Πολλές οι δράσεις γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο για τους μικρούς φίλους. Διαδραστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες θεατρικές παραστάσεις αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων μερικές από αυτές. Εδώ συγκεντρώσαμε μερικές από τις προτάσεις. Εσείς επιλέγετε εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο. Άλλωστε και εμείς οι γονείς πρέπει να συν-διασκεδάζουμε.

«Οι περισσότεροι από εμάς γινόμαστε γονείς πολύ πριν πάψουμε να είμαστε παιδιά» ~ Mignon McLaughlin, Αμερικανίδα αρθρογράφος (1913-1983)

Παρουσιάσεις Παιδικών Βιβλίων

 

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 12.00
Ο Τζάστιν Γκρέυ και οι φύλακες της φωτιάς, Public Αγ. Δημητρίου
Παιδιά 8+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Ανδρεάδη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέσα από ένα βιωματικό μυστήριο τα παιδιά θα ιχνηλατήσουν μαζί το ταξίδι του Τζάστιν. Ο 12χρονος Τζάστιν, βρίσκει έξω από το παράθυρό του ένα άκρως απόρρητο μήνυμα που του ζητάει να σώσει τον κόσμο. Ο αποστολέας είναι άγνωστος. Κάπως έτσι αποφασίζει με τους φίλους του να ακολουθήσει τις οδηγίες του γράμματος. Ένας απειλητικός άντρας τούς καταδιώκει στα πέρατα της Γης και η παρέα ρίχνεται σε ένα κυνήγι στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να πάρει μέτρα για να σώσει τον κόσμο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Βιβλιοπωλείο Public του Αγίου Δημητρίου (Λ. Βουλιαγμένης 276).

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 11.30
Μια Αθήνα για ατρόμητα κορίτσια – Σχολή Χορού Δόρα Στράτου
Παιδιά 8+

Μια διαδραστική και πρωτότυπη ξενάγηση, μια Αθηναϊκή διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ξεναγός η Κατερίνα Σχινά, θα ακολουθήσει με τους συμμετέχοντες τα τα βήματα 40 σπουδαίων Ελληνίδων επιστημόνων, καλλιτεχνών, αγωνιστριών της ελευθερίας κ.ά., που κατάφεραν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα στον τομέα τους.
Δράση στα πλαίσια του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων,

Θεατρική επιμέλεια-δραματοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Διάρκεια 1,5-2 ώρες
Συμμετοχή ελεύθερη – επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο e.dermitzaki@epbooks.gr, ή τηλ: 210 2816 134 (εσ. 817)

Αφετηρία στη Σχολή Χορού Δόρα Στράτου, Σχολείου 8, Αθήνα.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 12.30
Πίκο και Λόλα – Πολυχώρος Μεταίχμιο
Παιδιά 3+

Παράσταση κουκλοθέατρου που βασίζεται στην ομότιτλη σειρά βιβλίων της Λίνας Σωτηροπούλου από την Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι.

Η Λόλα έχει παράξενες ιδέες. Τη μία θέλει να ταξιδέψει στο φεγγάρι, την άλλη αποφασίζει να γιορτάζει τα γενέθλιά της κάθε μέρα. Ο Πίκο συχνά νυστάζει και θέλει να πάει για ύπνο ή καμιά φορά είναι λιγάκι άρρωστος ή κάνει ετοιμασίες για την εκδρομή που θα πάει με τη Λόλα. Και κάπως έτσι μπλέκουν οι δυο τους σε απίθανες περιπέτειες.

Η σειρά Πίκο και Λόλα, περιλαμβάνει διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος. Πρωταγωνιστές του ο Πίκο και η Λόλα, δύο διαφορετικοί αλλά αχώριστοι φίλοι, που με τις περιπέτειές τους βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και φυσικά …να γελάσουν!

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Δράσεις

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 10.00
Στο παλάτι του θυμού, Μουσείο Συναισθημάτων
Παιδιά 5-15 ετών

Διαδραστική έκθεση που σκοπό έχει να προσφέρει ερεθίσματα στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες που τα περιβάλλουν, μέσα από την αλληλεπίδραση με τα διαδραστικά εκθέματα. Εκθέματα με στόχο να προσφέρουν ερεθίσματα στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες για να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια.

