Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Τομ Γουλφ σε νοσοκομείο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, την πόλη που αγάπησε και έζησε περισσότερα από 50 χρόνια. Νοσηλευόταν με λοίμωξη, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του. Η αναγνωρίσιμη φιγούρα του, λευκό κοστούμι, λευκό γιλέκο, λευκά παπούτσια και λευκό μαντίλι στο πέτο, δε θα ξαναπεράσει από τους δρόμους του Μεγάλου Μήλου.

Ο Τομ Γουλφ υπήρξε πρωτοπόρος της «Νέας Δημοσιογραφίας» στη δεκαετία του ’60, ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση του ορισμού του όρου με τη δημοσίευση μιας σειράς δοκίμων, που είχε αυτόν τον τίτλο (1973) και τον τοποθέτησε μαζί με τους Τρούμαν Καπότε, Χάντερ Τόμσον και Τζόαν Ντίντιον, οι οποίοι είχαν επίσης τη δημοσιογραφική ιδιότητα.

Το βιβλίο του «The Bonfire of the Vanities» (Στο βωμό της Ματαιοδοξίας), ένα βιβλίο που αναφέρεται στη Νέα Υόρκη του χρήματος και στη δεκαετία του ’80, τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για τη συγγραφή του, και κυκλοφόρησε το 1987 όταν ο Τομ Γουλφ ήταν 57 ετών. Θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, με δεκάδες πρόσωπα να εμφανίζονται για να συνθέσουν τον καμβά της νεοϋορκέζικης φρενίτιδας. Με πρωταγωνιστή ένα νέο, σύμβολο της εποχής του. Έναν χρηματιστή της Γουόλ Στριτ, με καταπληκτική πλούσια ζωή και σπίτι 14 δωματίων στο Μανχάταν. Όλα είναι τέλεια μέχρι που στο Μπρονξ χτυπά έναν μαύρο με το αυτοκίνητό του. Το ατύχημα είναι η αφορμή για να ξεδιπλώσει με απίστευτο χιούμορ και σαρκασμό ο συγγραφέας δύο εντελώς διαφορετικές κοινωνίες που εμφανίζονται όπως και στα βιβλία των κλασικών σχηματικά, ο κόσμος των εύρωστων και ο κόσμος των οικονομικά και κοινωνικά ασθενών. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Μπράιαν Ντε Πάλμα με τους Μέλανι Γκρίφιθ, Μπρους Γουίλις και Τομ Χανκς.

Ο Τομ Γουλφ έχει γράψει και μη λογοτεχνικά βιβλία που βασίζονταν σε δημοσιογραφική έρευνα: “The Electric Kool-Aid Acid Test”, με θέμα τα ναρκωτικά, κυκλοφόρησε το 1968, ενώ το “The Right Stuff”, σχετικά με τα διαστημικά προγράμματα στο ακρωτήρι Κένεντι κυκλοφόρησε το 1979.

Ενδιάμεσα, το 1972, εξέδωσε το περίφημο πλέον δοκίμιο “Why They Aren’t Writing the Great American Novel Anymore”.

Ο Γουλφ γεννήθηκε στη Βιρτζίνια το 1931 και αμέσως στράφηκε στο ρεπορτάζ, παράλληλα με το πανεπιστήμιο, αρχίζοντας από την Springfield Union στη Μασαχουσέτη. Αργότερα έφυγε για την Ουάσινγκτον και στη συνέχεια για τη Νέα Υόρκη, όπου το 1962 εργάστηκε για τη The New York Herald Tribune. Επέμενε πως ο μόνος τρόπος για να πεις μια ιστορία ήταν να βγεις έξω και να την καταγράψεις και υπερασπιζόταν ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να ασχολείται με το θέμα του και τους ανθρώπους για τους οποίους γράφει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας, τις παρατηρήσεις τους με πολλές λεπτομέρειες.

Το 2010 το Εθνικό Ιδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ τον βράβευσε με το National Book Foundation’s Medal for Distinguished Contribution to American Letters, ιδιαίτερα υψηλή διάκριση που στο παρελθόν δόθηκε σε συγγραφείς όπως η Τζόαν Ντίντιον, ο Νόρμαν Μέιλερ, ο Τζον Απντάικ, ο Γκορ Βιντάλ, η Τόνι Μόρισον.