Κάθε χρόνο, τη δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα του έτους, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώνουν τις φωνές τους και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για να ενθαρρύνουν τις θετικές αλλαγές στο Διαδίκτυο και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τα ζητήματα Aσφάλειας στο Διαδίκτυο. Σήμερα λοιπόν, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου Διαδικτύου, όπου ο καθένας και η καθεμία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο υπεύθυνα, κριτικά, δημιουργικά και με σεβασμό.

Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Σημαντικά τα αποτελέσματα της Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Αν και οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν θέσει ως επίσημο όριο ηλικίας τα 13 έτη, από έρευνες έχει προκύψει ότι τα ¾ των παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών διαθέτουν λογαριασμό στα social media. Περισσότερο πρόσφατες αναφορές αποκαλύπτουν ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα social media γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά στη ζωή τους, προκαλώντας τους παράλληλα και περισσότερο άγχος.

Βάσει των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε 14.000 μαθητές για τις συνήθειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, τo 14% μοιράζεται προσωπικό υλικό στο διαδίκτυο – 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους – το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο – το 70% ανοίγει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο κάτω από την επιτρεπτή ηλικία των 13 ετών – 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο- σχεδόν οι μισοί γονείς δε βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου.

Πολλά παιδιά ηλικίας 7 ετών βλέπουν τα likes και τα σχόλια στα social media ως μία επιβράβευση της προσωπικής τους αξίας. Επίσης, προσαρμόζουν την καθημερινή τους συμπεριφορά ανάλογα με την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Προτεινόμενα Βιβλία

Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει μερικά βιβλία με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας κατά την πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο με διασκεδαστικό και ευχάριστο προς τα παιδιά τρόπο. Βιβλία που θίγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και βιβλία που μπορούν να θέσουν τα πρότυπα της συμπεριφοράς ενός «ενημερωμένου ψηφιακού πολίτη». Εδώ μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε και το ηλεκτρονικό βιβλίο που έχει ετοιμάσει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με πρωταγωνιστή τον κύριο @παπάκη. Το εκπαιδευτικό αυτό βιβλίο για μικρά παιδιά  “Η Μεγάλη απόφαση του @Παπάκι”, πραγματεύεται τα συναισθήματα των παιδιών στο διαδίκτυο και πόσο εύκολα μπορεί κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε αστείο τελικά να πληγώσει τους φίλους μας.

[ Εκδόσεις Μεταίχμιο ]

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν τη σειρά Οδός των Φίλων αλλά και τις περιπέτειες του γνωστού σε όλους Ντετέκτιβ Κλουζ, αγγίζοντας με διασκεδαστικό τρόπο τις συνέπειες της πολύωρης απασχόλησης με το Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα προτείνει και έναν τίτλο για γονείς και εκπαιδευτικούς από τον Μιχάλη Βαφόπουλο.

Οδός των Φίλων – Κολλημένος στην οθόνη

κολλημένος στην οθόνη

Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ μένουν στην ίδια πολυκατοικία και είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθε απόγευμα, υπό τη «συνωμοτική επίβλεψη» του κυρίου Μορίς, του θυρωρού, μαζεύονται στην αυλή για να παίξουν, να μοιραστούν τις χαρές τους αλλά και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να βρουν όλοι μαζί λύσεις.

Εδώ και λίγο καιρό, ο Έντζο φέρεται παράξενα: Δεν έρχεται πια να παίξει με τους υπόλοιπους μετά το σχολείο. Ανήσυχοι, η Μία, ο Τιμ, η Ρόουζ και ο Σαμ ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει και μαθαίνουν την αλήθεια: ο Έντζο είναι κολλημένος στον υπολογιστή του. Όλοι μαζί οι φίλοι του θα τον βοηθήσουν να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει και να ξαναβρεί την όρεξη για παρέα! Μια σειρά γραμμένη σε μορφή κόμικς.

