Την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, νέου καλλιτεχνικού διευθυντή / curator του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», ζητούσαν οι καλλιτέχνες στη χτεσινή τους συγκέντρωση με θέμα το φετινό Φεστιβάλ και όπως όλα δείχνουν, αυτή ήρθε σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιαν Φαμπρ έχει υποβάλλει επιστολή παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», μετά τις έντονες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά και τα δεκάδες αρνητικά δημοσιεύματα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι με χτεσινή επιστολή τους, οι καλλιτέχνες αναφέρονταν στον Φαμπρ ως “persona non grata” και ως «Βέλγο αποικιοκράτη».

Αφού αρχικά κοινοποιήθηκε μέσω της l’avenir, και στη συνέχεια αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο facebook, η επιβεβαίωση ήρθε και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, στο οποίο κοινοποιήθηκε η ακόλουθη επιστολή του Γιαν Φάμπρ:

«Με την παρούσα, εγώ, ο Γιαν Φαμπρ, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ θα συνεδριάσει εκτάκτως, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, τη Δευτέρα, 4 Απριλίου και ώρα 16.00.

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του σκεπτικού του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών από τον Γιαν Φαμπρ και τους συνεργάτες του, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, με βάση το οποίο η πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ θα ήταν αφιερωμένη στη χώρα καταγωγής του Φαμπρ, το Βέλγιο, αλλά και στις δικές του δημιουργίες, αφήνοντας κατ’ ουσίαν εκτός τους Έλληνες καλλιτέχνες.