Δύο χιλιάδες εκατό χρόνια. Τόσα έχει να ακουστεί θεατρικός λόγος στο αρχαίο θέατρο της Δήλου. Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 18:00 -καιρού επιτρέποντος, μιας και αυτή τη στιγμή μεταξύ Μυκόνου και Δήλου πνέουν άνεμοι έξι μποφόρ- θα ακουστεί ξανά, χάρη στην παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο».

Πρόκειται για μια συρραφή αποσπασμάτων από τις «Τρωάδες» και την «Εκάβη» του Ευριπίδη και πιο συγκεκριμένα τα επεισόδια της Πολυξένης, του Αστυάνακτα και της Κασσάνδρας, που υπογράφει ο Νίκος Καραγέωργος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου από τον περασμένο Οκτώβριο.

Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Είναι η έβδομη φορά που η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ερμηνεύει την Εκάβη του Ευριπίδη στην καριέρα της

«Ήταν πολύ τιμητικό να αποδεχτεί την πρότασή μου η Δέσποινα Μπεμπεδέλη να τη σκηνοθετήσω στην έβδομη Εκάβη της καριέρας της! Αλλά και πολύ ασφαλές» παραδέχεται στο ελculture ο σκηνοθέτης της παράστασης από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, την ώρα που το καραβάκι θα προσέγγιζε το ακατοίκητο σήμερα νησί της Δήλου.

«Το επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Το δέος μου είναι μεγάλο, αλλά δεν νιώθω άγχος, κυρίως επειδή ετοίμασα την παράσταση χωρίς να γνωρίζω πως θα παιχτεί εδώ», συμπληρώνει.

Η παράσταση ζήτησε έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) για να παιχτεί στο Αρχαίο θέατρο της Στράτου στο Αγρίνιο, όπου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώνοντας 3 χιλιάδες θεατές.

Οι άνθρωποι του Κ.Α.Σ. έκριναν πως η συγκεκριμένη παράσταση με θέμα το προσφυγικό θα ήταν η πιο κατάλληλη για να σπάσει αιώνες σιωπής, για έναν τόσο ιδιαίτερα φορτισμένο συμβολικά τόπο. «Η παράσταση είναι μια ελάχιστη συνεισφορά μας στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου», υπογραμμίζουν από την πλευρά τους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Δήμος Μυκόνου.

Το αρχαίο θέατρο της Δήλου. Μόνο 150 θέσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα για τους θεατές

Το αρχαίο θέατρο της Δήλου. Μόνο 150 θέσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα για τους θεατές

Στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, το οποίο οικοδομήθηκε από τους κατοίκους του νησιού τον 3ο αι. π.Χ., εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, όπως μας πληροφορεί ο Ευριπίδης και μας υπενθυμίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη.

Οι θέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μόνο 150. Το ενδιαφέρον όμως είναι ήδη πολύ ζωηρό για την τόσο ιδιαίτερη παράσταση που δίνεται με ελεύθερη είσοδο και στο φως της ημέρας, χωρίς τις συνήθεις ανέσεις (φωτισμός κτλ).

Πληροφορίες για κρατήσεις στο τηλέφωνο: +30 210 3250148