Μερικές μόνο ημέρες πριν τα σχολεία υποδεχθούν και πάλι τους μικρούς μας φίλους στις αίθουσές τους, υπάρχουν μερικές προτάσεις που αξίζει να δείτε. Παραστάσεις που πλησιάζουν στο τέλος όπως οι Χιονάνοι και η Χριστουγεννιάτικη ιστορία, παραστάσεις με δεινοσαύρους και θέατρο σκιών, αλλά και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, τραγούδια παρέα με τον Φοίβο και το ελεφαντάκι του αλλά και δώρα συναισθημάτων.

«Όλα έχουν ομορφιά, αλλά δεν μπορούν όλοι να την δουν».

Σάββατο 5 Ιανουαρίου

Σάββατο 5 Ιανουαρίου, 10.00
Ένας δεινόσαυρος κάτω από το δέντρο – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Για όλη την οικογένεια

Ολοήμερο εορταστικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια με ποικιλία στο περιεχόμενο – θεατρική παράσταση, δημιουργικό εργαστήριο αλλά και εκθέσεις με συνεχή ροή.

Ένας Δεινόσαυρος κάτω από το Δέντρο: 11.00 και 13.30, διάρκεια 50’
Διαδραστική παράσταση γεμάτη φαντασία, εκπλήξεις, ζεστασιά και φυσική ιστορία. Δεινόσαυροι και άλλα προϊστορικά πλάσματα γίνονται μέρος της πλοκής μιας συναρπαστικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας.

Χώρος: Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, από την Ομάδα Τέχνης Πάροδος.

Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο του Καραγκιόζη: 12.00 και 14.30, διάρκεια 30’
Θέατρο Σκιών από τον ερμηνευτή, Γιάννη Νταγιάκο που στόχο έχει να ψυχαγωγήσει, να διδάξει και να συγκινήσει και τις νέες γενεές με τον παραδοσιακό μας ήρωα, Καραγκιόζη.

Χώρος: Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής».

Το Eργαστήρι των Δεινοσαύρων: 10.00 έως 15.30 (σε συνεχή ροή) – Τα παιδιά θα ταξιδέψουν στην εποχή των προϊστορικών πλασμάτων μέσα από τη ζωγραφική και τις χειροτεχνίες και θα συνθέσουν τις κατασκευές που θα πάρουν μαζί τους. Ταυτόχρονα μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις δυο μόνιμες αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», και τη Νέα Ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» που δημιουργήθηκε φέτος.

Γενική είσοδος: 8 ευρώ, για ενήλικες και παιδιά
Δωρεάν: παιδιά έως 2 ετών, ΑΜΕΑ, εθελοντές ΜΓΦΙ
Οικογένειες με 2 παιδιά: 28 ευρώ, Οικογένειες με 3 παιδιά: 34 ευρώ
50% έκπτωση: πολύτεκνες οικογένειες, άτομα άνω 65 ετών, ΦΙΛΟΙ ΜΓΦΙ, μέλη ICOM, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, δημοσιογράφοι

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά

Χριστούγεννα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σάββατο 5 Ιανουαρίου, 13.00
Τα δώρα των συναισθημάτων – Μουσείο Συναισθημάτων
Παιδιά 10+ και ενήλικες

Βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν μικρούς και μεγάλους να γνωριστούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο των συναισθημάτων με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα χρώματα, τους ήχους.
Εγείρονται ερωτήματα όπως: αν έχει η ζήλια και ο θυμός δώρο να δώσει. Οι συμμετέχοντες, μπαίνουν στον Κόσμο των Παραμυθιών την εποχή των Χριστουγέννων για να ανακαλύψουν, μαζί με τον ήρωα, τι δώρο χαρίζει το κάθε συναίσθημα. Τα δώρα τους μπορούν να φωτίζουν τη διαδρομή μας κάθε μέρα της νέας χρονιάς που ξεκινάει. Γιατί στα αλήθεια, και όχι μόνο στα παραμύθια, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» συναισθήματα.

