Συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις για δράσεις με τους μικρούς μας φίλους για το ΣΚ που ακολουθεί. Δημιουργικά και βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και νέες θεατρικές παραστάσεις.

Αφηγήσεις Βιβλίων και δημιουργικά εργαστήρια

Σάββατο 5 Μαΐου, 11.30
Παραμύθια στον Εθνικό Κήπο
Παιδιά 4+

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου, προσκαλεί να διαβάσουμε παρέα τα «Παραμύθια του Κήπου». Οι μικροί φίλοι, θα απολαύσουν αυτό το μήνα την ιστορία «Ο Φεντερίκο και το μαγικό ραβδί» της Μόνικα Σάγκμπεργκ με συνοδεία κλασικής κιθάρας.

Μουσική – Αφήγηση: Αθηνά Παπαστεφάνου
Ώρες παραστάσεων: 11:30 π.μ. και 12:30 μ.μ.
Τηλ. επικοινωνίας: +30 210 3236503, +30 210 7215019
Είσοδος ελεύθερη

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου
Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau).

Εθνικός Κήπος, Είσοδος από οδό Αμαλίας

Σάββατο 5 Μαΐου, 12.00
Εργαστήριο εκμάθησης χαρτοποιητικής Τέχνης, Μουσείο Ηρακλειδών
Παιδιά 6-12 ετών

Διαδραστικό εργαστήριο με στόχο να μάθουν τα παιδιά να φτιάχνουν αληθινό χειροποίητο χαρτί ανακυκλώνοντας παλιές, χρησιμοποιημένες σελίδες, ανακαλύπτοντας τη μαγεία της δημιουργίας.

Στο πρώτο μέρος, η αίθουσα του εργαστηρίου γίνεται εργαστήρι χαρτοποιητικής, ώστε να μάθουν τα παιδιά να φτιάχνουν αρχικά τον πολτό, να τον ρίχνουν στο καλούπι μέσα στο νερό, να τον στραγγίζουν, να τον στεγνώνουν και να τον βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να μετατρέπεται σε χαρτί.

Στο δεύτερο μέρος, η αίθουσα μετατρέπεται σε ατελιέ για να ζωγραφίσουν πάνω στο δικό τους χαρτί μια αυθεντική ζωγραφιά, εμπνευσμένοι από τον πλούτο της κινεζικής τέχνης την οποία στο τέλος παίρνουν μαζί τους.

Δομή:
Α’ μέρος (45 λεπτά): Ιστορία του Χαρτιού στην Κίνα, κατασκευή Χαρτιού
Β’ μέρος (45 λεπτά): Ζωγραφική στο χειροποίητο χαρτί (Λουλούδι, Ιδεόγραμμα, ή Κινέζικο Τοπίο)

Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια: Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός.
15€ – (συμπεριλαμβάνεται το κόστος των υλικών)

Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι αυστηρά οχταμελή, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες: Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00, Ε: edu@herakleidon-art.gr

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα

Σάββατο 5 Μαΐου, 13.00
Παραμυθοϊστορίες της αγωνίας, Μουσείο Συναισθημάτων
Παιδιά 5-12 ετών

Βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχει να ενθαρρύνουν μικρούς και μεγάλους να γνωριστούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο των συναισθημάτων με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα χρώματα, τους ήχους. Αυτό το Σάββατο οι συμμετέχοντες θα διαχειριστούν την αγωνία απαντώντας σε ερωτήματα όπως:

– Τι θα γίνει παρακάτω; Προλαβαίνω; Θα είναι όλα έτοιμα; Όλοι αυτοί θα είναι από κάτω και θα μας κοιτάζουν; Τα θυμάμαι όλα όσα χρειάζομαι; Εάν δε θυμάμαι να απαντήσω στην ερώτηση; Αρκώ; Μοιάζει οικείο;

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, Αθήνα 117 41

Σάββατο 5 Μαΐου, 11.30
Τι βιβλίο είναι η Πλατεία Κοντζιά; Ανοιχτό – Πλατεία Κοντζιά
Παιδιά 7-11 ετών

Εργαστήριο για παιδιά με θέμα τη δημιουργία ενός βιβλίου με αφορμή την πλατεία Κοτζιά στα πλαίσια του Athens Urban Picnic: The Book edition. Μέσα από διαδραστικές μεθόδους εξερεύνησης και αναζήτησης, τα παιδιά θα γνωρίσουν την πλατεία Κοτζιά με ένα διαφορετικό τρόπο, και θα ανασυνθέσουν στο χώρο την εμπειρία τους. Τι μπορεί να είναι ένα βιβλίο;

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Διοργάνωση: Ομάδα Kid A
Η ηλικιακή ομάδα: 7 -11 χρόνων. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεχόμενη ροή στο χώρο για να καλύπτει το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη του την διάρκεια.

