Δημιουργικές Δράσεις και αφηγήσεις

Σάββατο 2 Ιουνίου, 11.00
Η Κίτρινη Σημαδούρα, Βιλιοπωλείο Ιανός
Παιδιά 5+

Δημιουργική αφήγηση του παραμυθιού Η Κίτρινη Σημαδούρα, από τη συγγραφέα του Θεοδώρα Κατσιφή με συνοδεία μουσικής από τον φλαουτίστα Στέφανο Χατζηαναγνώστου.

Μια κίτρινη σημαδούρα τραβά την προσοχή της Βασιλούς στις καλοκαιρινές διακοπές. Θέλει να την κατακτήσει. Να κολυμπήσει ως εκεί μόνη της. Η μαμά δεν την αφήνει. Είναι μικρή, θα κουραστεί. Και τα νερά είναι βαθιά και επικίνδυνα για ένα παιδάκι. Μα εκείνη, ανυπόμονη και πεισματάρα, θέλει να πάει οπωσδήποτε. Εξάλλου ξέρει να κολυμπάει και φοράει και μπρατσάκια που την κρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας. Ε, λοιπόν, θα πάει! Το αποφάσισε. Και μια μέρα ξεκινά…

Ένα όμορφο βιβλίο με λιτό και περιεκτικό κείμενο που με αλληγορικό τρόπο αγγίζει τα όρια που πρέπει να υπάρχουν στην ανατροφή των παιδιών με στόχο τη δημιουργία ενός διχτυού ασφάλειας και προστασίας για τα παιδιά. Ενός διχτυού που αντί να περιορίζει να και να αιχμαλωτίζει, δίνει ώθηση για αυτονομία και ανεξαρτησία.

Η σύγκρουση της επιθυμίας ενός μικρού παιδιού με τους κανόνες που θέτουν οι ενήλικες δοσμένη με παραστατικότητα, χιούμορ και εξαιρετική εικονογράφηση.

Από τις εκδόσεις Ηλίβατον και το Παιδικό ΙΑΝΟS. Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή.

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 2 Ιουνίου, 11.30
Παραμύθια στον Εθνικό Κήπο
Παιδιά 4+

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου, μας προσκαλεί να διαβάσουμε παρέα τα «Παραμύθια του Κήπου». Οι μικροί φίλοι, θα απολαύσουν αυτό το μήνα την ιστορία «Στον τόπο που οι άνθρωποι μιλούσαν με τα δέντρα και τον άνεμο» του Μάνου Κοντολέων  με συνοδεία κλασικής κιθάρας.

Μουσική – Αφήγηση: Αθηνά Παπαστεφάνου
Ώρες παραστάσεων: 11:30 π.μ. και 12:30 μ.μ.
Τηλ. επικοινωνίας: +30 210 3236503, +30 210 7215019
Είσοδος ελεύθερη

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου
Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau).

Εθνικός Κήπος, Είσοδος από οδό Αμαλίας

Σάββατο 2 Ιουνίου, 12.00
Εργαστήριο εκμάθησης χαρτοποιητικής Τέχνης, Μουσείο Ηρακλειδών
Παιδιά 6-12 ετών

Διαδραστικό εργαστήριο με στόχο να μάθουν τα παιδιά να φτιάχνουν αληθινό χειροποίητο χαρτί ανακυκλώνοντας παλιές, χρησιμοποιημένες σελίδες, ανακαλύπτοντας τη μαγεία της δημιουργίας.
Στο πρώτο μέρος, η αίθουσα του εργαστηρίου γίνεται εργαστήρι χαρτοποιητικής, ώστε να μάθουν τα παιδιά να φτιάχνουν αρχικά τον πολτό, να τον ρίχνουν στο καλούπι μέσα στο νερό, να τον στραγγίζουν, να τον στεγνώνουν και να τον βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να μετατρέπεται σε χαρτί.
Στο δεύτερο μέρος, η αίθουσα μετατρέπεται σε ατελιέ για να ζωγραφίσουν πάνω στο δικό τους χαρτί μια αυθεντική ζωγραφιά, εμπνευσμένοι από τον πλούτο της κινεζικής τέχνης την οποία στο τέλος παίρνουν μαζί τους.
ΔΟΜΗ:
Α’ μέρος (45 λεπτά): Ιστορία του Χαρτιού στην Κίνα, κατασκευή Χαρτιού
Β’ μέρος (45 λεπτά): Ζωγραφική στο χειροποίητο χαρτί (Λουλούδι, Ιδεόγραμμα, ή Κινέζικο Τοπίο)
Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια: Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός.
15€ – (συμπεριλαμβάνεται το κόστος των υλικών)
Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ
Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι αυστηρά οχταμελή, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πληροφορίες:
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 11651 Αθήνα

Σάββατο 2 Ιουνίου, 10.30
Βίρα τις άγκυρες, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας
Παιδιά 5-12 ετών

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο του Πειραιά “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας διοργανώνουν βιωματική και ψυχαγωγική δράση ώστε τα παιδιά μέσα από το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και τις κατασκευές να έρθουν σε επαφή με πτυχές της ναυτικής μας παράδοσης με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία μικρή συναυλία από την Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς στην πλατεία μπροστά στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Θα συμμετάσχει επίσης η παιδική χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, υπό την καθοδήγηση της πιανίστριας Κικής Σβίγγου, ενώ παραδοσιακούς νησιωτικούς χορούς θα διδάξει εκπρόσωπος της σχολής χορού Angel dance sport academy.

