Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Εμίλ Ζολά ως συγγραφέα. Ο Εμίλ Ζολά, ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πολιτική φιλελευθεροποίηση της Γαλλίας και στην απαλλαγή του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα και ασκούσε τεράστια κοινωνική επιρροή με το έργο και τις παρεμβάσεις του.

Έναν αιώνα και πλέον από το θάνατό του, η προσωπική του συλλογή φωτογραφιών βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι. Πρόκειται για χιλιάδες φωτογραφίες και έναν εξοπλισμό που ανήκουν στον εγγονό του συγγραφέα, ενώ ο διάσημος συγγραφέας αναγνωρίζεται πλέον και ως ταλαντούχος και πειραματικός φωτογράφος του οποίου το έργο έχει γίνει ελάχιστα γνωστό μέχρι σήμερα.

Οκτώ χρόνια πριν από το θάνατό του, ο Ζολά έπαθε εμμονή με τη φωτογραφία και τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες με τις δέκα κάμερες που είχε, ενώ επεξεργαζόταν τις εικόνες του στα υπόγεια των τριών κατοικιών του. Η συλλογή που βγαίνει σε δημοπρασία περιλαμβάνει άλμπουμ, εκτυπώσεις, γυάλινες πλάκες και φωτογραφικό εξοπλισμό, καθώς και εργαστηριακές ρόμπες λευκού χρώματος με κεντημένα τα αρχικά του Ζολά. Πολλές από τις φωτογραφίες είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1979, όταν ο εγγονός του εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο Zola, ο φωτογράφος.

Ο Ζολά ήταν 54 ετών όταν ανακάλυψε τη φωτογραφία και πειραματίστηκε με την ανάπτυξή της. Η συλλογή περιλαμβάνει εικόνες της συζύγου του Alexandrine και των παιδιών που είχε με την ερωμένη του Jeanne, καθώς και σκηνές του Παρισιού κατά τη δεκαετία του 1890 και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των 11 μηνών εξορίας του στο Λονδίνο. Ο Ζολά έμαθε τη χημική διαδικασία της φωτογραφίας και τύπωνε με μπλε χρώμα, σπάνιο για την εποχή του. Ήταν φιλοπερίεργος και σε μόνιμη διαδικασία αισθητικής αναζήτησης, είχε «μάτι» κάτι που τον βοηθούσε να έχει ένα καθαρό κάδρο στο θέμα του.

Η φορητή Eastman Kodak No 5 που χρησιμοποιούσε ο Ζολά