Σε ηλικία 84 ετών στις ΗΠΑ έφυγε από τη ζωή, το Σάββατο 1η Απριλίου, στον ύπνο του από καρδιακή ανεπάρκεια ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο «περιστοιχισμένος από τους δικούς του ανθρώπους, ειρηνικά», όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του Μαρία Ναβικόβα στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβαστι.

Το έργο του διάσημου Ρώσου ποιητή και συγγραφέα επικεντρώνεται στις φρικαλεότητες του πολέμου, κατήγγειλε τον αντισημιτισμό και κέρδισε διεθνή αναγνώριση το 1961 με το ποίημα «Babi Yar» για τη σφαγή των περίπου 34.000 Εβραίων από τους Ναζί.

«Την αποκαλώ ποίηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου»

Σε συνέντευξη στο Associated Press το 2007 ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δε θα αποκαλούσε πολιτική την ποίησή του. «Την αποκαλώ ποίηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ποίηση που υπερασπίζεται την ανθρώπινη συνείδηση ως τη μεγαλύτερη πνευματική αξία».

Υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της μετάβασης από την αποσταλινοποίηση, ένα σύμβολο του αντισυμβατικού τρόπου ζωής στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου της «απόψυξης» που ακολούθησε μετά την απόφαση του τότε ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ να προάγει την αποσταλινοποίηση του καθεστώτος, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο ήταν ο τελευταίος της μεγάλης γενιάς των Σοβιετικών ποιητών, υμνητής του καθεστώτος και προνομιούχος καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ, έως τα χρόνια της πτώσης της, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Γεβγκένι Γεφτουσένκο

Γεννήθηκε 18 Ιουλίου του 1932 στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα σε ηλικία 20 ετών. Σύντομα, γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα εντός της Ένωσης, καθώς η ελευθεροστομία του και η αντισυμβατικότητά του διέγραφαν μία ρήξη με τους έως τότε αποδεκτούς κανόνες της σοβιετικής λογοτεχνίας επί Στάλιν.

Η ποίησή του ήταν ειλικρινής. Κάποιοι τον θεώρησαν επικίνδυνο, ενώ άλλοι είπαν ότι ήταν μόνο ένας αντιφρονών του οποίου οι απόψεις ποτέ δεν πήγαν πέρα ​​από τα όρια που θα του επέτρεπαν αξιωματούχοι. Ο εξόριστος ποιητής Γιόζεφ Μπρόντσκι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντί του λέγοντας ότι: «Ρίχνει πέτρες μόνο σε κατευθύνσεις που έχουν επισήμως εγκριθεί». Μάλιστα, ο Μπρόντσκι παραιτήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων, όταν Γεφτουσένκο έγινε επίτιμο μέλος.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο Γεφτουσένκο ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Τάλσα στην Οκλαχόμα. «Είναι περισσότερο σαν ροκ σταρ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ρόμπερτ Ντόναλντσον.

Γεβγκένι Γεφτουσένκο

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: 28/12/1962, Moscow’s Tschaikovsky Concert Hall, Μόσχα| ©Associated Press