Είσοδος εργαστηρίου: για την είσοδο στα εργαστήρια τηρείται σειρά προτεραιότητας χωρίς να γίνονται κρατήσεις. Εισιτήριο εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, Αθήνα 117 41

Σάββατο 5 Ιανουαρίου – 11.15
Εκδηλώσεις Εορταστικές – Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Για όλη την οικογένεια

11:15-12:00 «Γιορτινά τρουφάκια», για όλη την οικογένεια. Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με τα παιδιά να ανακατεύουν υλικά και μυρωδιές
12:15 – 13:00 «Ήρθαν τα Φώτα και οι Φωτισμοί. Να τα πούμε;», για όλη την οικογένεια. Με ασυνήθιστα υλικά, μουσικά κρουστά, οι συμμετέχοντες χτυπάνε ρυθμικά και όλοι μαζί λένε τα κάλαντα των Φώτων!
13:15 – 14:00 «Τα Φώτα κι ο Φωτισμός», για όλη την οικογένεια. Τι συμβολίζει το φως; Για ποιο λόγο το γιορτάζουμε; Αντιλαμβανόμαστε τον ιερό χαρακτήρα που προσδίδουν οι άνθρωποι σ’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και φτιάχνουμε ένα φαναράκι για το δικό μας φως.
14:15 – 15:00 «Σπίτι χωρίς Γιάννη», για παιδιά 6-12 χρόνων. Πόσες παροιμίες υπάρχουν με το όνομα Γιάννης; Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν παροιμίες που ταιριάζουν στην εποχή και την εορταστική περίοδο. Η οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί & 2,00 € για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο – Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα, τηλ 2103312995

Σάββατο 5 Ιανουαρίου, 17.00
Χιονάνοι – Θέατρο Πόρτα
Παιδιά 4+

Οι αγαπημένοι Χιονάνοι των Patari Project έχουν επιστρέψει για 2η χρονιά στο μύθο της Χιονάτης και των Επτά Νάνων. Μια εξαιρετική παράσταση που μπροστά στα μάτια σου εκτυλίσσεται «καθαρά» και αυθεντικά χωρίς υπερβολές και φτιασίματα. Σκηνικά, κοστούμια και μουσικές δεν υπάρχουν με τεχνικά μέσα αλλά επί τόπου σχεδιάζονται μέσα από τα σώματα, τα στόματα και τις εκφράσεις των πρωταγωνιστών – δέντρα, πουλιά, αερόστατα, τηλεσκόπια και ό,τι τραβάει η ψυχή σου.

Σκαρφαλωμένοι στο πατάρι τους (2 αυτή τη φορά), μοιράζουν γέλιο, δάκρυ, θυμό, ομορφιά και φαντασία. Με κείμενα γραμμένα με σεβασμό στο θεατή, μικρό και μεγάλο, εύπεπτα και απολύτως κατανοητά για όλες τις ηλικίες, με προσθήκες στοιχείων αντλούμενων από την καθημερινότητα σε καθηλώνουν στη θέση σου και εύχεσαι να μην τελειώσει. Αν τολμήσουμε να κοιτάξουμε μέσα στον μαγικό καθρέφτη, τι θα δούμε; Το καλό ή το κακό; Την παρέα ή τη μοναξιά; Τον θαυμασμό ή τη ζήλεια; Στους Χιονάνους, δύο αντίθετοι κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά.

Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Αυτό το Σάββατο και η τελευταία παράσταση. Μην τη χάσετε.

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59 11526, Αθήνα

Σάββατο 5 Ιανουραίου, 18.00
Αδερφοί Γκριμ: Παραμύθια – ΚΠΙΣΝ
Για όλη την οικογένεια

Αφήγηση παραμυθιών των αδελφών Γκριμ με συνοδεία μουσικής από την Iωάννα Παππά και τον Μιχάλη Σαράντη. Οι φωνές τους θα μας ταξιδέψουν σε τέσσερα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, των παραμυθάδων που συνέλεγαν παραδοσιακές ιστορίες και τις αποτύπωναν στο χαρτί δημιουργώντας μια συλλογή με περισσότερα από 200 παραμύθια: τα «O xαρούμενος κορυδαλλός», «Η έξυπνη χωριατοπούλα», «Το παιδί της Παναγίας», «Οι τρεις νάνοι του δάσους».

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Κοστούμια: Λάζαρος Τζοβάρας
Άρπα: Λίλια Εσίποβα

Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φάρος

Κυριακή 6 Ιανουαρίου

Κυριακή 6 Ιανουαρίου, 12.00
Πες μου το όνομά σου – Θέατρο Radar
Παιδιά 4-10 ετών

Μια μουσική παράσταση με αφορμή το νέο βιβλίο CD με τίτλο Πες μου το όνομά σου, του Φοίβου Δεληβοριά που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Σ’ αυτό το βιβλίο ο Φοίβος θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους. Και στο δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδά μέσα από δεκαπέντε τραγούδια, τις στιγμές αυτής της ιστορίας με το γνωστό δικό του τρόπο…

Οι παραστάσεις αυτές κάνουν και μια αναδρομή σε αγαπημένα τραγούδια όπως το Ελεφαντάκι, και την τρελοπαρέα του Φοίβου και μαζί με τη Νεφέλη Φασούλη και τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, υπόσχονται πολύ τραγούδι και πολλά χαμόγελα.