Πρόγραμμα
10.30 Έναρξη με την Μικρή Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς
11.00-13:00 Δράσεις εντός του Μουσείου
• Μουσικό δρώμενο από την Παιδική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
• Κατασκευές – εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις έμπειρες εμψυχώτριες του Ναυτικού Μουσείου και του Σωματείου ΔΙΟΝΥΣΟΣ
• Χορός – διδαχή νησιωτικού χορού από την Σχολή Χορού ANGEL DANCESPORT ACADEMY

Οι γονείς και συνοδοί των παιδιών που θα συμμετέχουν στη δράση, θα ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Η δράση έχει οργανωθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Ημέρες Θάλασσας 2018”

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς τηλ 2104516264, 2104286959

Σάββατο 2 Ιουνίου, 18.00
Θεατρικο παιχνίδι “Πιθανότητες”- Myrtillo Cafe
Παιδιά 5+

Θεατρικό παιχνίδι με το συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ, και το Βασίλη Λιάκο, θεατρολόγο-ηθοποιο, με αφορμή το βιβλίο του “Πιθανότητες”, των εκδόσεων Πατάκη, σχολιασμένο με μοναδικό τρόπο από τις δυνατές, διαυγείς και εναργείς εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη.

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που μιλά για τα σταυροδρόμια, τις αποφάσεις, τ’ αδιέξοδα και τις διεξόδους που έχει ο καθένας μας όταν καλείται να πάρει μιαν απόφαση για να προχωρήσει. Πού να πάει όμως; Ευθεία, δεξιά ή αριστερά; Γιατί πίσω δεν πάει για κανέναν λόγο…. Με αφορμή το βιβλίο ένα πολύ όμορφο διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι για παιδια και γονείς όπου όλοι μαζί προσπαθούν να αποφασίσουν την κατεύθυνση που θα πάρουν.

Δράση στη πλαίσια της Αθήνας 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Συμμετοχή ελεύθερη – Διοργάνωση από το “anOther story”

Πολυχώρος Myrtillo – Πάρκο ΚΑΠΑΨ – Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι, 2110123176 & + 6971759463

Σάββατο 2 Ιουνίου, 18.00
Open Party – Τα κρουστά της Τάκη
Παιδιά 4-10 ετών

OPEN PARTY για μικρούς και μεγάλους με DJ και δραστηριότητες από την ομάδα της Athens Disco Kidz. Το βιομηχανικό και καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης, μεταμορφώνεται σε χρωματιστό dancefloor. Disco balls, φωτορυθμικά, μπαλόνια, μικρόφωνα και ηχεία είναι έτοιμα για ένα party γεμάτο μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσικά ταξίδια με DISCO, LATIN, POP, HIP HOP, FUNK και ROCK&ROLLπου διαχειρίζεται live η DJ της ομάδας, RoseMarie.
Δρατηριότητες με στεφάνια, μπαλόνια, χορευτικές πόζες, χορογραφίες και θεατρικά ομαδικά παιχνίδια που ωθούν γονείς και παιδιά να μη σταματούν να διασκεδάζουν συντονίζονται από τη θεατροπαιδαγωγό Κατερίνα Αδαμάρα.

Ο χώρος διαθέτει bar για χυμό, αναψυκτικό, νερό, μπύρα και κρασί.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώστε συμμετοχή στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα TaKroustaTisTaki γράφοντας το mail σας, κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία, αριθμό παιδιών και την ηλικία τους.

Συμμετοχή: 8€/1 παιδί και 1 ενήλικας, 12€/2 παιδιά και 1 ενήλικας ή 1 παιδί και 2 ενήλικες

Τα κρουστά της Τάκη, Πλαταιών 10, 10435 Κεραμεικός

Κυριακή 03 Ιουνίου, 13.00
Θυμωμένες Βασιλοπούλες, Μουσείο Συναισθημάτων
Παιδιά 5+

Βασιλοπούλες που τους αρέσει το κρυφτό, άλλες που τους αρέσει να ακούν ιστορίες και τραγούδια, βασιλοπούλες που δε θέλουν να παντρευτούν και θυμώνουν στα όμορφα βασιλόπουλα κι όλες πεισματάρες που δεν τους αρέσει να χάνουν.

Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία των παραμυθιών για τη συναισθηματική καλλιέργεια ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, το Μουσείο Συναισθημάτων πραγματοποιεί τα εργαστήρια παραμυθιών. Κάθε φορά καινούριες ιστορίες αποτελούν το πρόγραμμα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται και τα παραμύθια ζωντανεύουν με κιθάρα, τραγούδι και κρουστά όργανα. Μικροί και μεγάλοι μαζί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μαγεία των παραμυθιών.
Αφηγείται η Ιφιγένεια Κακριδώνη.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)
Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, Αθήνα 117 41

Κυριακή 3 Ιουνίου, 18.00
Οι καλοί και οι κακοί Πειρατές- Myrtillo Cafe
Παιδιά 5+

Δημιουργική αφήγηση του βιβλίου Οι καλοί και οι κακοί πειρατές από το συγγραφέα του Αντώνη Παπαθεοδούλου που έχει βραβευτεί με το Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου αλλά και το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Την εικονογράφηση έχει κάνει η Ίρις Σαμαρτζή

Οι μικροί φίλοι θα διασκεδάσουν με τις περιπέτειες των πειρατών και δημιουργήσουν τη δική τους κατασκευή – ένα ανακυκλωμένο πειρατικό σπαθί.
Θα ακολουθήσει Περίπατος στο Πάρκο – Είσοδος Ελεύθερη

Πολυχώρος Myrtillo – Πάρκο ΚΑΠΑΨ – Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι, 2110123176 & + 6971759463