Με ένα εξαιρετικά επιτυχημένο τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, γιορτάστηκαν τα εγκαίνια της νέας επέκτασης της Tate Modern του Λονδίνου, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ακόμη και οι πιο φιλόδοξες προβλέψεις δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το ρεκόρ προσέλευσης που σημειώθηκε, αφού οι επισκέπτες ξεπέρασαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 143 χιλιάδων.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για αδιαχώρητο, εάν δεν συνυπολογίζαμε πως με την επέκταση αυτή, το διάσημο λονδρέζικο Μουσείο έχει μεγαλώσει κατά 60%. Γεγονός που επιτρέπει, όχι μόνο την ανάδειξη της μόνιμης συλλογής του (που επανεκτίθεται φιλοξενώντας 300 καλλιτέχνες από 50 χώρες), αλλά ενθαρρύνει και τον εμπλουτισμό τους με νέες συλλογές και ακόμα περισσότερα έργα.

Όλα δείχνουν πως το δημοφιλέστατο Μουσείο, που άνοιξε τις πόρτες του το 2000 στο κτήριο ενός παλιού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλάζοντας την φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής, περνά σε νέα εποχή.

Η αλλαγή σελίδας καθυστέρησε τέσσερα χρόνια, καθώς το έργο αρχικά αναμενόταν να παραδοθεί το 2012 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τελικώς, η κατασκευή του χρειάστηκε εννέα χρόνια, καθώς δεν ήταν εύκολο να βρεθούν οι πόροι για την χρηματοδότηση του έργου, το οποίο στοίχισε συνολικά 328 εκατομμύρια ευρώ.

New Tate Modern

Η πυραμιδοειδής επέκταση, που φέρει την υπογραφή των Ελβετών αρχιτεκτόνων Ζακ Χέρτζογκ και Πιερ ντε Μερόν, προτείνει στους επισκέπτες «πιο δημιουργικές διαδρομές» αλλάζοντας εντελώς την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο. Μια σκάλα την οποία οι δύο αρχιτέκτονες ονομάζουν «κατακόρυφη λεωφόρο» δεσπόζει στο εσωτερικό του πύργου Switch House, όπως ονομάζεται και οδηγεί τους επισκέπτες στα δέκα διαφορετικά επίπεδά του.

Τέσσερα από τα επίπεδα του πύργου-πυραμίδα είναι εκθεσιακοί χώροι. Το επίπεδο 9 φιλοξενεί το εστιατόριο του Μουσείου με την εντυπωσιακή θέα στον Τάμεση. Μια θέα που γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερη αλλά και 360 μοιρών από το επίπεδο 10 της πυραμίδας, την ταράτσα του Μουσείου που πλέον θα συγκαταλέγεται σε μια από τις ωραιότερες της πόλης. Ενώ, οι υπόγειες Δεξαμενές «Tate Tanks» που έχουν παραδοθεί εδώ και καιρό, είναι αφιερωμένες στην live art, στις performance και τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Ο στόχος της Tate είναι πλέον όπως ανακοινώθηκε να παρουσιάσει κυρίως το έργο μη Ευρωπαίων δημιουργών, αλλά και γυναικών καλλιτεχνών. Ενώ βασική της επιδίωξη είναι να καταστεί η τέχνη προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα:
Summer London Strolling: Πολύχρωμα τοπία και η ολοκαίνουρια πτέρυγα της Tate Modern