Θέατρο Radar, Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Σταθμός Μετρό «Άγιος Ιωάννης», +302109769294

Κυριακή 6 Ιανουαρίου, 12.30
Οι κύκλοι κρουστών ντύνονται Χριστουγεννιάτικα-ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 6-12 ετών

Μία μουσική συνάντηση με στόχο να ενώσει και να απελευθερώσει τη δημιουργική ενέργεια μιας δυναμικής ομάδας. Λειτουργώντας σε πλαίσιο παιχνιδιού η ομάδα έρχεται σε επαφή με χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και τραγούδια, ενώ δημιουργεί μία γιορτινή ατμόσφαιρα συνδυάζοντας τη δύναμη των κρουστών με χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές μελωδίες.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Quilombo lab
ΚΠΙΣΝ, Πίδακες Νερού

Κυριακή 6 Ιανουαρίου Δεκεμβρίου, 19.00
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – Εθνικό Θέατρο /Θέατρο Rex
Για όλη την οικογένεια

Τα παθήματα του πιο εμβληματικού τσιγκούνη της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας, του Σκρουτζ, ζωντανεύουν στη Σκηνή. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος καταπιάνεται για πρώτη φορά με το μιούζικαλ και διασκευάζει τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», προσκαλώντας το κοινό να αφεθεί στο όνειρο και τη φαντασία.

Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ (Αλέξανδρος Μυλωνάς) είναι οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς. Νιώθει τουλάχιστον αμήχανα με τις γιορτές και τις σχόλες. Τη φετινή παραμονή Χριστουγέννων, όμως, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους ανθρώπους γύρω του, εξαιτίας αναπάντεχων επισκέψεων από φαντάσματα που τον παρασύρουν άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον σε μια πολιορκία μέχρις εσχάτων. Το πνεύμα των Χριστουγέννων θα συγκινήσει άραγε τον σκληρόκαρδο Σκρουτζ; Αν ναι, τότε ποιος θα μπορούσε να του αντισταθεί;

Η μαγεία των Χριστουγέννων αγγίζει το Εθνικό Θέατρο και μεταμορφώνει τη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex σε μια ζεστή αγκαλιά για όλη την οικογένεια.

Υπέρτιτλοι στα Αγγλικά: Καθημερινά
Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος 13 – 18 ευρώ

Εθνική σκηνή /Θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, +302103301881, +302103305074, http://www.n-t.gr

Κινηματογράφος

Η Mary Poppins επιστρέφει

Αν ακόμα δεν έχετε παρακολουθήσει τη νέα ταινία της Disney Mary Poppins επιστρέφει, τότε αυτή αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για το ΣΚ. Στο ολοκαίνουριο φαντασμαγορικό μιούζικαλ της Disney, η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει για να βοηθήσει τη νέα γενιά των Μπανκς να ξαναβρεί τη χαμένη χαρά και τη μαγεία της ζωής. Σ’ αυτή την εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, θα παρασυρθείτε στον νοσταλγικό, συγκινητικό, απολαυστικό και μελωδικό κόσμο που σκηνοθετεί ο μάστερ στο είδος Rob Marshall (Chicago, Into the Woods).

Την εμβληματική νταντά σε νέες πρωτότυπες περιπέτειες υποδύεται η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Emily Blunt (The Girl on the Train), ενώ ο Lin-Manuel Miranda (Hamilton) υποδύεται τον φίλο της Τζακ, έναν αισιόδοξο φανοκόροπου φέρνει το φως -και τη ζωή- στους δρόμους του Λονδίνου.

Η Disney φέρνει σε πέρας ένα υπερφιλόδοξο έργο –με υπόκρουση ολοκαίνουρια τραγούδια- και στολίζει τα φετινά Χριστούγεννα με αξέχαστες δόσεις παραμυθιού, παιδικής φαντασίας και αμετάκλητης ελπίδας ότι όλα, πάντα, θα πάνε καλά, φτάνει να αφεθούμε στη μαγεία.

Η ταινία είναι υποψήφια για 4 Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδίας ή Μιούζικαλ), μουσικής για τον MarcShaiman, Α’ Γυναικείου ρόλου για την Emily Blunt και Α’ Ανδρικού ρόλου για τον Lin-Manuel Miranda.Σ

Διαβάστε περισσότερα εδώ