Ένας ψαράς μπακαλιάρου σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Ισλανδίας διαβάζει τον Απολεσθέντα Παράδεισο του Μίλτον. Αφηρημένος, απορροφημένος από τα λόγια του ποιητή ξεχνά τη νιτσεράδα του και παγώνει πάνω στη βάρκα. Το αγόρι, ο καλύτερός του φίλος, αφήνει την πένθιμη ακτή και μέσα στη συντριβή της απώλειας ξεκινάει ένα ταξίδι μέσα σε πολικό ψύχος διασχίζοντας το νησί για να επιστρέψει το βιβλίο του φίλου του στον κάτοχό του, έναν τυφλό γέρο καπετάνιο.

Έναν αιώνα πίσω μας πάει η ιστορία. Καθώς η ανθρώπινη ζωή, όπως γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου Γιον Κάλμαν Στέφανσον, είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου ενάντια στη μαυρίλα του κόσμου, στις προδοσίες, στη βαναυσότητα, στη δειλία, ένας αγώνας δρόμου που συχνά φαίνεται τόσο απελπισμένος, αλλά στον οποίο συμμετέχουμε όσο υπάρχει ελπίδα.

Τα σκοτεινά βουνά, το λιγοστό φως της μέρας, τα παγωμένα νερά, οι πνιγμένοι ναυτικοί και η παροικία τους στον πάτο της θάλασσας, η ζωή, ο θάνατος και η επιβίωση συναντιούνται με τον ποιητικό τρόπο του Στέφανσον που σαν μυθικός παραμυθάς, σε ένα κείμενο πυκνό,  βαθύ και ζωντανό αφηγείται το γαϊτανάκι των ζωών των ανθρώπων του χωριού.

Προσωπικότητες πληγωμένες,  μοναχικές, δυνατές και σκοτεινές, γυναίκες μοναδικές και άντρες τσακισμένοι, αφήνουν το ίχνος τους πάνω σε μια παγωμένη γη που ο θάνατος τη σημαδεύει σαν μετρονόμος. Το παιδί βυθίζεται στο μυστήριο της ζωής και την ανάμνηση του θανάτου μέσα στις πυκνές νιφάδες του χιονιού και την ανταριασμένη θάλασσα.

Ο Στέφανσον σε παρασύρει σε μια περιπέτεια με μια μαγική αφήγηση, που δε σε αφήνει να μη φαντάζεσαι και να μη βλέπεις το απύθμενο σκότος και το θερμό φως, στην κόλαση και τον παράδεισο της ζωής δίπλα στους πάγους.

Info:

Το βιβλίο του Γιον Κάλμαν Στέφανσον «Παράδεισος και Κόλαση» σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.