Κάθε του πρότζεκτ παγκοσμίως, δημιουργεί μεγάλη αναμονή. Ο Olafur Eliasson, ο μοναδικός αυτός εικαστικός καλλιτέχνης δραστήριος τόσο στην εξέλιξη της τέχνης του όσο και στα μηνύματα των καιρών, μιλά μέσα από τη δουλειά του για τα ζητήματα που καίνε τον πλανήτη, όπως το προσφυγικό και οι οικολογικές καταστροφές.

Ο θαυμαστός του κόσμος στοχεύει στη διαρκή δημιουργία εμπειριών και αλληλεπίδρασης των έργων του με το κοινό. Το 2003, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες βίωσαν μέσα στην αίθουσα Turbine Hall της Tate Modern το περίφημο Weather Project με την κεντρική έκθεση του μουσείου να λούζεται στο πορτοκαλί φως ενός ήλιου, μέσα σε μια μαγευτική εγκατάσταση.

Ο Olafur Eliasson επιδιώκει συχνά τα έργα του να αναπαραστήσουν τα φυσικά φαινόμενα, την ηλιακή ακτινοβολία, τα ουράνια τόξα, θέλοντας μέσω της επαφής τους με τον θεατή να παίξει με τον τρόπο που περιηγούμαστε ή αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Στην αναδρομική έκθεση που θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι στην Tate Modern θα αναφέρεται ξανά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. In Real Life, είναι ο τίτλος της έκθεσης η οποία θα επεκταθεί και στον εξωτερικό χώρο της Tate, αλλά και στο εστιατόριο, αφού σε συνεργασία με τους σεφ του μουσείου θα προτείνουν ένα καινοτόμο χορτοφαγικό μενού με βιολογικής, χορτοφαγικής και ηθικής προέλευσης τροφή.

Η νέα θερινή εγκατάσταση του Eliasson στο κορυφαίο βρετανικό μουσείο θα είναι μια σήραγγα μήκους 45 μέτρων με ομίχλη στο εσωτερικό της, την οποία θα μπορούν να διασχίσουν οι επισκέπτες. O Eliasson με τη σήραγγα της ομίχλης θέλει να κινητοποιήσει αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες αισθήσεις. Αναμένεται και αυτή η δουλειά του να έχει την ανταπόκριση του The Weather Project, που είναι μέχρι σήμερα η πιο δημοφιλής εγκατάσταση της Tate.

Η Tate Modern φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 30 έργα που διανύουν τριάντα χρόνια του δημιουργικού έργου του Eliasson σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου. Το μουσείο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Skype για τους επισκέπτες από απόσταση.

Το Δεκέμβριο του 2018, έξω από την Tate Modern ο Eliasson τοποθέτησε 30 μπλοκ πάγου από τη Γροιλανδία σε μια εγκατάσταση που ονόμασε Ice Watch.

Info έκθεσης:

Olafur Eliasson: In Real Life | 11 Ιουλίου 2019 – 5 Ιανουαρίου 2020 | Tate Modern