Το Μουσείο Φρόιντ αποκαλύπτει τις ιστορίες για τη διαφυγή και την εξορία του Φρόιντ και της οικογένειάς του σε μια νέα σημαντική έκθεση με τίτλο Leaving Today: the Freuds in Exile 1938 που παρουσιάζει το χρονικό μιας ταραγμένης εποχής.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 1938 ο Σίγκμουντ Φρόιντ, η σύζυγός του, η Μάρθα και η κόρη τους  Άννα έφυγαν για πάντα από τη Βιέννη. Άφησε στο φίλο του τον συγγραφέα, Άρνολντ Τσβάιχ ένα σύντομο μήνυμα στο οποίο έγραφε:

«Φτάνουμε σήμερα στο νούμερο 39 της Elsworthy Road, Λονδίνο NW3 …».

Το σημείωμα ήταν απλό αλλά πίσω από αυτό κρυβόταν η επείγουσα ανάγκη να ξεφύγει από μια κατάσταση που κάθε μέρα εξελισσόταν σε πιο επικίνδυνη για τους Εβραίους της Αυστρίας που είχαν τεθεί σε άμεσο κίνδυνο, ειδικά μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη χιτλερική Γερμανία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το διαμέρισμα και ο εκδοτικός οίκος του Φρόιντ είχαν δεχθεί επιδρομές, ενώ μια εβδομάδα αργότερα είχε συλληφθεί και ανακριθεί από την Γκεστάπο η κόρη του Άννα.

Σίγκμουντ και Άννα Φρόιντ

Μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας ο Φρόιντ, η Μάρθα και η Άννα επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο που τους οδήγησε προς το Παρίσι, στη συνέχεια στο Λονδίνο και από εκεί σε μια νέα ζωή. Άλλα μέλη της οικογένειας είχαν δραπετεύσει εβδομάδες νωρίτερα, αλλά πολλοί φίλοι και συγγενείς είχαν μείνει πίσω, στην αβέβαιη μοίρα τους.

Στην έκθεση εκτίθενται για πρώτη φορά πρωτότυπα έγγραφα, γράμματα και αντικείμενα και είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στη διαφυγή και την εξορία της οικογένειας.

Ανάμεσα στα τεκμήρια υπάρχουν τα έγγραφα που χρησιμοποίησαν για να εγκαταλείψουν την Αυστρία και να εισέλθουν στη Βρετανία, την προσωπική αλληλογραφία του Φρόιντ με προσωπικότητες όπως ο Albert Einstein και ο H.G. Wells – και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Επίσης στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πορτρέτο του Φρόιντ από τη Marie-Louise von Motesiczky, μια από τις σημαντικότερες ζωγράφους του 20ού αιώνα στην Αυστρία.

Leaving Today: the Freuds in Exile 1938 | 18 Ιουλίου 2018 – 30 Σεπτεμβρίου 2018 | Μουσείο Φρόιντ, Λονδίνο