Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Πειραιά.

Πειραιάς, το χιλιοτραγουδισμένο λιμάνι, το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Ένας τόπος που κουβαλά, μαζί με την τραχιά αρμύρα του, την αύρα των ναυμαχιών της αρχαιότητας, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και του πολιτισμού, της ανάπτυξης, της πολυσυλλεκτικότητας.

Στο πρώτο επεισόδιο η ιστορικός Ευαγελία Μπαφούνη, γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα, μας ξεναγεί στα μονοπάτια της ιστορίας του Πειραιά. Μαζί της πάμε στον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου συνεδρίασε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Γινόμαστε ένα με τον «γηγενή πληθυσμό» του Πειραιά, που κατάγεται από κάθε λογής μέρος της Ελλάδας αλλά πάντα θα νιώθει Πειραιώτης. Μιλάμε για τον μέχρι πρόσφατα γνωστό-άγνωστο βομβαρδισμό του Πειραιά το ‘44. Θυμόμαστε πώς όλος αυτός ο κόσμος, αναμεμιγμένος αργότερα με το προσφυγικό κύμα από τα παράλια, βοήθησε στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και της βιομηχανίας. Μέσα από την αφήγηση-ζωντανή μαρτυρία  της Ασπασίας ΜωραϊτουΠαπαδοπούλου, που η οικογένειά της, αδυνατώντας να τη συντηρήσει, την έστειλε στο Χατζηκυριάκειο και που αργότερα δούλεψε σε βιομηχανίες στον Πειραιά, αναβιώνει μια σημαντική πτυχή μιας ολόκληρης εποχής.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Λευτέρης Λαζάρου περπατά μαζί μας στους δρόμους που μεγάλωσε, εκεί που τα σπίτια και οι αυλές έμεναν πάντα ανοικτά και τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους. Εκεί που οι σαλταδόροι έσωζαν παιδιά που πείναγαν κι εκεί που ο πατέρας του και οι φίλοι του κουβάλαγαν στους ώμους τις εργάτριες των γύρω βιομηχανιών για να περάσουν από τις λακκούβες και τα νερά. Στο γραφικό Μικρολίμανο μάς μιλά για τον Πειραιά όπως εκείνος τον γνώρισε και τον αγάπησε.

Με τον επικεφαλής του Zea Harbour Project, τον δανό αρχαιολόγο Bjoern Loven και την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι ανακαλύπτουμε τα μυστικά του βυθού του Πειραιά, που κρύβει τη ραχοκοκαλιά του στόλου της αρχαιότητας. «Νιώθω πολύ προνομιούχος που μου δόθηκε η άδεια να συμμετέχω στην ανασκαφή στη ναυτική βάση του Πειραιά, γιατί αυτή συνιστά τη σπονδυλική στήλη της αθηναϊκής δημοκρατίας», λέει ο Loven.

Ξεναγούμαστε σε γειτονιές του Πειραιά: Καμίνια, Τρούμπα, Δραπετσώνα… Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς, που όπως μας εκμυστηρεύεται, δεν μπορεί να φύγει από τον Πειραιά, μας μιλά για τον Πειραιά της έμπνευσης, της οξύτητας, της αέναης αλλαγής. Ο Γιώργος Αλεξανδράτος από την πλευρά του εφοπλιστικού κόσμου μάς μεταφέρει στον Πειραιά της ναυτιλίας, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τον στόλο και τη θέση της ελληνικής ναυσιπλοΐας στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους νέους. Ο πλοίαρχος Βαγγέλης Κουζίλος μας υποδέχεται στο θρυλικό πλοίο Liberty, μιλώντας για τις περιπέτειες του πλοίου μέσα στα χρόνια.

Πώς είναι άραγε η ζωή με ναυτικό; Ο κινηματογραφικός παραγωγός Χρήστος Χασαπάκης ανήκει στη νεότερη γενιά Πειραιωτών. Γιος ναυτικού, θυμάται πώς αυτό όριζε τις σχέσεις τους στην οικογένεια και πώς πρόσμενε ο πατέρας του να μπαρκάρει κάθε που έμενε λίγο παραπάνω στη στεριά. Ο Πειραιάς δεν υποδέχτηκε μόνο κόσμο από όλη τη χώρα και από τη Μικρά Ασία. Ήταν και το λιμάνι απ’ όπου πλήθος Ελλήνων έφυγαν αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες. Οι αποχαιρετισμοί στο λιμάνι, λοιπόν ή πώς είναι να φεύγει το πλοίο με αυτόν που αγαπάς…

Οι ομιλητές μας εμπιστεύονται ιστορίες μετανάστευσης, αποχωρισμών, επιστροφής. Στον πυρήνα της πόλης πάντα το λιμάνι. Και όπως λέει ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς «είμαστε παιδιά και γόνοι προσφύγων. Υπάρχει πάντα μια θλίψη στο βλέμμα των ανθρώπων εδώ για τον τόπο που αφήσανε, μια ιδιαίτερη ένταση στα μάτια…».

21.38.53

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Άννα Ρούτση
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr