Λίγο πριν κάνει την εμφάνισή της η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας θα υποδεχτεί αύριο, Σάββατο 25/8, την παράσταση «Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη».

Φωτό: Θοδωρής Γκόνης

Ο Θοδωρής Γκόνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔηΠεΘε Καβάλας, είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης που γεννήθηκε στο 2ο Διεθνές Εργαστηρίο Αρχαίου Δράματος του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔηΠεΘε Καβάλας και παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων την περασμένη Τετάρτη.

Φωτό: Θοδωρής Γκόνης

Σήμερα, μια μέρα πριν τo ανέβασμα της παράστασης στη Μίεζα, μοιράζεται αποκλειστικά στο ελculture τις φωτογραφίες από την χθεσινή του επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο, τη σκηνή του οποίου θα μοιραστεί αύριο με τον Θέμη Πάνου, τον Θανάση Δήμου και τον Δημήτρη Σωτηρίου. Δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης κι ένας χορευτής πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Φωτό: Θοδωρής Γκόνης

Η παράσταση παρουσιάζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας. Η Εφορεία, συντήρησε και αποκατέστησε το θέατρο ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

Φωτό: Θοδωρής Γκόνης

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.

Ο Θοδωρής Γκόνης κατά τη διάρκεια των προβών

Ο Θοδωρής Γκόνης κατά τη διάρκεια των προβών

Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να γίνουν η ελίτ και να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους.

Φωτό: Θοδωρής Γκόνης

Το Αρχαίο Θέατρο αποκαλύφθηκε στην περιοχή το καλοκαίρι του 1992 και θεωρείται οικοδόμημα των ελληνιστικών χρόνων (2ος αι. π.Χ.). Σωσμένα διατηρεί τόσο το προσκήνιο όσο και τον τοίχο της σκηνής, ενώ η ορχήστρα του έχει διάμετρο 22 μέτρα. Οι τέσσερις πρώτες σειρές εδωλίων από πωρόλιθο και άλλες δώδεκα σειρές λαξευμένων, διακρίνονται στο μαλακό βράχο της πλαγιάς, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούσε να χωρέσει έως και 2.000 θεατές.

Φωτό: Θοδωρής Γκόνης

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, «Δεν πάμε να λύσουμε το αίνιγμα του Οιδίποδα, θέλουμε μόνο να αναζητήσουμε τα στοιχεία του τραγικού στην αυθεντική πηγή του. Προσπαθούμε να καταλάβουμε που είναι η βαθύτερη σημασία του πράγματος. Προσπαθούμε να πούμε την ιστορία πιο πολύ με τα χέρια και τον ιδρώτα παρά με τα λόγια. Με τον τρόπο που ίσως θα την έλεγαν χειρώνακτες∙ οι εργάτες και οι αρχαιολόγοι που πριν από έναν αιώνα έσκυψαν με μεράκι και καημό να ανακαλύψουν την ιστορία αυτού του τόπου. Και τα κείμενα τι είναι; Σκάβοντάς τα, καταλαβαίνεις δυο τρία πράγματα. Και αυτά με τη σειρά τους μας διδάσκουν και μας υπενθυμίζουν ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα».

Φωτογραφία της παράστασης «Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη»

Φωτογραφία της παράστασης «Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη»

Info:

Οιδίπους –Ανασκαφή δεύτερη | Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας  | Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 | Ώρα έναρξης 19.30 | Είσοδος Ελεύθερη