Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία στη Βιέννη έχει μακρά ιστορία: πάει πίσω μέχρι το 1838. Στην αρχή η πρωτοχρονιάτικη συναυλία δινόταν από διάφορες ορχήστρες και στο πρόγραμμα έμπαιναν έργα από μεγάλους Βιεννέζους συνθέτες. Από το 1928 ως το 1932 την πρωτοχρονιάτικη συναυλία διευθύνει ο Γιόχαν Στράους ΙΙΙ, εγγονός της οικογένειας και οι ετήσιες στραουσάδες αποκτούν και γενεαλογική σφραγίδα. Τότε ξεκινούν και οι πρώτες αναμεταδόσεις, ραδιοφωνικές εξυπακούεται, από τη χρυσή αίθουσα του Musikverein της Βιέννης (το κτίριο αυτό του Θεόφιλου Χάνσεν χτίστηκε με χορηγία μεταξύ άλλων και του Έλληνα εμπόρου Νικόλαου Δούμπα – οπότε μπορεί να τραφεί η γνωστή βεβαιότητά μας πως καθετί όμορφο στον κόσμο αυτό έχει σχέση με την Ελλάδα).

Και το 1939 έρχεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστρία έχει ήδη προσαρτηθεί «φιλικά» στo Γερμανικό Ράιχ και στη Φιλαρμονική της Βιέννης μαέστρος είναι ο Κλέμενς Κράους. Ο γκαουλάιτερ της Βιέννης του ζητά μια λαμπρή συναυλία (κοντά στην Πρωτοχρονιά αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου) τα έσοδα από την οποία θα δοθούν για την πολεμική προσπάθεια. Από το 1941, η συναυλία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου και μάλιστα ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Η μουσική των Στράους θεωρείται η ουσία της αυστριακότητας, σε μια εποχή όπου το εθνικό φρόνημα είναι υψηλό, και το κοινό ζητά επίμονα κι άλλο Στράους. Έτσι παγιώνεται η κυριαρχία των Στράους  στο πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα. (Αγαπώ να αποκαλώ την οικογένεια Στράους «οι Κονιτοπουλαίοι της Βιέννης», έτσι που γράφανε όλοι: παππούδες, πατεράδες, θείοι, ξαδέρφια, κάτι μπατζανάκηδες).

Την πρώτη χρονιά μετά τον πόλεμο, το 1946 η πρωτοχρονιάτικη συναυλία διευθύνεται από τον Γιόζεφ Κριπς, ο οποίος είχε ένα βασικό προσόν: οι ναζί του απαγόρευαν να διευθύνει και τον είχαν αφήσει άνεργο. Η συσχέτιση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας με την ιστορία των ναζί του 1939 θαμπώνει. Το κοινό αντιμετωπίζει τη συναυλία σαν μια συμβολική κίνηση ειρήνης, ένα λιθαράκι στην επούλωση των πληγών.

Οι αναμεταδόσεις, με τα χρόνια και τηλεοπτικές, γίνονται παγκόσμιο γεγονός της Πρωτοχρονιάς. Οι μεγαλύτεροι μαέστροι του κόσμου διευθύνουν: ο Κάραγιαν, ο Αμπάντο, ο Ζουμπίν Μέτα, ο Ρικάρντο Μούτι, ο Νικολά Αρνονκούρ, ο Σέιτζι Οσάουα, ο Ζωρζ Πρετρ, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Ρεκόρ τηλεθέασης. Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκει στην συναυλία μια αναλαμπή του παλιού κόσμου, εξαιρετικά γοητευτική, αλλά και μια αστικού τύπου ευωχία: κάθε Πρωτοχρονιά τα σαλόνια του 19ου αιώνα ξαναζούν για λίγη ώρα και γεμίζουν βαλς, πόλκες και μαζούρκες. Μαζί με τη δημοφιλία, έρχονται και τα συμπαρομαρτούντα του εμπορίου: οι τιμές για τα εισιτήρια φτάνουν σε γελοία ύψη, η προπώληση εξαντλείται ένα χρόνο πριν.

Φέτος θα ακούσουμε τον «Γαλάζιο Δούναβη» (150 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του) και το «Εμβατήριο Ραντέτσκι» (το πιο καθιερωμένο σουξέ) υπό την μπαγκέτα του 35χρονου Γκουστάβο Ντουνταμέλ, γνωστού για την ορμή και το μπρίο του. Η φετινή συναυλία θα συμπέσει με τα 175 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής της Βιέννης αλλά και με τα 300 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Θηρεσίας (της αυτοκράτειρας στην μούρη της οποίας η Αλίκη Βουγιουκλάκη ζωγράφιζε μουστάκια όπως μάθαμε στο «Χτυποκάρδια στα θρανία»). Μέσα στα υπέροχα λουλούδια και υπό τον ήχο της ελαφράς μουσικής, με φόντο την πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πρωτεύουσα, την όμορφη Βιέννη, θα χαζέψουμε στις τηλεοράσεις μας ενώ πίνουμε τον καφέ μας. Φέτος, που ο κόσμος αφήνει πίσω του μια δύσκολη χρονιά και που ανοίγεται μπροστά του το πιο αλλοπρόσαλλο, μεγάλο ερωτηματικό (τι θα ζήσουμε άραγε το 2017;) ένα τελευταίο διάλειμμα χαράς είναι ό,τι πρέπει. Και μετά, τα κεφάλια μέσα.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, θα μεταδοθεί απευθείας την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2017, και ώρα 12:15 το μεσημέρι, από την ΕΡΤ1 (μέσω του δικτύου της EBU).