Η συλλογή έργων τέχνης του κωμικού Ρόμπιν Γουίλιαμς που έφυγε από τη ζωή στα 63 του χρόνια το 2014 και της πρώην συζύγου του Μάσα, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις στη Νέα Υόρκη, στις 4 Οκτωβρίου.

Banksy, Happy Choppers (2006). Photo courtesy of Sotheby’s.

Η συλλογή περιλαμβάνει μια σειρά από παράξενα και θαυμάσια αντικείμενα, όπως έργα τέχνης, συλλεκτικά φιλμ, ρολόγια και αθλητικά αναμνηστικά. Στη δημοπρασία βγαίνουν ανάμεσα σε άλλα η Χρυσή Σφαίρα που του απονεμήθηκε για την ταινία Good Morning Vietnam (1987) και περισσότερα από 40 τηλεοπτικά και κινηματογραφικά βραβεία που έχει κερδίσει, ενώ η οικογένειά του επέλεξε να κρατήσει το βραβείο Όσκαρ, το οποίο κέρδισε ως Καλύτερος Ηθοποιός για το ρόλο του στην ταινία Good Will Hunting, το 1998.

Ανάμεσα στα έργα γλυπτικής της συλλογής του υπάρχει το περίφημο Le poète et sa muse της Νίκι ντε Σαν Φάλ. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς κατείχε πολλά έργα γλυπτικής μεγάλης κλίμακας που κοσμούσαν τον υπαίθριο χώρο του σπιτιού του στην κοιλάδα της Νάπα.

Muhammad Ali’s signed boxing gloves. Photo courtesy of Sotheby’s.

Λάτρης των γκράφιτι είχε στην κατοχή του έργα των πιο γνωστών καλλιτεχνών του δρόμου όπως του Banksy, του Shepard Fairey, του Invader, του Mr. Brainwash.

Λάτρης του αθλητισμού και του μποξ ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε στη συλλογή του ένα ζευγάρι γάντια του μποξ του Μοχάμεντ Άλι, υπογεγραμμένα από τον ίδιο, αλλά και μια φανέλα των Cleveland Cavaliers υπογεγραμμένη από τον σούπερ- σταρ αθλητή Lebron James.

Από τη συλλογή του με σπάνια βιβλία που δημοπρατούνται ξεχωρίζει η πρώτη έκδοση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Samuel Beckett’s Waiting for Godot. Photo courtesy of Sotheby’s.

Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία θα κυμανθούν ανάμεσα στα 3,3 και 4,7 εκατομμύρια δολάρια. Η οικογένεια του ηθοποιού επέλεξε να διανείμει τα έσοδα σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις – συμπεριλαμβανομένου του Wounded Warrior, του ιδρύματος Challenged Athletes Foundation, της συλλογής Christopher και Dana Reeve και στη σχολή  Juilliard στη New Υόρκη προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο ταμείο υποτροφιών στη μνήμη του.