Οι θεατές της Αβινιόν υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το ίδιο και οι 21.000 θεατές που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τις παραστάσεις της πρώτης φάσης της παγκόσμια περιοδείας του έργου, που παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε παγκόσμια πρεμιέρα από 24 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2017.

«Εμείς το ονειρευτήκαμε, ο Παπαϊωάννου το έκανε πραγματικότητα», γράφει η Rosita Boisseau της Le Monde, για ένα έργο που το αποκαλεί «κάθοδο στην Κόλαση».

The Great Tamer

Η τελευταία δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ο Μεγάλος Δαμαστής» παρουσιάστηκε ήδη σε Αθήνα, Άμστερνταμ, Νάπολη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Αβινιόν, ενώ οι επόμενες στάσεις της περιοδείας θα είναι στις: Σεούλ – Seoul Performing Arts Festival | SPAF , 28, 29 + 30 Σεπτεμβρίου 2017, Βασιλεία – CULTURESCAPES Greece 2017 5, 7 + 8 Οκτωβρίου 2017,  Στοκχόλμη – Dansens Hus Sweden, 8, 9 + 10 Νοεμβρίου 2017, Ταϊπέι – National Performing Arts Center-National Theater & Concert Hall | NPAC-NTCH, 16, 17, 18 + 19 Νοεμβρίου 2017, Λισσαβόνα​ – CCB – Cultural Centre of Belém,  2 + 3 Μαρτίου 2018, Πόρτο – Teatro Municipal do Porto. Rivoli, 9 + 10 Μαρτίου 2018, Βελιγράδι – Belgrade Dance Festival, 15 Μαρτίου 2018, Παρίσι – Théâtre de la Ville at La Villette, 20 – 23 Μαρτίου 2018, Λουξεμβούργο – Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, 29 Μαρτίου 2018.

The Great Tamer

Στον ίδιο διθυραμβικό τόνο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Μια αποκάλυψη που δεν περίμενε πια η Αβινιόν», έγραψε η Anne Diatkine, της Libération, ενώ η Leonetta Bentivoglio, της La Repubblica θεωρεί τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τον πιο πρωτότυπο χορογράφο της εποχής μας.

«Ο Έλληνας δημιουργός, διαπρέπει στο να πραγματεύεται την αισθητική ως αδιαφιλονίκητα απόλυτη», γράφει ο Juan Carlos Olivares Padilla, της EL PAÍS.

«Αναμφίβολα έξοχη απόδειξη του τεράστιου εικαστικού ταλέντου ενός από τους καλύτερους δημιουργούς της Μεσογειακής πρωτοπορίας», είναι τα λόγια του  José Luis Romo, της El Mundo.

The Great Tamer

Ο Μεγάλος Δαμαστής είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε για ένα θίασο δέκα καλλιτεχνών. Λειτουργεί σαν ένα παράδοξο τσίρκο που ζωντανεύει εικόνες οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.

Ανάμεσα στους σταθμούς της περιοδείας του Μεγάλου Δαμαστή, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που θα δημιουργήσει νέο έργο για το περίφημο Tanztheater της Πίνα Μπάους στο Βούπερταλ. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στο Opernhaus Wuppertal, στις 12 Μαΐου 2018. Η προετοιμασία για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου για το Χοροθέατρο του Βούπερταλ – Πίνα Μπάους ξεκίνησε και ήδη ο δημιουργός συναντήθηκε με τη θρυλική ομάδα, ενώ η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου.

The Great Tamer