Είναι μια συναρπαστική φωτογράφος που έχει καταγράψει όλη την ανησυχία της εποχής μας στο πρόσωπό της. Ο λόγος για την Σίντι Σέρμαν, της οποίας την πρώτη αναδρομική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε η National Portrait Gallery.

H Αμερικανίδα καλλιτέχνης, η οποία επί τέσσερις δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί σε όλους τους στερεοτυπικούς και μη χαρακτήρες γυναικών της σύγχρονης αμερικανικής ζωής θα δείξει το σύνολο της δουλειάς μέσα από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες με 180 έργα, αρκετά από τα οποία συγκαταλέγονται στα πρώιμα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Untitled Film Still #17 1978

Η Σίντι Σέρμαν στη Ν. Υόρκη

Ανάμεσα στα έργα της είναι και η σειρά Untitled Film Stills, την οποία ξεκίνησε το 1977, όταν ήταν 20 ετών και έφτασε στη Νέα Υόρκη για να δοκιμάσει την τύχη της. Η καλλιτεχνική της δήλωση μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στις οποίες ποζάρει ως σταρ από τις ταινίες του ’50 και του ’60, είτε ως νοικοκυρά, είτε ως ηρωίδα σε ταινίες δεύτερης διαλογής είναι από τις πιο ισχυρές στη σύγχρονη τέχνη του 20ού αιώνα.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης και τις πέντε εικόνες από την σειρά Cover Girl, που ολοκληρώθηκε όταν ήταν μαθήτρια το 1976.

Μέσα από το στοχαστικό της βλέμμα η Σέρμαν διερωτάται με τον πιο διεισδυτικό τρόπο για τις αυταπάτες του σύγχρονου πολιτισμού και τις εκφάνσεις του, όπως τις υιοθετούν οι άνθρωποι. Η Σέρμαν με περούκες, μακιγιάζ και περίτεχνα ρούχα και κοσμήματα αναπαριστά μια εικόνα της κοινωνίας και του κόσμου που είναι τόσο ψεύτικος που μπορεί τελικά να θεωρηθεί ως ο μόνος αυθεντικός. Τα πορτρέτα της είναι προφητικά για έναν κόσμο που κάθε μέρα όλο και περισσότερο υιοθετεί μια διφορούμενη σχέση μεταξύ εμφάνισης και πραγματικότητας.

Η Σίντι Σέρμαν μέσα από δέκα μοναδικές αυτοπροσωπογραφίες της

Info έκθεσης:

Cindy Sherman | 27 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2019 | National Portrait Gallery