Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να διαλέξει κάποιος τα δέκα καλύτερα έργα του Πικάσο. Μπορεί να διαλέξει τα πιο ακριβά ή τα πιο διάσημα. Μέσα στο αχανές και πολύπτυχο έργο του, μέσα στις μεγάλες περιόδους που σφράγισαν την τέχνη του 20ού αιώνα, ο Πικάσο άφησε περισσότερο από κάθε άλλο ζωγράφο εκατοντάδες αριστουργήματα. Ας θαυμάσουμε αυτά τα έργα σήμερα, στην επέτειο της γέννησής του (25 Οκτωβρίου 1881) ακόμα μια φορά.

Οι «Τρεις μουσικοί» βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το ζωγράφισε ενώ βρισκόταν στο Fontaineblueau το καλοκαίρι του 1921.

Three Musicians

Three Musicians

Το «Κορίτσι μπροστά στον καθρέφτη», είναι πίνακας του 1932. Το νεαρό κορίτσι ήταν η Marie Therese Walter, ερωμένη και μεγάλος του έρωτας και τη ζωγράφισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930.

Girl Before A Mirror

Girl Before A Mirror

«Ο γέρος κιθαρίστας» είναι έργο που ήταν επηρεασμένο από το θάνατο του στενού φίλου του, Κασαχέμας, το 1903. Το έργο δημιουργήθηκε στη Μαδρίτη και φαίνεται η επιρροή του Ελ Γκρέκο.

The Old Guitarist

The Old Guitarist

«Η καθιστή γυναίκα» είναι πάλι η Μαρί Τερέζ Βάλτερ και ο πίνακας είναι έργο μιας από τις πιο δημιουργικές περιόδους του Πικάσο, τη δεκαετία του ’30.

Seated Woman (Marie-Therese)

Seated Woman (Marie-Therese)

Το 1941 ζωγραφίζει έναν άλλο μεγάλο του έρωτα, τη «Ντόρα Μάαρ με γάτα». Η εικόνα είναι αξιοσημείωτη για τη λάμψη του χρώματος και την πολύπλοκη και πυκνή σχηματοποίηση του φορέματος του μοντέλου.

Dora Maar au Chat

Dora Maar au Chat

Το «Μπλε Γυμνό» είναι ένα από τα πρώιμα αριστουργήματα του Πικάσο και δημιουργήθηκε την ίδια εποχή του πένθους του για τον Καρταχέμας, το 1902.

Blue Nude

Blue Nude

Το 1932 ζωγραφίζει το «Όνειρο», με μοντέλο πάλι την Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ, που ήταν τότε 24 ετών.

Le Rêve (The Dream)

Le Rêve (The Dream)

Η ίδια ποζάρει και στον πίνακα «Asleep», έργο του Πικάσο του 1932…

Asleep

Asleep

… όπως και στο έργο «Γυμνό, πράσινα φύλλα και προτομή». Ο τελευταίος αυτός πίνακας πωλήθηκε στην τιμή των 106.500.000 δολαρίων, τιμή – παγκόσμιο ρεκόρ το 2010.

 Nude, Green Leaves and Bust

Nude, Green Leaves and Bust

Το 1907 ο Πικάσο ζωγραφίζει τις «Δεσποινίδες της Αβινιόν», ένα από τα πιο καινοτόμα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Les Demoiselles d’Avignon

Les Demoiselles d’Avignon

Σχετικά άρθρα:
– 
Ο καλλιτέχνης μέσα στο στούντιό του

– Όλες οι εκθέσεις του ΜοΜΑ, από το 1929 μέχρι σήμερα, είναι τώρα online

– Μια έκθεση για τον Πικάσο, τον Τζιακομέτι και τη φιλία των δυο μεγάλων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα