Πρώτος στόχος των περικοπών των τοπικών αρχών θεωρούνται οι βιβλιοθήκες και τα νούμερα είναι απογοητευτικά καθώς το 2018 έκλεισαν περισσότερες από 130 δημόσιες βιβλιοθήκες στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ όλο και περισσότερες εξαρτώνται από εθελοντές.

Οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν ταχείες περικοπές στους προϋπολογισμούς λόγω λιτότητας που πλήττουν τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ενώ η ετήσια έρευνα των βρετανικών βιβλιοθηκών από το Chartered Institute of Public Finance and Accountancy (CIPFA) αποκάλυψε μια παρόμοια εικόνα εμφανίζεται κάθε χρόνο από το 2010, με τον αριθμό των βιβλιοθηκών και των μόνιμων υπαλλήλων να μειώνονται κάθε χρόνο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι δαπάνες για τις δημόσιες βιβλιοθήκες μειώθηκαν κατά 30 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ απολύθηκαν 712 μόνιμοι υπάλληλοι στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Οι βιβλιοθήκες που λειτουργούν σε κοινοτικό επίπεδο ζητούν όλο και συχνότερα από εθελοντές να στηρίξουν τη λειτουργία τους.

Η Βιβλιοθήκη του Μάντσεστερ

Ενώ οι αριθμοί επισκεπτών μειώθηκαν φέτος κατά 10 εκατομμύρια, οι τρεις δημοφιλέστερες βιβλιοθήκες στη Βρετανία – η κεντρική βιβλιοθήκη του Μάντσεστερ και οι βιβλιοθήκες του Wembley και Woolwich Center στο Λονδίνο – συνέχισαν να έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο Tim Coates, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Waterstones δήλωσε ότι η πραγματική καρδιά του προβλήματος με τις βρετανικές δημόσιες βιβλιοθήκες είναι ότι έχουν τρομερά κακή λειτουργία και διαχείριση. Πολύ πριν ξεκινήσουν οι περικοπές στη χρηματοδότηση κανείς δεν είχε αναλάβει δράση για τη βελτίωσή τους, ενώ υπήρξαν δεκάδες αναποτελεσματικές και σπάταλες πρωτοβουλίες.

Σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία δείχνουν αυξημένη χρήση και δημοτικότητα των παραδοσιακών δημόσιων βιβλιοθηκών τους, οπότε δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι η «αλλαγή τεχνολογίας ή η αλλαγή της κοινωνίας» προκάλεσε την παρακμή. Αντίθετα, δείχνει ότι οι άνθρωποι δε θέλουν βιβλιοθήκες με τον τρόπο που λειτουργούν επί του παρόντος.