαρό δεν είναι.

Οι Μέλισσες είναι ένα βιβλίο-πρότυπο αφού καταφέρνει να απαγκιστρωθεί από τους ηθικοδιδακτισμούς, τα στεγανά των βιβλίων μάθησης και γνώσης και να προάγει μια νέα εκπαιδευτική αντίληψη της ανάγνωσης.

Kείμενα: Wojciech Grajkowski
Εικονογράφηση: Piotr Socha
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5 – 99+

Γούλφι: Μισός λύκος, μισός πρόβατο, μία καρδιά – Εκδόσεις Φουρφούρι

Μια ξεχωριστή ιστορία από τις εκδόσεις Φουρφούρι που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να γελάσουν αλλά και να αναρωτηθούν για τη σημασία τού να παραμένει κανείς πιστός στον εαυτό του. Η ιστορία του Γούλφι ξεκινάει όταν ένας λύκος και ένα πρόβατο, δύο παραδοσιακοί εχθροί, ερωτεύονται. Αποκτούν έναν γιο που ονομάζουν Γούλφι – είναι μισός λύκος και μισός πρόβατο.
Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν ανήκει στην αγέλη ή στο κοπάδι.

Ή μήπως ανήκει σε κάτι ακόμα καλύτερο;

Η ιστορία του Γούλφι είναι ένα αστείο παραμύθι, μια τρυφερή και γοητευτική ιστορία που σε βάζει σε σκέψεις. Δεν είναι εύκολο να είσαι διαφορετικός – ο νεαρός Γούλφι πρέπει να αποφασίσει αν είναι μέρος της αγέλης ή μέρος του κοπαδιού. Η ιστορία κρύβει όμως κι ένα δυνατό μήνυμα για όλα τα παιδιά: μερικές φορές μπορεί να βρεις τους καλύτερους φίλους όχι όταν ταιριάζεις, αλλά όταν ξεχωρίζεις – και οι αληθινοί φίλοι θα σε αποδεχθούν για το ποιος είσαι και όχι ποιος προσπαθείς να γίνεις.

Η ιστορία του Γούλφι είναι ένα αστείο παραμύθι που σε βάζει σε σκέψεις

Ο Αλεξ Λάτιμερ είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Ζει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Σε αυτό το βιβλίο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον εικονογράφο αδελφό του Πάτρικ.

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιστορία αφού στην ουσία της φέρνει δύο στερεοτυπικούς χαρακτήρες όντας εχθρούς μεταξύ τους να έρχονται κοντά και να ενώνουν τις ζωές τους, όχι μόνο αποδεχόμενοι ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου, αλλά λατρεύοντάς τη. Ταυτόχρονα ξεδιπλώνει αβίαστα και με χιουμοριστική διάθεση την ανάγκη των ανθρώπων (εδώ στο πρόσωπο ενός γλυκύτατου ζώου) να εκφραστούν απόλυτα όπως τους επιτάσσει ο αυθεντικός και ειλικρινής εαυτός τους χωρίς υιοθέτηση ημίμετρων, δίχως συμβιβασμούς και κοινωνικές συμφωνίες.

Το δίλημμα του Γούλφι παρουσιάζεται με ενέργεια και όμορφη εικαστική απόδοση. Καμβάδες με μαύρο, τιρκουάζ, πράσινο και κρεμ αποδίδουν αποτελεσματικά τα συναισθήματα – το σκοτεινό, απαγορευτικό δάσος είναι ιδιαίτερα μαγευτικό.

Εκδόσεις: Φουρφουρί
Αριθμός σελίδων: 34
Διαστάσεις: 29×22
Μετάφραση: Τσάκωνα Βασιλεία
Επιμέλεια: Παπαβασιλείου Χάιδω
Εικονογράφηση: Λάτιμερ Πάτρικ
Ηλικίες 5+