Στις 16 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το πολυαναναμενόμενο βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ με τίτλο «Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα». Επτά μήνες μετά τον θάνατό του, δίνονται στη δημοσιότητα οι τελευταίες του καταγεγραμμένες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, μία εκ των οποίων είναι εξαιρετικά δυσοίωνη:

Η γενετική μηχανική μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος υπερανθρώπων που πιθανότατα θα μπορέσουν να καταστρέψουν τους ανθρώπους. Οι πιο ευνοημένοι θα είναι οι πλούσιοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το DNA των παιδιών τους ώστε να τα μετατρέψουν σε υπερανθρώπους με ενισχυμένη μνήμη, ανοσία στις ασθένειες, υψηλή ευφυΐα και μακροζωία.

«Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τον τρόπο ώστε να τροποποιήσουν τόσο τη νοημοσύνη όσο και τα ένστικτα, όπως η επιθετικότητα», γράφει. «Οι νόμοι θα είναι πιθανώς κατά της γενετικής μηχανικής και υπέρ των ανθρώπων. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντοχή στις ασθένειες και η διάρκεια ζωής».

Τέτοιες ιδέες θα τρομάξουν ορισμένους εξαιτίας της επιφανειακής τους ομοιότητας με το κίνημα της ευγονικής του περασμένου αιώνα – την ιδέα ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να «βελτιωθεί» ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους με υποτιθέμενα ανώτερα χαρακτηριστικά να έχουν περισσότερα παιδιά, αποθαρρύνοντας ή και στειρώνοντας όσους θεωρούνται κατώτεροι.

Τα σχόλια του Hawking αναφέρονται και σε τεχνικές όπως το Crispr, ένα σύστημα επεξεργασίας DNA που επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν επιβλαβή γονίδια ή να προσθέτουν νέα. Έχει επινοηθεί πριν από έξι χρόνια και χρησιμοποιείται ήδη σε όλο τον κόσμο. Το νοσοκομείο για τα παιδιά του Great Ormond Street στο Λονδίνο έχει χρησιμοποιήσει την επεξεργασία γονιδίων για να θεραπεύσει παιδιά με μια ανίατη μορφή λευχαιμίας, αλλά οι επιστήμονες αμφιβάλλουν ότι οι γονείς θα κινδύνευαν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες τεχνικές για το φόβο ότι οι «βελτιώσεις» θα έχουν παρενέργειες.

Ο Λόρδος Rees, αστρονόμος, φίλος του Hawking στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διαφωνώντας μαζί του έχει σημειώσει ότι μια τράπεζα σπερματοζωαρίων στην Καλιφόρνια που προσφέρει μόνο σπέρμα «ελίτ», συμπεριλαμβανομένων των νικητών βραβείων Νόμπελ, έκλεισε λόγω έλλειψης ζήτησης. Άλλοι επιστήμονες χαιρέτισαν τις προβλέψεις του Χόκινγκ ως την καλύτερη ελπίδα για τη διάσωση της Γης από την καταστροφή.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών και οι απόψεις του μεγάλου επιστήμονα σχετικά με τις απειλές που θα αντιμετωπίσει αργότερα η ανθρωπότητα, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη εξωγήινων οργανισμών και η πιθανότητα να μας ξεπεράσουν οι έξυπνες μηχανές ρομπότ, ενώ παράλληλα δίνονται απαντήσεις για τις μαύρες τρύπες, τη δημιουργία του Σύμπαντος αλλά και για την ύπαρξη Θεού.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο πιο διάσημος επιστήμονας παγκοσμίως μετά τον Αϊνστάιν έγινε γνωστός τόσο για την πρωτοποριακή του δουλειά στην κοσμολογία όσο και για το χιούμορ με το οποίο αντιμετώπιζε ακόμα και τη ζωή του. Εκπαίδευσε εκατομμύρια αναγνώστες στο να καταλάβουν τη θεωρία του για την προέλευση του σύμπαντος και ενέπνευσε ακόμα περισσότερους, καθώς πολέμησε την ασθένειά του και νίκησε την αρχική πρόγνωση στα νεανικά του χρόνια, όταν διαγνώσθηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ότι θα ζούσε δυο χρόνια.

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ο Χόκινγκ δε σταμάτησε να αποτελεί μια σεβαστή φωνή στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Πίστευε ότι η επιστήμη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση προβλημάτων εδώ στη Γη.

Info

Το βιβλίο “Brief Answers to the Big Questions” του Stephen Hawking κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο John Murray.