Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Με την πρώτη όψη μοιάζουν με λωτούς που ξεκουράζονται γαλήνια στο νερό της λίμνης του πάρκου Belvedere, στη Βιέννη, ομορφαίνοντάς την. Με μια πιο προσεκτική ματιά, βλέπει κανείς πως οι διακόσιοι περίπου δακτύλιοι, που όλοι μαζί σχηματίζουν το γράμμα F, έχουν κατασκευαστεί από κόκκινα, μπλε και πορτοκαλί σωσίβια. Είναι αυθεντικά σωσίβια που έχουν φορεθεί από Σύρους πρόσφυγες.

Η εγκατάσταση του Ai-Weiwei F-Lotus στην Βιέννη

Ο Αϊ Γουέι Γουέι, με την εγκατάσταση «F-Lotus», στέλνει ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα για το προσφυγικό ζήτημα. Αυτή τη φορά από την Αυστρία, η οποία φιλοξενεί αυτές τις μέρες την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου Κινέζου εικαστικού και ακτιβιστή υπό τον τίτλο «Translocation – Transformation» (έως τις 20 Νοεμβρίου).

Η εγκατάσταση του Ai-Weiwei F-Lotus στην Βιέννη

«Με ρωτούν πολύ συχνά γιατί θέλω να βοηθήσω τους πρόσφυγες. Η αλήθεια είναι ότι εγώ ο ίδιος θέλω να βοηθήσω τον εαυτό μου να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει, να ενημερωθώ σωστά, για να κάνω τις σωστές επιλογές και να μιλήσω εν ονόματι όσων δεν έχουν φωνή» τον ακούσαμε να λέει δύο μήνες πριν στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης «Ai Weiwei at Cycladic», την πρώτη του σε Αρχαιολογικό Μουσείο, που συνεχίζεται έως τις 30 Οκτωβρίου.

Φαίνεται πως πράγματι είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους παγκοσμίως εικαστικούς καλλιτέχνες. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (23/9) εγκαινιάζεται μια ακόμη μεγάλη έκθεσή του, στην Ιταλία αυτή την φορά.

Συνοδεύεται κι αυτή από πρωτιά, μιας και ο Αϊ Γουέι Γουέι θα είναι ο πρώτος καλλιτέχνης στον οποίο θα δοθεί ολόκληρο το Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας για την έκθεσή του με τίτλο «Ai Weiwei: Libero» που θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου του 2017. Γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο θα γεμίσουν τους εκθεσιακούς χώρους μέσα και έξω από το παλάτι συμπεριλαμβανομένης και της αυλής.

H εγκατάσταση του Αι Γουέι Γουέι στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας

Η έκθεση θα περιλαμβάνει και μια νέα εγκατάσταση που θα αξιοποιεί στοιχεία από την συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση. Ο Αϊ Γουέι Γουέι σχεδιάζει να κρεμάσει 22 πορτοκαλί  φουσκωτές λέμβους σε όλη την πρόσοψη του χώρου. Το έργο, που υποστηρίζεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Ente Cassa di Risparmio di Firenze, θα συμβολίζει την «πολιτική διάσωσης σε αυτήν την περίοδο της διεθνούς και ευρωπαϊκής κρίσης», όπως αναφέρει άνθρωπος του Ιδρύματος.

Σχετικά άρθρα:“Ποιος φοβάται τον Άι Γουέι Γουέι;”, από την Αργυρώ Μποζώνη

“Eίδαμε τον Ai Weiwei στο Κυκλαδικής: «Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς»”, από την Έλενα Γαλανοπούλου

“Η πρώτη έκθεση του Ai Weiwei στην Ελλάδα”