Ένα χαμένο ζωγραφικό έργο της Φρίντα Κάλο και μια τοιχογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης με τίτλο Viva la Vida. Frida Kahlo and Diego Rivera, στο Κεντρικό Εκθεσιακό Μέγαρο Manezh, στη Μόσχα. Οι επιμελητές της έκθεσης ελπίζουν ότι η φωτογραφία του έργου της Φρίντα Κάλο που έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί θα προκαλέσει ίσως τη μνήμη των μαρτύρων που είχαν δει το έργο για τελευταία φορά, όταν εκτέθηκε το 1955 στη Βαρσοβία.

Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο The Wounded Table, την απεικονίζει στο κέντρο ενός τραπεζιού ενώ γύρω της υπάρχουν σύμβολα θανάτου, κάτι που συναντάμε συχνά στα έργα της. Πολλοί ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι το διαζύγιό της με τον Ντιέγκο Ριβέρα το 1939, έχει επιδράσει στα σύμβολα και τα νοήματα αυτού του έργου.

The Wounded Table, 1940

Ο πίνακας εκτέθηκε στη Βαρσοβία το 1955 και μετά την έκθεση εξαφανίστηκε. Έχει πλάτος μεγαλύτερο από δυο μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο έργο της. Η Κάλο έδωσε το έργο της στη Σοβιετική Ένωση το 1945. Οι επιμελητές της έκθεσης εξηγούν πως αν το έργο επέστρεψε στη Ρωσία μετά την έκθεση της Βαρσοβίας είναι πιθανό να υπάρχουν μάρτυρες που να γνωρίζουν κάτι για την τύχη του έργου:

«Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εμπλεκομένων, τόσο πιο κοντά μπορούμε να φτάσουμε», είπαν.

Glorious Victory

Στην ίδια έκθεση εμφανίζεται και μια τοιχογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα, η οποία βρισκόταν σε μια αποθήκη του μουσείου Καλών τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η Ένδοξη νίκη, όπως τιτλοφορείται, το έργο πλάτους τεσσάρων μέτρων μαζί με άλλα 90 έργα αποτελούν το κύριο σώμα της έκθεσης με δάνεια που προέρχονται από το Museo Dolores Olmedo στην πόλη του Μεξικού, από ιδιωτικές συλλογές στο Μεξικό και την Ευρώπη, καθώς και παλιότερο μη δημοσιευμένο υλικό από τα ρωσικά κρατικά αρχεία.

Ο Ριβέρα χάρισε το έργο του στη Σοβιετική Ένωση σε μια από τις πολλές επισκέψεις του εκεί, αλλά τα έργα του όπως και άλλων Μεξικανών καλλιτεχνών είχαν κατηγοριοποιηθεί ως «φορμαλιστική τέχνη», -όρος που υπονόμευε τα έργα- και δεν είχαν εκτεθεί μέχρι τώρα «για ιδεολογικούς λόγους».

Info: Η έκθεση “Viva la Vida. Frida Kahlo and Diego Rivera” διαρκεί έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019 στο Κεντρικό Εκθεσιακό Μέγαρο Manezh και μετά τη Μόσχα θα ταξιδέψει στο Μουσείο Fabergé.