Δημιουργικά εργαστήρια – Ξεναγήσεις

Σάββατο 14 Απριλίου, 11.15
Εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 3-12 ετών

Εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων.

11:15 – 12:00 «Μια μαργαρίτα από… ζυμάρι», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 12 χρόνων
Φτιάχνουμε πίτσα; Αλεύρι, αλάτι και νερό, σάλτσα και τυρί αναμιγνύονται και σχηματίζουν το πιο νόστιμο λουλούδι για… το τραπέζι.

12:15 – 13:00 «Χρώματα και σχήματα», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 6 χρόνων
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φρούτο; Τι χρώμα έχει; Τι σχήμα; Συγκεντρώνουν μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, μπανάνες και άλλα φρούτα και οι μικροί θα τα μετρήσουν, θα μάθουν τα χρώματα και τα σχήματα… στα αγγλικά.

13:15 – 14:00 «Ζωγραφίζω… ένα ποίημα για την Άνοιξη», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων
Αν η Άνοιξη ήταν πίνακας, ποια χρώματα θα διάλεγες για να τη ζωγραφίσεις; Αν ήταν ποίημα, με ποιες λέξεις θα την περιέγραφες; Λέξεις και χρώματα παίρνουν ανοιξιάτικη μορφή και αποτυπώνονται στο χαρτί μας.

14:15 – 15:00 «Σοκολατένια τρουφάκια», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 12 χρόνων
Μύρισε σοκολάτα – μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουν και θα γευτούν μία συνταγή πολύ λαχταριστή.

H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5,00 € για κάθε παιδί & 2,00 € για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

Σάββατο 14 Απριλίου, 11.30
Ο γύρος του κόσμου σε 70 λεπτά, Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 3-5 ετών

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Ελληνικό Κόσμο για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι μικρά μυστικά κάθε τόπου.

Ο γύρος του κόσμου μέσα από παιχνίδι ώστε να γνωρίσουν οι μικροί φίλοι πώς ζουν τα παιδιά από τη μία άκρη της γης έως την άλλη – πώς είναι η ζωή στην έρημο, στη ζούγκλα και στους πάγους. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά μέρη.
Ένα μαγικό χαλί μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης. Ένα ταξίδι στις πέντε ηπείρους για να ανακαλύψουμε στοιχεία πολιτισμού, πανίδας και χλωρίδας. Ένα ταξίδι γεμάτο παιχνίδι, χορό, εικόνες και δημιουργία.

Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Εισιτήρια: 10€, 8€ (μειωμένο)
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος Τηλ: 212 254 0000

Σάββατο 14 Απριλίου, 11.00-13.00
Η τέχνη της ανακύκλωσης
Παιδιά 5-15 ετών

Το Ίδρυμα Ωνάση μετράει ήδη πέντε χρόνια εκπαιδευτικών δράσεων στον τομέα της Ειδικής Αγωγής με βασικό στόχο: να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά το δικαίωμα στην «απόδραση».

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η τέχνη της ανακύκλωσης», λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται χωρίς διακρίσεις, να ενεργοποιούν τη φαντασία τους και να αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, έχοντας ως όχημα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε.

Παιδιά και έφηβοι τυπικής ανάπτυξης μαζί με παιδιά και εφήβους με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή και νοητική υστέρηση συνεργάζονται, φτιάχνουν ομάδες και δημιουργούν φιγούρες για κουκλοθέατρο από ανακυκλώσιμα υλικά, μαθαίνοντας παράλληλα τα οφέλη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας κάποια απαραίτητα υλικά, όπως ρούχα, υφάσματα, κλωστές, κορδέλες και κουμπιά. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, λόγω περιορισμένων θέσεων, είναι αναγκαία η προκράτηση με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας: http://bit.ly/2FEcs6k.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε μία δίωρη συνάντηση και κάθε φορά συμμετέχουν συνολικά 20-25 παιδιά.

Παιδική Χαρά Αγίας Σκέπης (Πρότυπος Παιδότοπος και για ΑμεΑ), Λεωφ. Πoσειδώνος (Ορφέως & Ιωάννου Φιξ & Μωραϊτίνη) 175 61 Παλαιό Φάληρο

Σάββατο 14 Απριλίου, 19.00
Βραδινή Ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θησείο
Παιδιά 5+

Βραδινή ξενάγηση για παιδιά άνω των 5 ετών στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στεγάζεται στο κτίριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη.

Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας, ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 19:00 και κάθε 30 λεπτά, ως τις 21:00. Το πρόγραμμα για το κοινό είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 5 ετών.
Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο – Μοναστηράκι, ΤΗΛ 2103490000

Κυριακή 15 Απριλίου, 11.00 – 12.00 και 12.00-13.00
Στην αυλή του εργοστασίου, Βιομηχανικό μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Σειρά εικαστικών παιχνιδιών για να απασχοληθούν οι μικροί φίλοι δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και να πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης.

