Αφηγήσεις Βιβλίων και Δημιουργικά εργαστήρια

φεύγει και έρχεται

Σάββατο 12 Μαΐου, 11.30
Φεύγει, Έρχεται – Myrtillo Café
Παιδιά 4+

Διαδραστική αφήγηση του βιβλίου Φεύγει, Έρχεται από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο με τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων. Πρωταγωνιστής του βιβλίου ο Φοίβος που ετοιμάζεται να ταξιδέψει από μια χώρα του Βορρά στην άλλη πατρίδα του, στον Νότο. Οι μικροί φίλοι θα ακούσουν την ιστορία του, και θα ακολουθήσουν στους χάρτες τη διαδρομή του. Με έναν άλλο χάρτη θα βρουν κρυμμένους στις γωνιές του πάρκου μικρούς θησαυρούς του Νότου, και θα φτιάξουν τον χάρτη των δικών τους διακοπών, όπως εκείνοι τις ονειρεύονται.

Το βιβλίο έχει γράψει ο Μάνος Κοντολέων μαζί με την Άννα Κοντολέων σε εικονογράφηση Φωτεινής Τίκκου.

Η δράση έχει σχεδιαστεί από το anOther story στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Myrtillo Cafe, στο Παρκο για το Παιδι και τον Πολιτισμο (πρωην Κ.ΑΠ.Α.Ψ.), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι | Κρατήσεις: 2110123176

Σάββατο 12 Μαΐου, 12.00
Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ – Free Thinking Zone
Παιδιά 4+

Διαδραστική αφήγηση του νέου βιβλίου των εκδόσεων Key Books του Θοδωρή Τσεκούρα, «Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώααργκ» για να ανακαλύψουν οι μικροί φίλοι: Πώς μπήκαν όλα αυτά τα ζώα στο σπίτι της γιαγιάς; Και πού βρέθηκαν μικρά, μεγάλα, τέρατα, ζώα που δεν υπάρχουν πια, περίεργα ζώα, ζώα αστεία, ζώα επικίνδυνα αλλά και τρυφερά όλα μαζί στην αυλή της γιαγιάς; Θα καταφέρουν να ζήσουν αγαπημένα; Tι έγινε τελικά στην ιστορία.

Μία σουρεαλιστική εκδήλωση με πολύ πολύ κέφι και με τη συνεργασία των εκδόσεων Key books, του σχολείου για πολύ μικρά παιδιά Dorothy Snot και του Free Thinking Zone.

Είσοδος ελεύθερη. Ελάχιστη κατανάλωση 2 ευρώ.
Free Thinking Zone, Σκουφά 64 Αθήνα

key books

Σάββατο 12 Μαΐου, 18.00
Αφήγηση παραμυθιών – Ελατοδάσος Πάρνηθας
Για όλη την οικογένεια

Μια ξεχωριστή δράση που συνδυάζει την πεζοπορία με τα παραμύθια, τη ζωντανή μουσική και τη φύση. Μια μαγική βραδιά παραμυθιών με ζωντανή μουσική επένδυση, κυριολεκτικά μέσα στη φύση. Πεζοπορία στο Ελατοδάσος και επιστροφή στο καταφύγιο Φλαμπούρι, για χωριάτικες πίτες, σπιτικά πιάτα, κρασάκι και γλυκά.

H πεζοπορική βόλτα είναι προσφορά από το καταφύγιο Φλαμπούρι.

Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου, Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος
Έναρξη πεζοπορικής διαδρομής από το καταφύγιο Φλαμπούρι
Διοργάνωση: Καταφύγιο Φλαμπούρι
Ώρα συνάντησης στο καταφύγιο Φλαμπούρι 17:30′
Ώρα εκκίνησης πεζοπορικής βόλτας από το Φλαμπούρι 18:00′
Διάρκεια πεζοπορικής βόλτας: 1:30′ ώρα / Διάρκεια αφήγησης: 1:00′ ώρα.
Ώρα επιστροφής: 20:30′
Κόστος: 10 ευρώ (περιλαμβάνεται η αφήγηση και δύο σουβλάκια καλαμάκια)
Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής εδώ

Καταφύγιο Φλαμπούρι, Πάρνηθα

Σάββατο 12 Μαΐου, 12.30
Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο, Πολυχώρος Μεταίχμιο
Παιδιά 6-9 ετών

