Ένα από τα πιο διάσημα κινηματογραφικά φιλιά κοσμεί την επίσημη αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αυτό που αντάλλαξαν ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Άννα Καρίνα στον θρυλικό “Τρελό Πιερό” που σκηνοθέτησε ο Ζαν Λικ Γκοντάρ το 1965, με τους διοργανωτές να τιμούν τρεις από τους μεγαλύτερους μύθους του γαλλικού σινεμά.

71ο Φεστιβάλ Καννών

Η αφίσα, που σχεδίασε η 27χρονη γραφίστρια Flore Maquin, είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ζορζ Πιερ (1927-2003), φωτογράφου που απαθανάτισε σκηνές σε περισσότερες από 100 ταινίες στα 30 χρόνια της καριέρας του, ξεκινώντας το 1960. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του γαλλικού σινεμά (Ζακ Ριβέτ, Λουί Μαλ, Αλέν Ρενέ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ιβ Ρομπέρ, Κλοντ Σοτέ, Μπετράν Ταβερνιέ) αλλά και διεθνώς (Αντρέι Βάιντα, Αντρέι Ζουλάφσκι), ενώ ήταν ο ιδρυτής της Ένωσης Φωτογράφων Κινηματογραφικών Ταινιών.

Στην νέα αφίσα, βλέπουμε τον Μπελμοντό και την Καρίνα να διασταυρώνουν τα κάμπριο αυτοκίνητά τους, προκειμένου να ανταλλάξουν ένα φιλί, σαν άλλοι εραστές της ασφάλτου με φόντο τη γαλλική ριβιέρα, όπου και διεξάγεται το Φεστιβάλ των Καννών.

Η επιλογή μιας σκηνής από ταινία του Γκοντάρ για τη φετινή αφίσα, πρόκειται και για ένα είδος φόρου τιμής στα 50 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τον Μάη του ’68, όπου ο Γκοντάρ, μαζί με τον Τριφό και άλλους Γάλλους σκηνοθέτες, διέκοψαν το Φεστιβάλ των Καννών ως ένδειξη συμπαράστασης στα γεγονότα που συνέβαιναν στο Παρίσι τις ίδιες ημέρες, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά το Φεστιβάλ να μη δώσει βραβεία.

H πρωτότυπη φωτογραφία από την ταινία του 1965

H πρωτότυπη φωτογραφία από την ταινία του 1965

Μέχρι ώρας οι αντιδράσεις του τύπου και των σινεφίλ είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, αφήνοντας στην άκρη κακοπροαίρετα σχόλια, όπως αυτά που είχαν ξεσπάσει με την περσινή αφίσα, όπου η φωτογραφία της Κλαούντια Καρντινάλε κατηγορήθηκε ότι είχε επεξεργαστεί με Photoshop, προκειμένου να δείχνει πιο αδύνατη.

H ρετουσαρισμένη Κλαούντια Καρντινάλε στην περσινή επίσημη αφίσα του Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 19 Μαΐου 2018, με Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Κέιτ Μπλάνσετ, ενώ ο Αμερικανοϊσπανός ηθοποιός Μπενίσιο Ντελ Τόρο, θα είναι ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα»