“Πληρώνω όσο όσο”, μου δήλωσε προ ημερών με σαφές επιθετικό ύφος μια φίλη που προσπαθεί -εις μάτην- να βρει ένα εισιτήριο για μία από τις δύο sold out ζωντανές εμφανίσεις του Sting στο Ηρώδειο (22 & 23/6). Η λατρεία για τον θρυλικό μουσικό αστέρα που μετρά πάνω από 40 χρόνια λαμπρής πορείας, με τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, είναι δεδομένη. Στο κατώφλι των 70 του χρόνων, ο διάσημος τραγουδιστής, στιχουργός, συγγραφέας, ηθοποιός και ακτιβιστής, τραγουδά με άνεση και οικειότητα στη σκηνή τις μεγάλες του επιτυχίες, κάνοντας το κοινό να υποκλίνεται μπροστά στη γοητευτική του αυθεντικότητα.

Είναι η ίδια άνεση που φέρει και στις συνεντεύξεις του, όταν δεν διστάζει να μιλά ανοιχτά και συγκεκριμένα για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Τρούντι Στάιλερ και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τα παιδιά του και την περίεργη σχέση με τον πατέρα του. Ο μεστός του λόγος μοιάζει με χρήσιμα σεμινάρια πρακτικής φιλοσοφίας. Παρακάτω, μερικές σκέψεις του για τη ζωή, λίγες μέρες πριν τον απολαύσουμε ζωντανά στη σκηνή του Ηρωδείου…

Περί Θανάτου

Αν φοβάμαι τον θάνατο; Όχι, αλλά με εντυπωσιάζει. Δεν είμαι ακόμα έτοιμος γι’ αυτό. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του, μπορείς να εμπλουτίσεις τη ζωή που σου απομένει. Ο πατέρας μου κι εγώ είχαμε τα ίδια χέρια. Δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ, μέχρι που το συνειδητοποίησα κοιτώντας τον άρρωστο στο κρεβάτι λίγο πριν πεθάνει. Μου είπε: “Χρησιμοποίησες τα χέρια σου καλύτερα απ’ ότι εγώ”. Πρέπει να ήταν το μοναδικό κομπλιμέντο που μου έκανε σε ολόκληρη τη ζωή του. Αυτό το περιστατικό το συμπεριέλαβα και στο βιβλίο μου, μόνο και μόνο για να δω αν μετά από τόσα χρόνια από τον θάνατο του έχω καταφέρει να χρησιμοποιώ σωστά τα χέρια μου.

Ο σωστός ο Φίλος

Φίλος είναι κάποιος που θα σου πει ότι “κάνεις βλακείες” όταν κάνεις βλακείες, ότι “έχεις ξεπεράσει τα όρια” όταν ξεπερνάς τα όρια ή ότι “είσαι ανόητος” όταν κάνεις ανοησίες.

Να είσαι μοναδικός

Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος τραγουδιστής στον κόσμο. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι μοναδικός. Κάθε φορά που ανοίγεις το στόμα σου για να τραγουδήσεις, οι άνθρωποι πρέπει να λένε: “Α ναι, αυτός είναι ο Βαν Μόρισσον” ή “Αυτός είναι ο Μπομπ Ντίλαν” ή “Να ο Μπόνο”. Πρέπει να φτάσεις στο σημείο που το φωνητικό σου αποτύπωμα να είναι μοναδικό, όμοιο με κανένα άλλο.

Όταν ήμουν μικρός

Πέρασα άθλια παιδικά χρόνια, αλλά θα ήθελα να τα αλλάξω; Σίγουρα όχι. Τα παιδικά μου χρόνια με έκαναν αυτό που είμαι τώρα και είμαι πραγματικά χαρούμενος με το ποιος είμαι. Αν δεν είχα ζήσει αυτά τα χρόνια, θα ήμουν σίγουρα κάποιος άλλος σήμερα.

Περί Σεξ

Δεν βρίσκω στο συνηθισμένο σεξ κανένα ενδιαφέρον. Με την Trudie (σ.σ. η γυναίκα του με την οποία είναι μαζί πάνω από 30 χρόνια και έχει αποκτήσει μαζί της τα 4 από τα 6 παιδιά του) απολαμβάνουμε το ταντρικό σεξ. Το Τάντρα χρησιμοποιεί κάθε πτυχή της ζωής σου – είτε περπατάς, είτε αναπνέεις, είτε τρως, είτε μιλάς, είτε κάνεις σεξ – σαν μία πράξη αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης. Αυτή είναι η όλη ιδέα του να κάνεις σεξ για 7 ώρες συνεχόμενα.

Το μυστικό για μια μακρόχρονη καριέρα

Ήμουν ήδη 27 ετών πριν ξεκινήσω να έχω την όποια επιτυχία ή αναγνώριση. Αυτό μάλλον έσωσε τη ζωή μου. Είχα μια δουλειά με σύνταξη. Είχα ήδη στεγαστικό δάνειο. Είχα ένα παιδί. Όλα αυτά με έκαναν να εκτιμώ την αξία της πραγματικότητας και πιστεύω ότι αυτή η επίγνωση μου επέτρεψε να έχω ακόμα μια καριέρα στα 58 μου.

Πίστη

Χωρίς τη φωνή της λογικής, κάθε μορφή πίστης είναι η δική της κατάρα.

Να είσαι ο εαυτός σου

Οφείλεις να είσαι ο εαυτός σου. Μείνει αληθινός σ’ αυτό που φέρεις και σ’ αυτό που είσαι. Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να σε αγαπούν, αυτό θα είναι υπέροχο. Αν όχι, δικό τους πρόβλημα!

Δεν υπάρχει ευτυχία

Δεν νομίζω ότι η ευτυχία είναι αναγκαστικά ο κύριος λόγος για τον οποίο γεννηθήκαμε. Πιστεύω πως είμαστε εδώ για να μάθουμε και να εξελιχτούμε. Η αναζήτηση της γνώσης είναι αυτό που μας ανακουφίζει από τον πόνο του να είσαι άνθρωπος.

Αγάπη είναι…

Νομίζω ότι η αγάπη έχει να κάνει με το να επιτρέπεις σ’ αυτόν που ισχυρίζεσαι ότι αγαπάς να έχει πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη αρένα από αυτή που εσύ ο ίδιος έχεις δημιουργήσει γι’ αυτόν.

Info:

Ο Sting για δύο μοναδικές συναυλίες στο Ηρώδειο | 22 & 23 Ιουνίου 2018