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!» από την εικαστική δράση City Reads – Αθήνα Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018, και τις εκδόσεις Μεταίχμιο που στόχο έχει να διευρύνει την αντίληψη και τις γνώσεις των παιδιών σχετικά με την παραγωγή του βιβλίου, και ταυτόχρονα να τα προσκαλέσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας με έναν εκδοτικό οίκο.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά παρατηρώντας αντικείμενα που σχετίζονται με το βιβλίο, γνωρίζουν επαγγελματικές ειδικότητες που έχουν σχέση με την παραγωγή και την προώθηση του βιβλίου και καλλιεργούν τη φαντασία και την εκφραστικότητά τους μέσω παιχνιδιών δραματοποίησης (παντομίμα, θεατρικό παιχνίδι). Από τι είναι φτιαγμένο ένα βιβλίο; Πώς ήταν τα βιβλία παλιά και πώς είναι σήμερα; Πόσα διαφορετικά βιβλία μπορούν να υπάρξουν; Τι είναι εκδοτικός οίκος και ποιοι επαγγελματίες απασχολούνται σε αυτόν; Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου βιβλίο;

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους βιβλία με θέμα τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που σχετίζονται με το βιβλίο: εφαρμόζουν απλή μέθοδο βιβλιοδεσίας και, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, χρησιμοποιούν ποικιλία υλικών για να εικονογραφήσουν τα εξώφυλλα των βιβλίων τους.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Διάρκεια: 90 λεπτά
Αριθμός παιδιών: Μέχρι 25 παιδιά
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

η τέχνη της ανακύκλωσης

Σάββατο 12 Μαΐου, 11.00-13.00
Η τέχνη της ανακύκλωσης
Παιδιά 5-15 ετών

Το Ίδρυμα Ωνάση μετράει ήδη πέντε χρόνια εκπαιδευτικών δράσεων στον τομέα της Ειδικής Αγωγής με βασικό στόχο: να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά το δικαίωμα στην «απόδραση». Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η τέχνη της ανακύκλωσης» λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται χωρίς διακρίσεις, να ενεργοποιούν τη φαντασία τους και να αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, έχοντας ως όχημα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε.
Παιδιά και έφηβοι τυπικής ανάπτυξης μαζί με παιδιά και εφήβους με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή και νοητική στέρηση συνεργάζονται, φτιάχνουν ομάδες και δημιουργούν φιγούρες για κουκλοθέατρο από ανακυκλώσιμα υλικά, μαθαίνοντας παράλληλα τα οφέλη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας κάποια απαραίτητα υλικά, όπως ρούχα, υφάσματα, κλωστές, κορδέλες και κουμπιά. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, λόγω περιορισμένων θέσεων, είναι αναγκαία η προκράτηση με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας: http://bit.ly/2FEcs6k.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε μία δίωρη συνάντηση και κάθε φορά συμμετέχουν συνολικά 20-25 παιδιά.
Για όσους δεν προλάβουν η δράση θα ξαναγίνει το επόμενο Σάββατο 19/05

Παιδική Χαρά Αγίας Σκέπης (Πρότυπος Παιδότοπος και για ΑμεΑ), Λεωφ. Πoσειδώνος (Ορφέως & Ιωάννου Φιξ & Μωραϊτίνη) 175 61 Παλαιό Φάληρο

Σάββατο 12 Μαΐου, 11.30
Ο Τζίκης ο τζιτζίκης, Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 3-5 ετών

Βιωματικό εργαστήριο με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα μουσικά όργανα. Από την προϊστορική σπηλιά του Χουμ και της Νταν, μέχρι το εξωτικό νησί «Μπαλισιγκούν» του αρχαίου ινδικού παραμυθιού… Και από τη δημιουργία μιας χορωδίας μέχρι τη γέννηση ενός αρχαιολόγου τα παιδιά θα περπατήσουν σε μελωδικά μονοπάτια.

Στο δάσος της ΙΜΕοχώρας, τα Τζιτζίκια έπαψαν να τραγουδούν και να χορεύουν. Ο Τζίκης ο Τζιτζίκης, ένας φοβερός μαέστρος και τενόρος, έχασε την χορωδία του και ψάχνει να βρει καινούριους φίλους για να τον βοηθήσουν να ξαναφέρει τον χορό και το τραγούδι. «Τι λέτε παιδιά; Μιας και μαζευτήκαμε σήμερα όλοι εδώ δεν γινόμαστε εμείς η καινούρια χορωδία του Τζίκη Τζιτζίκη;» Για να γίνει αυτό: ζεσταίνουμε τις φωνές μας, βάζουμε τον ήχο σε τάξη, ανακαλύπτουμε τις νότες, γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα.

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

εθνική πινακοθήκη

Σάββατο 12 Μαΐου, 11.00
Παιδικό εργαστήρι – Εθνική Πινακοθήκη
Παιδιά 4+

Παιδικό Εργαστήρι που λειτουργεί ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00-14.00, και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και τη συνεργασία, γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά.

Η Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητές τους. Τα βοηθά να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη φύση, τη ζωή, την ιστορία της τέχνης, τα κάνει κοινωνικότερα, τονώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους.
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Μιχάλης Μαδένης

Εθνική Γλυπτοθήκη : Άλσος Στρατού Γουδή Είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Κατεχάκη, Αθήνα 115 25

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κυριακή 13 Μαΐου, 13.00
Από την ανακύκλωση ως τη δημιουργία, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 5-7 ετών

Διαδραστικό εργαστήριο για να μυηθούν τα παιδιά στην τέχνη του χειροποίητου χαρτιού. Μια επίσκεψη στο Museo della Carta (Μουσείο του χαρτιού) για να γνωρίσουν την ιστορία της δημιουργίας του χαρτιού, και στη συνέχεια να φτιάξουν το δικό τους χαρτί.
Η συνταγή περιλαμβάνει παλιούς φακέλους αλληλογραφίας, εισιτήρια και άλλα ανακυκλώσιμα χαρτικά, μπαχαρικά, μυρωδικά, λουλούδια, λίγο γρασίδι και πολλή φαντασία. Μπορεί κανείς να φέρει και τα δικά του υλικά από το σπίτι.

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο) / Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , Αθήνα, 106 74

Κυριακή 13 Μαΐου, 10.00-12.00
Ένα γλυκό για τη μαμά, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 1-3 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα φτιάξουν γλυκά με αφορμή τη γιορτή της μητέρας.  Ποια υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μπισκότα; Πόσο μαλακό είναι το αλεύρι; Τι χρώμα έχει η ζάχαρη; Τι σκεύη θα χρειαστούμε; Τα παιδιά πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά δημιουργώντας το δικό τους μπισκότο για να γλυκάνουν νωρίτερα τη μαμά τους τη μέρα της γιορτής της.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής:
για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 10:50
για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων Σάββατο – Κυριακή: 11:10 – 12:00

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.
Ελληνικό παιδικό μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

Κυριακή 13 Μαΐου, 12.30
Τα ζώα ζητούν το δίκιο τους, Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 5-8 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή ένα αρχαίο ινδικό παραμύθι, γεμάτο κίνηση, ήχο και ρυθμό, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευή και ζωγραφική για να εξελιχθεί ένας φιλοσοφικός διάλογος, μεταξύ ζώων και ανθρώπου, ο οποίος διαφωτίζει τη σχέση όλων των στοιχείων της φύσης και τη σημασία του καθενός για τη ζωή πάνω στη γη.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα όμορφο νησί που το ονόμαζαν «Μπαλισιγκούν» και βρισκόταν στη μέση μιας καταπράσινης θάλασσας. Στο νησί ζούσαν μόνο ζώα και όλα ήταν ευτυχισμένα. Εκεί, δεν είχε πατήσει ποτέ ο άνθρωπος το πόδι του, ώσπου μια μέρα μια τρομερή θύελλα έφερε στην ακτή του ένα καράβι φορτωμένο ανθρώπους. Πόσο τυχεροί ήταν οι άνθρωποι, είχαν σωθεί! Ήταν όμως τυχερά και τα ζώα που συνάντησαν τους ανθρώπους; Μπόρεσαν να ζήσουν όλοι αρμονικά;

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

καγιάκ

Κυριακή 13 Μαΐου, 17.30
Καγιάκ στο ποτάμι – ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 10+

Το πρόγραμμα, βασισμένο στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων της Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ, στοχεύει στη γνωριμία μικρών και μεγάλων με το καγιάκ ενώ συγχρόνως δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το ΚΠΙΣΝ κωπηλατώντας.