Κάτω απ’ τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο, θα φτιάξουν ένα πελώριο έργο τέχνης με τα χέρια τους και τις τέμπερες. Θα διαλέξουν μεταλλικά αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά ενώ θα πάρουν τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές για να σχεδιάσουν τι βλέπουν από το Sky Walk, το υπερσύγχρονο action park που βρίσκεται στην Τεχνόπολη, παίζοντας με το φως και τις σκιές.

Παιδική χαρά, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Κυριακή 15 Απριλίου, 10.30 – 12.00
Οι κηπουροί του πάρκου, ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 5-9 ετών

Διαδραστική ενέργεια στους κήπους του ΚΠΙΣΝ. Οι κηπουροί του Πάρκου είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση και αυτό το μήνα σε ένα ταξίδι εξερεύνησης, παιχνιδιού και ανακάλυψης του Πάρκου. Αναζητούν λουλούδια της εποχής, παρατηρούν τα εκκολαπτόμενα έντομα, ανακαλύπτουν τη ζωή και τη σημασία της μέλισσας, συλλέγουν και γεύονται τα ώριμα λαχανικά από το λαχανόκηπο, σκαλίζουν τα ζιζάνια, φροντίζουν το λαχανόκηπο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σταμάτης Καβασίλης, Γεωπόνος – Εδαφολόγος, Σταυρούλα Κατσογιάννη, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλείστε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης 30’ νωρίτερα.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Κυριακή 15 Απριλίου 11.30 και 13.30
Η εποχή των Δεινοσαύρων, Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας
Για όλη την οικογένεια

Συνεχίζεται για 2η χρονιά η έκθεση «Η Εποχή των Δεινοσαύρων» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Πάρκο με το Πάρκο Δεινοσαύρων στην Κερατέα.

Η έκθεση είναι επιμελημένη από συνεργάτες του ΑΠΘ και οι ξεναγήσεις γίνονται από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό. Όλα τα εκθέματα είναι πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος και παράλληλα λειτουργεί έκθεση που καλύπτει όλες τις σημαντικές στιγμές της εξέλιξης της ζωής του πλανήτη.

Κύριος σκοπός είναι η προσπάθεια αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης. Για το λόγο αυτό, η έκθεση περιλαμβάνει και ζώα που ζουν σήμερα στη γη αλλά κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η γνώση της εξέλιξης της ζωής και της διαμόρφωσης της σύγχρονης βιοποικιλότητας είναι απαραίτητη για τη βαθύτερη κατανόηση του παρελθόντος, μα και την ενίσχυση και διαφύλαξη της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ώρες Διεξαγωγής Προγράμματος:
Σάββατο – 12.00 – Κυριακή: 11.30 και 13.30 (Διάρκεια 60 λεπτά)
Πάρκο Πολιτιστικό Κερατέας, Λεωφόρος Λαυρίου, 16ο χλμ. Προέκταση Αττικής Οδού προς Λαύριο, Κερατέα, τηλ 22990 42100, 210 9211812

Κυριακή 15 Απριλίου, 15.00
Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αθήνα, Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 7+

Μέσα στη «Θόλο» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Αθήνα του 5 ου αιώνα π.Χ., και να δει να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια του με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτήρια που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις.

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο θεατής μπορεί θαυμάσει τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν. Ομάδες ειδικών, ζωγράφοι, 3D modelers, προγραμματιστές και αρχαιολόγοι ανέπτυξαν τα τρισδιάστατα μοντέλα κάθε κτηρίου.

Διάρκεια: 45’
Hμέρες και ώρες προβολής: www.hellenic-cosmos.gr & www.tholos254.gr

Θέατρο

Κυριακή 15 Απριλίου, 11.00
Οι απίθανες περιπέτειες του Πινόκιο, Παραμυθοχώρα
Παιδιά 3+

Το αγαπημένο παραμύθι του Κάρλο Γκολόντι ζωντανεύει στη σκηνή της Παραμυθοχώρας και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο του Πινόκιο. Εντυπωσιακές κούκλες ανθρωπίνων διαστάσεων, κούκλες άμεσης κίνησης, γαντόκουκλες, μαριονέτες, επίπεδες κούκλες, και γιγαντόκουκλες, σχήματα και χρώματα αποκαλύπτονται μέσα από μαγικά κουτιά που δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό.

Ηθοποιοί και κούκλες συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας μία παραμυθένια ατμόσφαιρα σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια.

Τιμή εισιτηρίου 10,00 ευρώ
Παραμυθοχώρα, Πολυχώρος, Αναπαύσεως 14, Παγκράτι