Ημερομηνίες για το ελεύθερο κοινό: 6, 7, 13, 14, 20, 21 και 27 Οκτωβρίου 2018

Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, Αθήνα 117 41

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 11.00
Αρχειο-Τέκτονες – Μουσείο Μπενάκη
Παιδιά 8-11 ετών

Με αφορμή το παιχνίδι των Σουρεαλιστών cadavre exquis, τα παιδιά αλλάζουν, παραμορφώνουν, πειραματίζονται και οικοδομούν εκ νέου φανταστικά κτήρια. Επιχειρούν μία δημιουργική αποδόμηση της αρχιτεκτονικής γνωστών κτηρίων ώστε να συνθέσουν μια νέα εικόνα συνδυάζοντας διαφορετικές εποχές και ρυθμούς. Μαθαίνουν την Αθήνα αλλιώς και μεταφέρουν την εμπειρία τους στην πραγματική πόλη.

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους εξερεύνησης και αναζήτησης, θα γνωρίσουν το εύρος των Αρχιτεκτονικών Αρχείων του Μουσείου, θα δουν διαφορετικούς τύπους αρχιτεκτονικής και πώς αυτοί συνδέονται με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε εποχής. Μέσα από ένα παιχνίδι παρατήρησης και καταγραφής θα επιχειρήσουν μία οπτική ανάλυση των όψεων των κτηρίων, εφευρίσκοντας έναν δικό τους τρόπο ανάγνωσης της αρχιτεκτονικής, και βέβαια θα βάλουν τους δικούς τους κανόνες.

Είναι η πρώτη φορά που τα Αρχιτεκτονικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη ανοίγουν στα παιδιά για να είναι εκείνα οι καινούργιοι επιβάτες που θα επισκεφτούν, θα ανακαλύψουν και θα «αποδομήσουν» αρχιτεκτονικά την Αθήνα του 20ού αιώνα.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: KidA Workshop

Παραγωγή: Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και Τμήμα Εκπαίδευσης
Πληροφορίες και κρατήσεις: Μουσείο Μπενάκη | Εκπαίδευση Δευτέρα έως Πέμπτη I 10.00-14.00 I  Τ. 210 3671067-9

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα 106 74

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 11.30
Εμείς οι Νεάντερταλ, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 5-10 ετών

Διαδραστικό εργαστήριο: Πώς ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι; Τι ζωγράφιζαν στους τοίχους των σπηλαίων και ποια ήταν η σημασία όλων αυτών που ζωγράφιζαν; Μέσα από παιχνίδια ρόλων και τεχνικές δανεισμένες από το εκπαιδευτικό δράμα τα παιδιά θα μυηθούν στον κόσμο των Νεάντερταλ και στις σπηλαιογραφίες. Ως προϊστορικοί άνθρωποι θα βιώσουν το μυστήριο και τη μαγεία που είχαν αυτές τις αναπαραστάσεις, χαράζοντας εικόνες της καθημερινότητάς τους πάνω σε γύψο. Στη συνέχεια θα σχεδιάσουν τις εντυπώσεις τους στους τοίχους του εργαστηρίου και θα φτιάξουν σφραγίδες με πηλό αποτυπώνοντας σκηνές της δικής μας καθημερινότητας.

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη

Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , Αθήνα, 106 74

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 11.30
Ο γύρος του κόσμου σε 70 λεπτά – Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 3-5 ετών

Εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα με στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά νέους πολιτισμούς μέσα από το παιχνίδι, το χορό και τις εικόνες. Ένα μαγικό χαλί θα τα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης. Ένα ταξίδι στις πέντε ηπείρους για να ανακαλύψουν στοιχεία πολιτισμού, πανίδας και χλωρίδας. Πώς ζουν τα παιδιά από τη μία άκρη της γης έως την άλλη, πώς είναι η ζωή στην έρημο, στη ζούγκλα και στους πάγους. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά μέρη.

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, Τ. 212 254 0000

Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

Κυριακή 7 Οκτωβρίου, 11.30
Βιβλιοπαιχνιδίσματα, Myrtilo Café
Παιδιά 6+

Μια ξεχωριστή δράση με πρωταγωνιστή το βιβλίο και την περιπέτεια που ξεκινά από τη στιγμή που το κρατάμε στα χέρια μας. Ποια συστατικά χρειάζονται για να φτιάξεις μια δική σου ιστορία; Τι έχει να σου πει ένας αγαπημένος σου ήρωας; Πόσο μυστήριο χωράει σε ένα εξώφυλλο; Τι γίνεται όταν γυρίσεις την τελευταία σελίδα; Πώς μπορεί άραγε το βιβλίο σου να ταξιδέψει στο ράφι μιας άλλης βιβλιοθήκης;

Διοργανώνουν το Library4all και το Project anOther story, με υπεύθυνη τη Θεοδώρα Αραμπατζή. Μια δράση για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες γεμάτη με ιδέες για διασκεδαστικά, ευχάριστα και δημιουργικά βιβλιοπαιχνίδια. Το εργαστήρι θα κλείσει με βιβλιοπαιχνιδίσματα στη Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων/Toddlers’ Library of Athens, Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι, παρέα με βιβλία που μιλούν για βιβλία.

