Τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής αποφάσισε να απονείμει στον Κώστα Γαβρά η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αναγόρευση του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, ο οποίος το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και το Όσκαρ Σεναρίου για την ταινία του «Ο Αγνοούμενος», θα γίνει σήμερα 12/10/18 στις 19:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την πρωτοβουλία για την τιμητική αυτή διάκριση είχε ο Δημήτρης Roboly, αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ, ο οποίος στο πλαίσιο της αναγόρευσης θα κάνει μια εκτενή παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμώμενου σκηνοθέτη.

Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε το 1933 και είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, που ζει και εργάζεται στην Γαλλία. Οι περισσότερες ταινίες του έχουν πολιτικό περιεχόμενο, με πιο γνωστή το «Ζ» (1969). Το 2013 έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Κινηματογράφου στο ΑΠΘ, ενώ είναι πρόεδρος της Cinémathèque Française.

Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1969 για το «Ζ», ενώ το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών για το «Αγνοούμενος». Έχει, επίσης, κερδίσει το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1975 (Ειδικό δικαστήριο), τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 1990 για το «Μουσικό κουτί», ενώ τo 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν, κερδίζοντας Βραβείο César καλύτερου σεναρίου την επόμενη χρονιά.