Η αναφορά του Τζεφ Κουνς στο Άγαλμα της Ελευθερίας μπορεί να είναι για τους Γάλλους παρηγορητική, αφού το γλυπτό, του οποίου παρουσίασε τα σχέδια, είναι προς τιμήν των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, όταν ισλαμιστές εξτρεμιστές σκότωσαν 130 άτομα.

Ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης «δανείστηκε» το χέρι και την κίνηση του αγάλματος – συμβόλου, μόνο που στη δική του εκδοχή κρατά ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα μπουκέτο τουλίπες, που είναι το αγαπημένο γλυπτικό σχήμα του Κουνς. Οι περίφημες τουλίπες του, σε δημοπρασία έχουν ξεπεράσει τα 33 εκ. δολάρια. Το γλυπτό έχει ύψος 11 μέτρα και πρόκειται να τοποθετηθεί στην Place de Tokyo, έξω από το Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris και στο Palais de Tokyo τον επόμενο χρόνο.

 Τζεφ Κουνς

«Η πρωτεύουσα της Γαλλίας θα καλωσορίσει το “Μπουκέτο με τις τουλίπες” του Κουνς και θα το κάνει μέρος της κληρονομιάς του Παρισιού, όπως το “Άγαλμα της Ελευθερίας” είναι μέρος της κληρονομιάς της Νέας Υόρκης», είπε η Anne Hidalgo,  δήμαρχος του Παρισιού.

Όπως δήλωσε ο Κουνς, το μπουκέτο δημιουργήθηκε σαν ένα σύμβολο μνήμης και  αισιοδοξίας, μετά τα τρομακτικά γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι. Είναι μια χειρονομία φιλίας ανάμεσα στους ανθρώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το κομμάτι είναι επίσης εμπνευσμένο από τη λιθογραφία του Πάμπλο Πικάσο «Μπουκέτο της ειρήνης», ένα έργο του 1958. Η Noirmontartproduction είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του γλυπτού, που φέρεται ότι θα στοιχίσει 3.2 εκ. δολάρια. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Fonds de Paris, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής κεφαλαίων για το έργο.