Πλατεία Κοντζιά, Αθήνα

Σάββατο 5 Μαίου, 13.30
Παιδική θεατρική παράσταση «Γύρω Γύρω Μήνες» – Πλατεία Κοτζιά
Παιδιά 3+

Στη μουσικό-παιδαγωγική παράσταση την οποία δημιούργησαν η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος και ο σκηνοθέτης – μουσικός Πέτρος Δαμουλής, τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

Μέσα στην καθημερινότητα της ζωής στην πόλη, η παράσταση συνδέεται με την καρδιά της παράδοσης. Συνδέεται με το σχολείο και με την εκπαιδευτική πράξη, μέσα από τη μουσική, τη δημιουργική κίνηση, τη θεατρική δράση, την ουσιαστική διάδραση με τα παιδιά.

Η παράσταση διοργανώνεται στα πλαίσια του Athens Urban Picnic: The Book edition και εντάσσεται στο πρόγραμμα των δράσεων του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα

Σάββατο 5 Μαΐου, 11.00
Παιδικό εργαστήρι – Εθνική Πινακοθήκη
Παιδιά 4+

Παιδικό Εργαστήρι που λειτουργεί ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00-14.00, και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και τη συνεργασία, γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά.

Η Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητές τους. Τα βοηθά να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη φύση, τη ζωή, την ιστορία της τέχνης, τα κάνει κοινωνικότερα, τονώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους.

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Μιχάλης Μαδένης

Εθνική Γλυπτοθήκη : Άλσος Στρατού Γουδή Είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Κατεχάκη, Αθήνα 115 25

Σάββατο 5 Μαΐου, 17.30 και 19.00
Φτιάχνω μουσική με το στόμα, ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 6-12 ετών

Ένα βιωματικό μουσικό εργαστήρι για παιδιά βασισμένο στις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής, χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων ή ηχογραφημένης μουσικής. Μοναδικοί συνδυασμοί τραγουδιού με human beatbox, (τη δημιουργία μουσικής με το ανθρώπινο στόμα), ωθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες της μουσικής, να ανακαλύψουν τη φωνή τους και την αξία της συνεργασίας και, τέλος, να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί μουσικής.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Φωνή: Μάτα Κούρτη, Beatbox: El Pap Chic

Σάββατο 05, 12/05
17.30-18.30 | 6–9 ετών
19.00-20.00 | 9–12 ετών

Νότια Μονοπάτια

Έως 30 συμμετέχοντες ανά εργαστήριο, Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα

Σάββατο 5 Μαΐου, 17.00
«Ο Γαϊγλάρος» – Ωδείο Αθηνών/The Meet Market
Παιδιά 4+

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Meet Market, η ομάδα κουκλοθεάτρου Τα Πάντα Φι, παρουσιάζει μια νέα παραγωγή, την ιστορία του Γαϊγλάρου. Η παράσταση εμπνέεται από τρεις διαφορετικές ιστορίες: Το Ασχημόπαπο, τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινκγστον και τη Φάρμα των Ζώων.

Δανειζόμενη δραματικά στοιχεία και ήρωες από τις τρεις ιστορίες καταλήγει σε ένα νέο παραμύθι, το οποίο όμως βασίζεται σε κλασσικά και διαχρονικά θέματα. Βασικός ήρωας της παράστασης είναι ο Ντάρυ, ο μικρός γλάρος, ο οποίος απρόσμενα βρίσκεται μόνος στο αφιλόξενο περιβάλλον μιας φάρμας. Μέσα από τις διάφορες περιπέτειές του εκεί, τα εσωτερικά εμπόδια και τις εξωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καταφέρνει μεγαλώνοντας να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις δυνατότητές του.

Σενάριο: Kική Μαλτσάκη, Ειρήνη Μάστορα,Κώστας Μακρής
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μάστορα, Κική Μαλτσάκη, Francisco Britto
Κατασκευές, Εμψύχωση : Kική Μαλτσάκη, Ειρήνη Μάστορα
Πρωτότυπη Μουσική : Φωτεινή Τσακνάκη, Αλέξης Γραμματικός, Background Projection

Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα

Τεχνόπολη

Κυριακή 6 Μαΐου, 11.00 και 12.00
Στην αυλή του εργοστασίου, Τεχνόπολη
Παιδιά 3+

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να πειραματιστούν τα παιδιά με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης. Κάτω απ’ τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο, θα φτιάξουν ένα πελώριο έργο τέχνης με τα χέρια τους και τέμπερες που όμως δεν θα μοιάζει πολύ διαφορετικό άμα το κόψουν σε μικρά-μικρά κομμάτια.

Θα διαλέξουν μεταλλικά αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά ενώ θα πάρουν τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές μας για να σχεδιάσουν τι βλέπουμε από το Sky Walk, το υπερσύγχρονο action park που βρίσκεται στην Τεχνόπολη, παίζοντας με το φως και τις σκιές.
Ώρες: 11.00-12.00 και 12.00-13.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παιδική Χαρά

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Κυριακή 6 Μαΐου, 12.30
Ζουν μέσα στην άμμο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Παιδιά 2-6 ετών

Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με ζώα που ζουν στην άμμο.

Για τα παιδιά 4-6 ετών
Στη θάλασσα μέσα κατοικούν και στο βυθό προτιμούν να ζουν. Χταπόδια, αστερίες, καβούρια, αστακοί, στην άμμο μέσα κρύβονται όλοι μαζί
Τα παιδιά θα τα γνωρίσουν από κοντά.

Για τα παιδιά 2-4 ετών
Μια χελώνα κρύβει προσεχτικά τα αυγά της μέσα στην καυτή άμμο. Ένα ήρεμο βράδυ τα αβγά σπάνε και από μέσα ξεπροβάλλει ένα πλήθος μικρά αδέξια χελωνάκια. Τα μικρά τρέχουν προς τη θάλασσα κι έτσι ξεκινά το ταξίδι της ζωής τους. Μια ιστορία με μουσική και κίνηση για το βυθό και τα μυστικά των πλασμάτων που ζουν εκεί.

Η συμμετοχή στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Μουσείου:
6€ για τους ενήλικες, 4€ για τα παιδιά

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά

Κυριακή 6 Μαΐου, 11.00
Διαβάζουμε δυνατά στα Εξάρχεια, Λέσχη Εκτός Γραμμής
Παιδιά 5+

Με στόχο τη συγκέντρωση βιβλίων για τη δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης στην περιοχή των Εξαρχείων, η Λέσχη εκτός Γραμμής, υποδέχεται τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη για να διαβάσει το βιβλίο Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια της Κατερίνας Σχινά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στην παρέα θα βρίσκεται και η ηθοποιός – εμψυχώτρια Δόμνα Ζαφειροπούλου, για ένα παιχνίδι ρόλων ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

Είσοδος ελεύθερη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Εκδόσεων Παπαδόπουλος και της Κόκκινης Αλεπούς κι εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας καμπάνιας ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ, μια πρωτοβουλία του online περιοδικού για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού, η οποία σκοπό έχει να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και την ανάγνωση μέσα από την αφήγηση.

Όποιος θέλει μπορεί να φέρει μαζί του και ένα βιβλίο προσφορά για τη βιβλιοθήκη. Σύντομα θα ανακοινωθεί και η τοποθεσία της βιβλιοθήκης.

Διοργάνωση: Blog Κάθε Μέρα γονείς

Λέσχη Εκτός Γραμμής , Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου

Θέατρο

Σάββατο 5 Μαΐου, 21.00
Το ταξίδι, Μικρό Εθνικό
Έφηβοι

Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο λίγο πριν κλείσει η θεατρική περίοδος 2017-2018, δίνει βήμα στους εφήβους με μια σειρά παραστάσεων από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και την παράσταση «Το ταξίδι», σε συμπαραγωγή με την Unicef και σε χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO).

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του σε έφηβους πρόσφυγες. Είκοσι έφηβοι, πρόσφυγες και Έλληνες, κάνουν θέατρο. Μιλάνε με χειρονομίες, με αμήχανες αγκαλιές, με βλέμματα όλο ερωτηματκά, με νανουρίσματα, με γέλια, με εικόνες από τους εφιάλτες τους και με τα παραμύθια της χώρας τους ο καθένας, μιλάνε με τη γλώσσα που φτιάχνουν, τη γλώσσα της ομάδας τους. Μαζί τους επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου και η πίστη όλων μας πως το θέατρο μπορεί στ’ αλήθεια να μεταμορφώσει ζωές.

Σκηνοθεσία Σοφία Βγενοπούλου
Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος ελεύθερη

Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 104 37, Αθήνα