Με το «Battlefield», μια νέα ματιά πάνω στη θρυλική «Μαχαμπαράτα» του, επιστρέφει στην Αθήνα, δύο χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη, ο μεγάλος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ. Το νέο έργο που προέκυψε σε συνεργασία με τον συγγραφέα Jean-Claude Carrière, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όταν τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσιάστηκε στο Old Vic του Λονδίνου από κοινό και κριτικούς.

Η παράσταση έρχεται και στην Ελλάδα, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου, μια μετάκληση της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας με την οποία ο Μπρουκ έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μνημειώδης υπήρξε για την ιστορία του θεάτρου η 9ωρης διάρκειας «Μαχαμπαράτα» του, η οποία επισκέφτηκε και την Αθήνα, το 1986. Το γιγαντιαίο ινδικό έπος μοιράστηκε τότε σε τρεις τρίωρες παραστάσεις στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Μια αξέχαστη εμπειρία για όσους βρέθηκαν εκεί.

Τρεις φορές ογκωδέστερο από τη Βίβλο κι επτά φορές όσο η Ιλιάδα και η Οδύσσεια μαζί, το αρχαίο έπος της Ινδίας, μέσα από την πολύχρονη κι αιματηρή διαμάχη δύο βασιλικών οικογενειών, συγγενικών μεταξύ τους, των Πάνταβα και των Καούραβα, αφήνει να διαγραφούν οι πολιτισμικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ρίζες της Ινδίας.

Πρόκειται για το αριστούργημα του ζωντανού θρύλου του θεάτρου, του Πίτερ Μπρουκ, ο οποίος στα 91 του χρόνια και έχοντας κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους θεατρικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως, δεν σταματά να εργάζεται ακάματα.

Στη νέα του εκδοχή, αντλεί υλικό από ένα τμήμα της «Μαχαμπαράτα», στο οποίο η οικογένεια Μπάρατα κατακερματίζεται από τον πόλεμο και προσπαθεί να βγάλει νόημα από τις φρικαλεότητες που έχει βιώσει.