Συγγραφέας: Σιλβέν Ζαουί
Εικονογράφηση: Ανελόρ Παρό
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
Σελίδες: 32
Ηλικία 7+

Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ – Ο Κλουζ στο διαδίκτυο

H κλασική σειρά για μικρούς αναγνώστες, με ήρωα ένα εννιάχρονο αγόρι που το χόμπι του είναι να λύνει αστυνομικά μυστήρια. Έχει πουλήσει περισσότερα από 850.000 αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει τιμηθεί με το Hansjorg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Κλουζ απέκτησε τον υπολογιστή που ονειρευόταν και δεν είναι πια αναγκασμένος να δουλεύει τις υποθέσεις του με μεσαιωνικές μεθόδους! Κι ευτυχώς… Γιατί η τελευταία υπόθεση που ανέλαβε τον οδηγεί στον επικίνδυνο λαβύρινθο της σύγχρονης τεχνολογίας. Ψάχνει ένα μυστηριώδες παιχνίδι που είναι γνωστό με το όνομα «Μαγικός Κήπος».

Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Σελίδες: 96
Ηλικία 8+

Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Στο σχολείο, στο έγκλημα, στη διασκέδαση, στον εκφοβισμό, στην ενημέρωση, στην εργασία, στην απάτη, στην εξουσία και στον θάνατο. Βρίσκεται στο κινητό. Στα χέρια μας. Στα χέρια των παιδιών και των φίλων, των δασκάλων και των συνεργατών. Είναι παντού, είναι πολύπλοκο και αντιφατικό.

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται με απτά παραδείγματα, η online διαβίωση και τα κύρια συστατικά της σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας. Δεν αρκεί μόνο η συμβουλή «μέχρι δύο ώρες στο Διαδίκτυο και ο υπολογιστής σε κεντρικό σημείο». Γιατί μπορεί να μη φτάνει ο χρόνος ή να είναι καταστροφικά άφθονος. Γιατί τα παιδιά μας είναι στο Διαδίκτυο από το κινητό του συμμαθητή τους. Και από οπουδήποτε αλλού θελήσουν. Ξεχωρίζει τα βασικά για το Διαδίκτυο που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός, ο δάσκαλος και ο χρήστης. Ο καθένας μας. Τι μπορώ να πάθω και τι να κάνω στη ζωή με το Διαδίκτυο.

Συγγραφέας Μιχάλης Βαφόπουλος
Σελ. 264

[ Εκδόσεις Ψυχογιός ]

Οι εκδόσεις Ψυχογιός προτείνουν μια σειρά παιδικών βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μπεν που απευθύνεται σε διαφορετική κάθε φορά ηλικία. Με τις περιπέτειες του Μπεν, τα παιδιά γνωρίζουν τους διαδικτυακούς κανόνες και αφυπνίζονται. Παράλληλα οι εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει και το βιβλίο Γονείς, Παιδί και Διαδίκτυο που απευθύνεται κυρίως σε γονείς.

Γονείς, Παιδί και Διαδίκτυο

Ένα βιβλίο «αφύπνισης» με στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά αλλά και ψυχολογικά στη χρήση του διαδικτύου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα παιδιά τους, μέσα από το πρίσμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συναισθηματικής αυτεπίγνωσης.

Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενηλίκους; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις να ήταν κατηγορηματικά «όχι», μια και όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δε θεωρείται παιδαγωγικά αλλά και «ηθικά» σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Ή μήπως όχι…;

Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν… Επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου; Όταν παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στη χρονολογική του ηλικία; Ή όταν σερφάρει για ώρες στο διαδίκτυο; Τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά δεν υπάρχει καμία διαφορά!

Συγγραφέας: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου
Σελίδες: 144

Ο Μπεν και το Cyberbulling

Τα πράγματα είναι απλά: Η ζωή είναι ωραία! Ιδίως όταν σε περιβάλει ένα αχτύπητο παρεάκι από καλούς φίλους και όμορφα κορίτσια στο σχολείο. Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Από την απλή συμπάθεια στον έρωτα…

Η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «εργαλείο» για να επικοινωνεί και να νιώθει ανεξάρτητος. Όλα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στη φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή;

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου
Εικονογράφος: Γιώργος Σγουρός
Σειρά: Ξινόμηλο
Σελίδες: 136