Τη δράση συντονίζει η Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου, εμψυχώτρια παιδικών ομάδων και συνεργάτης του Library4all.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Myrtillo είναι μία αυτοσυντηρούμενη, βραβευμένη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης, που εργοδοτεί νέους ανθρώπους με αναπηρίες. τηλ. κρατήσεων: 2110123176, 6971759463, 9.00-23.00 καθημερινά.

Myrtillo Café, Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι, μέσα στο πάρκο Για το Παιδί και τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΠΑΨ)

 

Θεατρικές Παραστάσεις

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 15.00
Η τραμπάλα, Μικρό Εθνικό Θέατρο
Παιδιά 2+

Νέα θεατρική παράσταση που εγκαινιάζει τη θεατρική σεζόν για το Μικρό Εθνικό Θέατρο. Ένα έργο για την πρώτη φιλία. Για εκείνη την πρώτη στιγμή που καταλαβαίνεις πως μ’ έναν φίλο μπορείς να κατακτήσεις πιο ψηλές κορυφές. Να φτιάξεις πιο μεγάλα διαστημόπλοια, πιο πολύχρωμες ζωγραφιές. Για εκείνη τη μαγική στιγμή, που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Ένα έργο για τη συνεργασία και το παιχνίδι. Για το μοίρασμα. Για τον θυμό, την αδικία, τη διαπραγμάτευση, τον τσακωμό, αλλά και την υποχώρηση, τη συγχώρεση.

Ένα κορίτσι, ένα αγόρι και το σκάμμα μιας παιδικής χαράς. Ένας εξαφανισμένος μαλλιαρός κούνελος, ένας χυμός μήλου και μια τραμπάλα. Δύο ηθοποιοί που θυμίζουν παιδιά: μιλάνε λίγο, παίζουν πολύ, πειραματίζονται, εξερευνούν κι ανακαλύπτουν τα όρια του κόσμου και τα δικά τους.

Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Συγγραφέας: Stewart Melton
Παραστάσεις : Σάββατο 15:00, Κυριακή 10:30

Τιμές εισιτηρίων: 10€ ενήλικες, 7€ παιδικό
Β΄εξώστης 5€ (ενιαίο)
Οικογενειακό πακέτο
2 γονείς/συνοδοί και δυο παιδιά 32€
2 γονείς /συνοδοί και 1 παιδί 25€

Μικρό Εθνικό, Ισόγειο REX

Κυριακή 7 Οκτωβρίου, 11.30
Μυστηριώδης Εξαφάνιση ενός προϊστορικού μουσικού – Τρένο Ρουφ
Παιδιά 6+

Η Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, πιστή στο ραντεβού της με τους μικρούς της φίλους επιστρέφει με ποιοτικές παιδικές παραγωγές με Τα Μυστήρια Τρένα στο Ρουφ που επανέρχονται με την πρώτη θεατρική περιπέτεια.

Τέσσερις αναγνωρισμένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, οι Μιράντα Βατικιώτη, Ιωάννα Μπαμπέτα, Γιώργος Παναγιωτάκης και Πάνος Τσερόλας έχουν αναλάβει να γράψουν τέσσερις διαδραστικές ιστορίες γεμάτες γρίφους και μυστήριο και προσκαλούν τα παιδιά με τους γονείς τους τέσσερις Κυριακές του Οκτωβρίου, για να τους αφηγηθούν αστυνομικές ιστορίες και να ζητήσουν από όλους, μικρούς και μεγάλους, να λύσουν το μυστήριο!

Αυτή την Κυριακή ο συγγραφέας Πάνος Τσερόλας καλεί τα παιδιά να λύσουν τη «Μυστηριώδη εξαφάνιση ενός προϊστορικού μουσικού», μια πρωτότυπη και ανέκδοτη διαδραστική ιστορία γραμμένη από το βραβευμένο συγγραφέα (Λογοτεχνικό Βραβείο Αναγνώστη 2016).

Το Τρένο στο Ρουφ, Σιδ. Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως τηλ 6937604988 / 2105298922