Σαράντα δύο χρόνια από την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο (20/7/1974), συμπληρώνονται σήμερα και η είδηση αυτής της παράστασης είναι το καλύτερο καλλιτεχνικό νέο που θα μπορούσαμε να ακούσουμε. Ο Θόδωρος Τερζόπουλος ετοιμάζει για τον Ιούλιο του 2017 «Τρωάδες», με ηθοποιούς από τις διχοτομημένες πόλεις: Λευκωσία, Ιεροσόλυμα, Μοστάρ.

Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τα Τείχη της Ντροπής – Τρωάδες», η παράσταση του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη θα φιλοξενηθεί στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, η οποία αποτελεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Το εικαστικό σκέλος των πολυεθνικών Τρωάδων, έχει κι αυτό βαριά υπογραφή, εκείνη του Γιάννη Κουνέλλη. Ο διάσημος Έλληνας εικαστικός, πέρα από το σκηνικό περιβάλλον της παράστασης, επιθυμεί να στήσει τις ίδιες μέρες μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση στην Πράσινη γραμμή, πραγματικό και συμβολικό χώρο της διαίρεσης της Κύπρου.

Οι περισσότεροι ηθοποιοί θα είναι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ο Θόδωρος Τερζόπουλος για το λόγο αυτό σκοπεύει να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ακροάσεις σε Κύπρο και άλλα μέρη. Ήδη, όσον αφορά τη διανομή, έχουν «κλείσει» ένας Κροάτης και ένας μουσουλμάνος από το Μόσταρ, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός από την Ιερουσαλήμ, αλλά και ένας Έλληνας. Στο ρόλο της Εκάβης θα δούμε πιθανότατα την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Κεντρική ιδέα του πρότζεκτ είναι να φέρει κοντά οργανισμούς και συντελεστές από μοιρασμένες πόλεις, προκειμένου να συνεργαστούν. Πρόθεση των συντελεστών είναι η συγκεκριμένη πρόταση να μην αποτελέσει απλώς μια παράσταση, αλλά ένα σύνθετο καλλιτεχνικό και πολιτισμικό διάβημα που θα λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα.

* (φωτογραφία εξωφύλλου: Μανώλης Μπαμπούσης)