Τι κάνει διαφορετικό ένα Δημοτικό σχολείο; Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε ενδεχόμενες απαντήσεις, ρίξτε μια ματιά στο έργο του «Παιχνιδαγωγείου», ενός καινούριου σχολείου που εστιάζει στις ανάγκες παιδιών και  γονιών,  με τρόπο ουσιαστικό και άκρως δημιουργικό.

Η επιθυμία και ταυτόχρονα η φιλοσοφία του Παιχνιδαγωγείου είναι απλή και έχει τις ρίζες της στις επιθυμίες που κάθε γονέας έχει για το παιδί του. Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφαλές, να ξέρει να περνάει καλά, να νιώθει ικανό, να πιστεύει στις δυνατότητές του και στη δύναμη που έχει να ορίζει μόνο του τα όρια του δικού του κόσμου σεβόμενο τα όρια των γύρω του, να χτίζει ψυχική ανθεκτικότητα, να μαθαίνει γελώντας και να ερευνά ενεργητικά κάθε τι που βρίσκει ενδιαφέρον, να καλλιεργεί διαρκώς την κριτική σκέψη και την ικανότητα σύνθεσης, να αξιοποιεί την φαντασία και τη δημιουργικότητα του σε λογικά προβλήματα και σε ό,τι αφορά την τέχνη.  Στο «Παιχνιδαγωγείο» ένα παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται και να δημιουργεί τις δικές του διεργασίες μάθησης.

Όλες αυτές οι «επιθυμίες» βρήκαν τη στέγη τους σ’ έναν μοναδικό εκπαιδευτικό οργανισμό που σήμερα μετρά οκτώ χρόνια δυναμικής παρουσίας στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία με περισσότερα από 280.000 παιδιά να έχουν περάσει την πόρτα του. Το παιχνίδι και η εκπαίδευση συναντήθηκαν τότε, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, εταιρικές γιορτές, παιδικά πάρτι, εργαστήρια για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από το 2011 το παιχνίδι επεκτάθηκε και με σύμμαχο την αρχιτεκτονική οδήγησε στη δημιουργία και λειτουργία οκτώ χώρων παιχνιδιού και τη δημιουργία ενός σχολείου. Από το 2013 το Παιχνιδαγωγείο έγινε «Σχολείο για μικρούς» και ξεκίνησε να ενσωματώνει το παιχνίδι στην «επίσημη» εκπαιδευτική διαδικασία το 2015, με τη δημιουργία του Νηπιαγωγείου.

Στηριζόμενο στο ακούραστο πάθος του, τη μεγάλη εμπειρία και την αγάπη του για τα παιδιά, το «Παιχνιδαγωγείο» δημιούργησε πριν ένα χρόνο ένα ακόμα σκαλοπάτι γνώσης και χαράς, ένα Δημοτικό σχολείο που παίζει, ερευνά και μαθαίνει. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μεταμορφώνεται σε μικρές εμπειρίες μάθησης και το μάθημα γίνεται μια διαρκής διαδικασία έρευνας με κέντρο το παιχνίδι και την ενεργή συμμετοχή μαθητών και δασκάλων.

 Γιατί Παιχνίδι στο Σχολείο;

Από την αρχή της ιστορίας της παιδαγωγικής, πολλοί φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί ερευνητές έχουν τεκμηριώσει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη διαδικασία με όλες τους τις αισθήσεις, όταν παίζουν. Ωστόσο το παιχνίδι βρίσκεται διαρκώς σε παράλληλο δρόμο με την τυπική εκπαίδευση ενώ σπάνια συναντιούνται για «σοβαρό σκοπό».

Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής και η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι διευρύνει το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δεξιότητες των παιδιών και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μάθηση. Οργανισμοί όπως η UNICEF, η Επιτροπή Υπουργείων Παιδείας του Καναδά, το Εθνικό Σωματείο Εκπαιδευτικών της Μεγάλης Βρετανίας, εισάγουν στρατηγικές που ενθαρρύνουν περισσότερο παιχνίδι στα δημοτικά σχολεία. Στο «Παιχνιδαγωγείο» το παιχνίδι γίνεται η αρχή για εξερεύνηση, για μαθηματικά, για ανάγνωση, για γραφή, για επαφή με τη φύση, για να προχωράς.

Η δημιουργία του νέου Δημοτικού Σχολείου έγινε με τη σκέψη στα παιδιά που από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, μέσα σε ένα καλοκαίρι, απαιτείται να πάρουν το ρόλο του «μαθητή». Με τη σκέψη στους γονείς, που θέλουν τα παιδιά τους να είναι παιδιά, να εξελίσσονται μέσα από τη μάθηση, με ζωντανή φαντασία, δημιουργικότητα και όρεξη για έρευνα, να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.

Τι θα συναντήσεις, όμως, μπαίνοντας στον όμορφο χώρο του «Παιχνιδαγωγείου» στο Νέο Ψυχικό; Φωτεινές αίθουσες, όπου τα παιδιά ερευνούν, παίζουν και μαθαίνουν σε μικρές ομάδες, μια συντονισμένη ομάδα ειδικών που δουλεύει με επίκεντρο την οικογένεια. Μια φυσική αυλή για εξερεύνηση, εμπέδωση γνώσεων και καλλιέργεια δεξιοτήτων της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Φυσικής Αγωγής και των Μαθηματικών. Εξορμήσεις στη γειτονιά, το δάσος και την πόλη για πρακτική εφαρμογή της Ιστορίας, των Μαθηματικών και της Γλώσσας. Μια κόκκινη-τυρκουάζ αίθουσα για παιχνίδι, ελεύθερη έκφραση, μουσική, χορό και θέατρο. Παιχνίδια και δραστηριότητες STEM που αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας αναπτύσσοντας τη λογικό-μαθηματική σκέψη. Τα Αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες, που γίνονται αφορμή για επαφή και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, έρευνα στο διαδίκτυο και ταξίδια της φαντασίας. Ένα Ατελιέ όπου οι ιδέες, η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών αποτυπώνονται μέσα από τις εικαστικές τέχνες.

Το «Παιχνιδαγωγείο» σε περιμένει να το ανακαλύψεις

Info:

«Παιχνιδαγωγείο» Νηπιαγωγείο & Δημοτικό (Ομήρου 28, Νέο Ψυχικό) – www.paixnidagogeio.gr