Νεαροί επιστήμονες, αλλά και σπουδαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά και απλοί πολίτες, γέμισαν τις θέσεις των θεατών της Μικρής Σκηνής της Στέγης για την παρουσίαση του Διαδικτυακού Κοινωνικού Άτλαντα.

Το φιλόδοξο νέο εγχείρημα που συγκεντρώνει και διαχέει τις εργασίες κοινωνικών επιστημόνων σε σχέση με την πόλη μας, συγκεντρώνει πράγματι το ενδιαφέρον μελετητών, αλλά και «ψαγμένων» τουριστών της πόλης μας, αφού ήδη το περιεχόμενό του παρέχεται σε δυο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προστεθούν τα Γαλλικά.

Ενδεικτικό είναι πως πριν από την επίσημη παρουσίαση, το site που επιδιώκει να παρουσιάσει την «Κοινωνική γεωγραφία της πόλης», υπό τον τίτλο Athens social atlas, είχε ήδη συγκεντρώσει 13 χιλιάδες επισκέψεις από τουλάχιστον 8 χιλιάδες μοναδικούς χρήστες, το 20% των οποίων προερχόταν από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής περιλαμβάνει: 15 θεματικές κατηγορίες, 61 άρθρα, 74 συγγραφείς – επιστήμονες οι οποίοι επιχειρούν μια δυναμική προσέγγιση για την κοινωνική συγκρότηση της πρωτεύουσας, συνθέτοντας ένα σπάνιο και πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο.

Η ειδοποιός διαφορά του από τους υπόλοιπους Άτλαντες, είναι ότι επικεντρώνεται σε μία μόνο πόλη και είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός και διαδικτυακός, γεγονός που επιτρέπει τη διαρκή ανανέωση και επικαιροποίησή του.

Σε αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα διαδικτυακό ιστότοπο, μπορεί να βρει κανείς κείμενα και υλικά που αφορούν στην ιστορική συγκρότηση της πόλης από τον 19ο αιώνα, την κοινωνική της διαστρωμάτωση, τη διοίκησή της, τον διεθνή οικονομικό της ρόλο, τον πολιτισμό, τις μεταναστευτικές ομάδες, τις πρακτικές στέγασης, τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της, αλλά και θέματα επικεντρωμένα σε συγκεκριμένες γειτονιές, όπως η Ομόνοια, τα Αναφιώτικα και η Κυψέλη.

Στην παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα της Αθήνας, ενημερωθήκαμε για μερικά μόνο από τα θέματα που συμπεριλαμβάνει και που ανοίγουν την όρεξη για βύθιση στη μελέτη. Ο Michel Sivignon, επίτιμος Καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και τέως Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ, θυμήθηκε τον πρώτο τυπωμένο «Οικονομικό και Κοινωνικό Άτλαντα» που κράτησε στα χέρια του όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 1964.  Νωρίτερα ο επιμελητής του Άτλαντα, Θωμάς Μαλούτας, έδωσε κάποια πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα του τι συναντά κανείς μέσα σε αυτόν. Στα θέματα που περιλαμβάνει ο Άτλαντας αναφέρθηκε και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ενώ νωρίτερα χαιρετισμό είχε απευθύνει μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο υποστηρίζει την υλοποίηση του έργου, Αντώνης Παπαδημητρίου. «Στόχος μας είναι η απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας» είπε.

Ο Κοινωνικός Άτλαντας περιλαμβάνει χάρτες που προσφέρουν πολλαπλές πληροφορίες και εποπτικό υλικό που βοηθά στην καλύτερη παρουσίαση του κάθε θέματος και κάνει την περιήγηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και απολαυστική. Στόχος, όμως, αλλά και φιλοδοξία της ομάδας που το δημιούργησε, είναι η πλατφόρμα αυτή να αποτελέσει έναν τόπο ανοικτής συζήτησης και διαλόγου.

Περιηγηθείτε στον Άτλαντα στη διεύθυνση: athenssocialatlas.gr

Σχετικά άρθρα:
Athens social atlas: Η κοινωνική γεωγραφία της πόλης σε ένα site

tags / ελc news