«Τιμώντας τους άντρες και τις γυναίκες των οποίων μοναδικό εργαλείο είναι ο ελεύθερος λόγος, που σκέπτονται και δρουν, η UNESCO αναγνωρίζει στην ποίηση την αξία της σαν σύμβολο δημουργικότητας του ανθρώπινου πνεύματος. Δίνοντας μορφή και λέξεις σε όσα δεν έχουν – όπως στην ανεξιχνίαστη ομορφιά που μας περιτριγυρίζει ή στην τεράστια οδύνη και δυστυχία του κόσμου – η ποίηση συμβάλλει στην επέκταση της κοινής μας ανθρωπιάς, αυξάνοντας τη δύναμη, την αλληλεγγύη και την αυτογνωσία της». Με αυτά τα λόγια η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, αναγνώρισε το 1999 από το Παρίσι τη σημασία της κήρυξης Παγκόσμιας Ημέρα Ποίησης την 21η Μαρτίου κάθε έτους.

Η ιστορία της καθιέρωσης του εορτασμού όμως, ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, το 1997, όταν ο Έλληνας ποιητής Μιχάλης Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα εορτασμός της ποίησης, όπως συνέβαινε και σε άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη ορισμού συγκεκριμένης ημέρας. Τότε ήταν που προτάθηκε για τον σκοπό αυτό η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας, από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. Ο λόγος ήταν συμβολικός, καθώς ο συνδυασμός φωτός και σκοταδιού, του φωτεινού προσώπου της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους, θυμίζει τη φύση της Ποίησης.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης της χώρας γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά στην Αθήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 1999, η ελληνική πρόταση έφτασε έως τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, όπου υπερψηφίστηκε κι έτσι η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε και επισήμως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Με στόχο την επιστροφή στην προφορική παράδοση των ποιητικών αφηγήσεων, την προώθηση της διδασκαλίας της Ποίησης, αλλά και την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ της Ποίησης και των άλλων Τεχνών, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα εορταστεί και φέτος με πλήθος εκδηλώσεων, βοηθώντας την κοινωνία να ανακτήσει και να υποστηρίξει την ταυτότητά της.

Ορισμένες από τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016:

1. Μυστικά Τοπία – Ημέρα ποίησης αφιερωμένη στον Γιάννη Κοντό
Θέατρο Σημείο – Κυριακή 20 Μαρτίου @ 20:00

Το Θέατρο Σημείο και η Ιωάννα Μακρή διοργανώνουν για τον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης την εκδήλωση «Μυστικά Τοπία – Ημέρα ποίησης αφιερωμένη στον Γιάννη Κοντό» την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, ώρα 20:00 (Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης).

Δύο χρόνια πριν, στις 20 Μαρτίου 2014, ο ποιητής Γιάννης Κοντός γιόρτασε με ομοτέχνους του την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Θέατρο Σημείο, σε μια βραδιά με τίτλο «Το επόμενο βιβλίο τους…». Τώρα το Θέατρο Σημείο τιμά τη μνήμη του διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

12 Νέοι Ποιητές διαβάζουν οι ίδιοι αποσπάσματα από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές τους: Άννα Γρίβα, Χάρης Ιωσήφ, Μαρία Κουλούρη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Φάνης Παπαγεωργίου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Νίκος Ερηνάκης, Ανδρέας Κεντζός, Αλέξιος Μάινας, Ζαφείρης Νικήτας, Δημήτρης Πέτρου, Θωμάς Τσαλαπάτης.

2. Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες
Στοά του Βιβλίου – Δευτέρα 21 Μαρτίου @ 19:00

Φέτος ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σειρά εκδηλώσεων που βάζουν τη σφραγίδα τους τη Δευτέρα, 21η Μαρτίου, στις 19.00. Τριανταέξι ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Τις αναγνώσεις των ποιητών θα συνοδεύσει έκθεση φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη. Θα απαγγείλει η Δήμητρα Χατούπη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης, Έλσα Μαμέλη και Ειρήνη Τεννέ.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον) και βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

3. Το Εθνικό ανοίγει “Παράθυρα Ποίησης”
Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή) – Δευτέρα 21 Μαρτίου @ 20:00-22:00

Το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανοίγει τα παράθυρα της Αγίου Κωνσταντίνου και προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά – για την ελληνική ποίηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και μπροστά από το κτίριο Τσίλλερ. (Η διέλευση οχημάτων θα διακοπεί από την πλατεία Ομονοίας και από την οδό Μενάνδρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης).

Έλληνες ποιητές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης.

Ποιήματα θα διαβάσουν οι Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μπέτυ Αρβανίτη, Ρένη Πιττακή, Δημήτρης Ημελος, Μαρία Ναυπλιώτου, Στάθης Λιβαθινός και πολλοί άλλοι.

4. Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας
Βασιλικό Θέατρο (Θεσσαλονίκη) – Δευτέρα 21 Μαρτίου @ 20:00

Ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής παρουσιάζει κυρίαρχες όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, με μελοποιημένα ποιήματα-τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού. Κυρίαρχα θέματα, άξονες του έργου του, όπως φύση, γλώσσα, αισθήσεις, λυρικός και υπερβατικός στοχασμός, συνομιλούν με τη μουσική δίνοντας άλλοτε φόρμες τραγουδιού και άλλοτε μουσικής συνοδείας, ενώ ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον εικαστικών έργων του ποιητή, φωτογραφιών του και βίντεο συμπληρώνουν αυτό το αφιέρωμα στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη.

5. Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον Ιανό
Βιβλιοπωλείο Ιανός – Δευτέρα 21 Μαρτίου @ 18:00

Ο Ιανός μαζί με δεκάδες ανθρώπους του πνεύματος, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους, διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του Ιανού θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η Ιανός Αίθουσα Τέχνης εγκαινιάζει ένα ομαδικό εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη με τον τίτλο «Με τον τρόπο του Γ.Σ.». Στις 21.00, οι ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, θα απαγγείλουν το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη που ζωγράφισαν, ενώ ταυτόχρονα, θα προβληθούν βίντεο για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Σεφέρη.

6. Μουσική και Ποίηση για τους πρόσφυγες
Ίδρυμα Μιχάλης ΚακογιάννηςΔευτέρα 21 Μαρτίου @ 21.00
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και τους Γιατρούς του Κόσμου προστρέχουν στα λόγια μεγάλων μας ποιητών, στις μουσικές που κοσμούν τους δύστροπους καιρούς μας, σε γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και σε νέους καλλιτέχνες – ηθοποιούς που βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες και αγωνιούν για το μέλλον για να συντρέξουν, όσο μπορούν, τα νέα θύματα της εποχής. Όλοι μαζί απευθύνουν πρόσκληση σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες, ως ελάχιστη συνεισφορά μνήμης και θέλησης.

Αντί εισιτηρίου καλούνται όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση να προσφέρουν φαρμάκα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες, τα οποία θα συγκεντρωθούν στο ισόγειο του Ιδρύματος και θα παραδοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου.