Η πρώτη έκθεση του Ζαν Μισέλ Μπασκιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Mπάρμπικαν κατάφερε και έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο κέντρο τεχνών και έγινε η πιο δημοφιλής έκθεση στην ιστορία του.

Η έκθεση του πρωτοποριακού καλλιτέχνη που μέσα στη σύντομη ζωή του σφράγισε την αμερικάνικη και διεθνή σκηνή στη δεκαετία του ’80, περιελάμβανε περισσότερα από 100 έργα από διεθνή μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ποιητής, DJ και μουσικός, ασκεί ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια από το θάνατό του τεράστια επιρροή στην τέχνη.

Με τίτλο Boom for Real, η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 215.000 επισκέπτες, μάλιστα περισσότεροι από 7.000 ήταν αυτοί που πέρασαν τις πόρτες της το τελευταίο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της. Εξίσου δημοφιλή αποδείχτηκαν τα αναμνηστικά στο πωλητήριο του Μπάρμπικαν. Κατάλογοι, τσάντες, κούπες, ομπρέλες και αφίσες είχαν εξαντληθεί.

Η μεγαλύτερη έκθεση αφιερωμένη στον Μπασκιά τα τελευταία είκοσι χρόνια έδωσε την ευκαιρία όπως λένε οι αρμόδιοι του μουσείου στη νέα γενιά να δει το έργο του με σάρκα και οστά, συγκεντρωμένο σε ένα μόνο μέρος, μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή. Μαζί με τα έργα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και άλλα προσωπικά τεκμήρια του Μπασκιά, σημειωματάρια, σημειώσεις, καρτ-ποστάλ και ποιήματα.

Η έκθεση σήμερα έχει μεταφερθεί στο Schirn Kunsthalle στη Φρανκφούρτη, όπου θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου. Μάλιστα το μουσείο συνιστά στο κοινό να κάνει εγκαίρως κράτηση εισιτηρίων.