Ηλικία 11+

Ο Μπεν και η μαγική οθόνη

Όλα κυλούν υπέροχα στη ζωή του Μπεν. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύ παιχνίδι, αληθινούς φίλους, δυο υπέροχους γονείς και μια δασκάλα που τον καταλαβαίνει! Ώσπου, όλα αλλάζουν όταν αποκτά το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι! Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και ο Μπεν καταλήγει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Πώς; Μέσα από μια μαγική οθόνη… Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Ή μήπως η ζωή γίνεται εφιάλτης; Φαίνεται πως οι ατελείωτες ώρες πίσω από την οθόνη τον έβαλαν σε μπελάδες… Γιατί ξέχασε πως…
Αν τηρούσε τους διαδικτυακούς κανόνες ζωής, δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Θα ήταν θωρακισμένος και δυνατός…

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου
Εικονογράφος: Γιώργος Σγουρός
Σειρά: Βατόμουρο
Σελίδες: 72
Ηλικία 7+

Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα

Ο Μπεν είναι ένα ζωηρό παιδάκι. Του αρέσει να κάνει σκανταλιές και να παίζει με τους φίλους του. Μέχρι που την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά, φτάνει στο σπίτι ένα δώρο… Αυτό το δώρο θα τον ενθουσιάσει. Γρήγορα, όμως, θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο και θα τον βάλει σε μπελάδες…

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου
Σειρά: Φραουλίτσα
Σελίδες: 56
Εικονογράφος: Γιώργος Σγουρός

Ηλικία 5+

[ Εκδόσεις Μίνωας ]

Οι εκδόσεις Μίνωας με τη συγγραφέα Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη έχουν κυκλοφορήσει την επιτυχημένη σειρά Πάτα Like επιτέλους που χρησιμοποιώντας τους κώδικες επικοινωνίας και τη γλώσσα των παιδιών, προσεγγίζει ένα καίριο θέμα: τις χαρές αλλά και τους κινδύνους από την επαφή των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου, η συγγραφέας επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς αυτής με θέμα το διαδίκτυο. Στο τέλος του βιβλίου οι «αρχάριοι» στις διαδικτυακές συνομιλίες θα βρουν και ένα λεξικό με άγνωστες λέξεις!

Πάτα Like επιτέλους

Ένα βιβλίο, άμεσο και σύγχρονο, για τη σχέση των σημερινών παιδιών με το ίντερνετ και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μανία των συμμαθητών της για τα τάμπλετ και το διαδίκτυο κάνει την Μπίλι να νιώθει αντικοινωνική, μιας και δεν έχει πείσει ακόμη τους γονείς της να της πάρουν το μαγικό γκάτζετ που όλα τα παιδιά λατρεύουν. Όταν επιτέλους αποκτά το πολυπόθητο τάμπλετ, γίνεται και πάλι δημοφιλής, ώσπου έρχονται τα πάνω κάτω!

Παρεξηγήσεις, selfies, λάθη, καρδούλες, τσακωμοί και φλερτ βάζουν την Μπίλι σε μπελάδες και κάνουν την καθημερινότητά της ακόμα πιο περίπλοκη. Τελικά το ταξίδι στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο emoji και likes… Θα επιβιώσει μέσα στον τρελό κόσμο του ίντερνετ ή μήπως πρέπει να πατήσει το delete;

Ξαναπάτα Like επιτέλους

Έπειτα από δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες χωρίς Wi-Fi (!) η Μπίλι επιστρέφει από τις καλοκαιρινές της διακοπές συνειδητοποιώντας πως η ζωή είναι πολύ όμορφη όταν έχεις ουσιαστική επαφή και όχι μόνο ηλεκτρονική…. Πίσω στην καθημερινότητα, η Μπίλι ξαναπιάνει στα χέρια της το αγαπημένο της τάμπλετ και ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου που της έχει λείψει πολύ!

Νέες ιστορίες καθημερινής διαδικτυακής τρέλας ξεκινούν για την ίδια και τους φίλους της, μιας και οι εφαρμογές και οι ομάδες στο ίντερνετ ολοένα και αυξάνονται. Sarahah, Stories, Ηouse Party και άλλα πολλά περιπλέκουν τη μέχρι τότε ήρεμη ζωή της, δημιουργώντας παρεξηγήσεις, φασαρίες και επικίνδυνες αντιδράσεις! Θα τη βοηθήσουν τα comments και τα emoji να τα βγάλει πέρα με τα νέα δεδομένα του διαδικτύου ή θα της προκαλέσουν ακόμα περισσότερους μπελάδες;

~

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

– Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω της ιστοσελίδας help-line.gr, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα.

– Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine, δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE.