Το «START – Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το 2017, την τρίτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα, οι διοργανωτές έλαβαν περίπου 200 αιτήσεις συμμετοχής από όλη την Ελλάδα, από τις οποίες προκρίθηκαν όσες προέκριναν τη διατομεακή αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας κοινότητας και την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα. Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει συνολικά τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι υπότροφοι μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές δεξιότητες, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των τριών φάσεων του προγράμματος, από το Δεκέμβριο 2017 ως και το Μάιο 2018 υλοποιούνται 15 κοινωνικοπολιτιστικά έργα σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρέχει στους 15 υπότροφους που έφτασαν μέχρι και την τρίτη φάση υποτροφία και χρηματοδότηση, καθώς και επιλεγμένα εργαστήρια διαχείρισης έργων και μέντορινγκ, για την εξάμηνη υλοποίηση των έργων τους.

Τα έργα αυτά, τοπικού χαρακτήρα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για πολιτιστική συμμετοχή και συνεπώς ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει στην κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ζωής τους. Σε αυτή τους την προσπάθεια υποστηρίζονται επιπλέον από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του συνεργατικού χώρου για ΜΚΟ Social Dynamo στην Αθήνα, ο οποίος τους προσφέρει πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης ομάδων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Οι υπότροφοι/πολιτιστικοί διαχειριστές λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, στήνουν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπουργεία, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.

Τα 15 κοινωνικοπολιτιστικά έργα που υλοποιούνται μέχρι τον Μάιο 2018:

1. Βέροια και Θεσσαλονίκη
• Τέμπο: προσβασιμότητα στη μουσική εκπαίδευση σε επίπεδο γειτονιάς μέσω της τεχνολογίας
• To Whom It May Concern: Σπάζοντας τη σιωπή γύρω από τον HIV

2. Καρδίτσα
• Ιδρύοντας ένα Κοινωνικό – Πολιτιστικό κέντρο στην Καρδίτσα

3. Γέρα Λέσβου
• Reviving Buldings: ενεργοποίηση τοπικών κοινοτήτων για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά και ταυτότητα

4. Μεσολόγγι 
• Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους: μαθητές βιώνουν επαγγέλματα της περιοχής τους που χάνονται και καταγράφουν τις τεχνικές τους με σύγχρονα μέσα

5. Αθήνα
• The Bee Camp: εμπειρία εκπαίδευσης για την περιβαλλοντική συνείδηση
• re<>direct: βιώσιμες τεχνικές διάσωσης προϊόντων για την ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης στα αστικά κέντρα
• ARKANOINT: κινητή παιδική χαρά επαυξημένης πραγματικότητας για την κοινωνικοποίηση των παιδιών προσφύγων
• (Μετα)Κινώντας τη Μουσική: Διαγενεακό Έργο Κρουστικού Χορού
• Kyma Project – Inclusive Dance: πλατφόρμα ενασχόλησης ατόμων με κάθε είδους αναπηρία με το χορό
• This is not a feminist project: διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα για τη γυναικεία ταυτότητα και την ισότητα των φύλων
• Θέατρο της Ενσωμάτωσης: διαπολιτισμική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για νέους Έλληνες και πρόσφυγες
• Flyings Duets: κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας και επίλυση διαφωνιών μέσω κίνησης

6. Ξυλόκαστρο Κορινθίας 
• Smallville: κοινωνική ενδυνάμωση των επαρχιακών κοινοτήτων

7. Πάτρα
• Scool: εκπαιδευτική πρωτοβουλία με τεχνικές θεάτρου και παιχνιδιών ρόλων για τη μετάδοση της γνώσης