Για παιδιά άνω των 10 ετών & ενήλικες, έως 20 συμμετοχές ανά 30 λεπτά
Aπαραίτητη η παρουσία συνοδού για παιδιά κάτω των 15 ετών.
H δράση θα επαναληφθεί και στις 27/05 αλλά και τα Σάββατα 05, 12, 19, 26/05 | 17.30-20.00

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Θέατρο

Σάββατο 12 Μαΐου, 12.00
Γύρω γύρω μήνες – Μονή Καισαριανής
Παιδιά 4+

Θεατρική παράσταση από την ομάδα Μικρός Νότος ΓΥΡΩ – ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ η οποία στηρίζεται σε μουσικοπαιδαγωγικές αρχές και αντλεί πλούτο, γνώση και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις. Τα διαδραστικά μέρη της ακολουθούν τα τραγούδια, τα παιχνίδια και τα έθιμα, όπως τα συναντάμε στην παράδοσή μας.

Σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών γιορτάζει την Άνοιξη και του Μαγιού τις ομορφιές και τις χαρές, στον ανοιχτό χώρο του Αισθητικού Δάσους Υμηττού (δίπλα στη Μονή Καισαριανής). Αυτή την εποχή, «πρωταγωνιστές» στην παράσταση είναι τα παραδοσιακά «χελιδονίσματα» και η «περπερούνα». Με παροιμίες και τραγούδια για τον Μάιο, με παιχνίδια της αυλής που κοντεύουμε να ξεχάσουμε (ή δεν γνωρίσαμε ποτέ), τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έθιμα που συμβολίζουν το τέλος του χειμώνα και το πέρασμα προς τους πιο φωτεινούς μήνες του χρόνου.
Η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.

Αισθητικό Δάσος Υμηττού, Μονή Καισαριανής

Σάββατο 12 Μαΐου, 11.00
Η μαμά και το μαμουθάκι, Χώρος Τέχνης Ασωμάτων
Παιδιά 2,5-5,5 ετών

Η “Μαμά για το Μαμουθάκι” είναι μια μαγική, τρυφερή ιστορία για μικρά παιδιά 2,5 έως 5,5 ετών με ηθοποιούς, κούκλες και τεχνική sand-art (ζωγραφική με άμμο), πάνω στην έννοια Μαμά, που θα αγγίξει τις καρδιές των μικρών και μεγάλων θεατών. Μια παράσταση από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο “White Puppet”.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Κυριακή 13 Μαΐου στις 17:30

Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο, τηλ: 211-8009838, 697-3631659

θέατρο Μαιριγή

Σάββατο 12 Μαίου, 21.00
Βάτραχοι του Αριστοφάνη, Θέατρο Μαιριβή
Παιδιά 9+

Παράσταση θεάτρου σκιών από το Μικρό Θέατρο Σκιών με ζωντανή μουσική. Το έργο διδάχθηκε για πρώτη φορά το 405 π.Χ. και ήταν τέτοια η επιτυχία του, που το αθηναϊκό κοινό ζήτησε και παίχτηκε σε επανάληψη (πράγμα σπάνιο για εκείνα τα χρόνια). Ο Αριστοφάνης καινοτομεί και σε αυτό του το έργο. Φτιάχνει την πρώτη φιλολογική κωμωδία. Ο αγώνας των Βατράχων στο δεύτερο μέρος είναι η λογοτεχνική αψιμαχία μεταξύ του Αισχύλου και του Ευριπίδη.

Οι φιγούρες της παράστασης είναι κατασκευασμένες στο χέρι και αναπαράγουν τον τρόπο που έφτιαχναν οι πρώτοι Καραγκιοζοπαίχτες τις δικές τους φιγούρες με χαρτόνια και κοπίδια. Επίσης είναι πασιφανές ότι τα αστεία του Αριστοφάνη έχουν μέσα τους σπέρματα από λαϊκά αστεία, λαϊκά χωρατά, αλλά και οι χαρακτήρες του Αριστοφάνη θυμίζουν Καραγκιόζη. Ή μάλλον το ανάποδο ο Καραγκιόζης είναι ο συνεχιστής του Αριστοφάνη.

Διάρκεια: 70 λεπτά
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών 10€ Μειωμένο 8€
Απαραίτητη η κράτηση θέσης: 210 5222181, 6942420062
Η παράσταση θα επαναληφθεί την Κυριακή 13 Μαΐου στις 19.00

Εργαστήρι Μαιρηβή Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

εργαστήριο Μαιρηβή